Home » Авторски страници

Съавтор ли е премиерът Борисов на доклада на шефа на ЦРУ за България?

2012.07.02 Няма коментари
Spread the love

“Борисов съавтор ли е на доклада за България на шефа на ЦРУ, г-н Уорлик?”

Този въпрос задава Илиана Беновска от “Радио К2” в свое питане до посланика САЩ в България Джеймс Уорлик. Следва писмото с нейните въпроси до посолството на САЩ по ЗДОИ (Закон за достъп до  обществена информация), получено на редакционния имейл на Eurochicago.com

****

До Негово превъзходителство
Посланика на САЩ в България
Г-н Джеймс Уорлик

ПИТАНЕ
ПО ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ
от Илиана Беновска, политически журналист, създател на обществено-политическото „Радио К2”

Ваше превъзходителство,

Преди няколко дни министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов даде интервю пред сп. „Биограф”. В интервюто г-н Борисов разказва за “гостуването”у нас на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление

Освен, че според премиера, Директорът на Централното разузнавателно управление е дошъл за три дни в България, “за да се наспи и да си почине”, стана ясно, че министър-председателят го е развеждал по „ресторанти и кафета”, а също така, че е написал и част от отчета му за мисията на Директора на ЦРУ в България.

Ето цитати от думите на премиера Борисов: „Шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета… Три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине”.

“Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме. Специално отбелязахме постиженията на България в етническата толерантност, борбата с корупцията и организираната престъпност, финансовата дисциплина, инфраструктурните проекти. “, уточнява премиерът.

Ваше превъзходителство,
моля по ЗАКОНА ЗА ДОСТЪП ДО ОБЩЕСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ да ми отговорите на следните въпроси:

1. В командировка ли е бил в България генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление или на почивка, частно гостуване на министър-председателя Бойко Борисов?
2. Вие, посланикът на САЩ в България или който трябва от посолството, удостоверихте ли, че генерал Петреъс, Директорът на ЦРУ, е бил в България служебно? Посолството на САЩ в България заверило ли е с печат и подпис доклада – отчет и командировъчното на Директора на ЦРУ за престоя му в България?
3. Кой заплаща командировката в България на генерал Петреъс ?
4. Генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление, приложи ли към командировъчното си доклад с отчет за резултатите от командировката си в България?
5. Вярно ли е , че министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов /както сам съобщава в горецитираното интервю/ е съавтор на доклада за резултатите от командировката в България на генерал Петреъс, Директорът на ЦРУ?
8. Ако отговорът на предишния въпрос е: „Да, министър-председателят Борисов съобщава в интервюто си пред сп. „Биограф” истината – че е съавтор на доклада-отчет на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление за мисията му в България”
– приема ли се от правителството на САЩ за достоверен доклад на Директора на Централното разузнавателно управление за мисията му в България, в който съавтор му е местният министър-председател Бойко Борисов?
и
– правителството на САЩ заплатило ли е и в какъв размер труда на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, като съавтор на доклада на генерал Дейвид Петреъс, Директорът на Централното разузнавателно управление за престоя му в България?

С уважение,
Беновска, Илиана

 

Премиерът Борисов и директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс, който посети България от 5 до 7 юни 2012 г.   Снимка:  Пресцентър МС

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.