Home » Избрано

Бутат пирамидите в Египет

2012.07.16 Няма коментари
Spread the love

Ислямисти провокират новия египетски президент

Ислямисти провокират новия египетски президент

Кайро. Египетските пирамиди да бъдат сринати със земята. Призива отправиха крайни мюсюлмански духовници към новата власт в Кайро. Аргументът им е, че паметниците са езически символи, които противоречат на исляма.

Сегашният президент на Египет Мохамед Мурси трябва да изпълни мисията за заличаването на фараоните, която не успял да довърши последователят на пророка Амр ибн ал-Ас, категорични са духовни водачи.

Ако го направи, Мурси ще докаже, че е истински мюсюлманин. След фанатичните изявления светът настръхна. Макар и налудничав, подобен сценарий не е невъзможен, твърдят учени. Историята е пълна с примери на мюсюлмани, разрушили културно наследство, датиращо отпреди исляма.

Документи твърдят, че през 641 г. Амр ибн ал-Ас тръгва заедно със своето племе на поход в Египет с цел унищожаването на културните паметници и историческото наследство на древната страна. Няколко години по-късно обаче неговата кауза се е провалила, след като унищожаването на древните пирамиди било забранено.

Шейхът от Бахрейн отбелязва, че модерната технология позволява разрушаването на пирамидите. По думите му новият египетски президент трябва да покаже дали наистина е достатъчно религиозен, за да довърши процеса на ислямизация, започнал от първия мюсюлмански завоевател на Египет.

Няколко консервативни уебсайта използваха информацията, за да повишат тревогата от страха от новото ислямистко правителство в Египет.

Макар и налудничав, подобен сценарий не е невъзможен.

Историята е пълна с примери на мюсюлмани, разрушили културно наследство, датиращо отпреди исляма. Твърди се, че първият подобен случай е извършен от самия пророк Мохамед, който разрушил храма Кааба и го превърнал в джамия.

След идването на власт талибаните в Афганистан унищожиха каменните статуи на Буда в Бамиянската долина, изсечени в скалите преди 1500 години.

Преди около 2 седмици радикалните ислямисти унищожиха две гробници при известната джамия Джингарейбер в град Тимбукту, Мали, която е построена през ХIV в. и е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

 

Източник:  STANDARTNEWS

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.