Home » Авторски страници

“Не на ценовия терор!” в България призовава група във Фейсбук

2012.07.03 Един коментар

Минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в България

Към 2011 г. минималната работна заплата в България се равнява на 138,46 евро. В Ирак, който бе изравнен със земята, минимална работна заплата е в размер на 146,91 евро. В Ливан, където петрол няма, минималната работна заплата е 247,02 евро. В Босна и Херцеговина, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, минималната работна заплата е 164,09 евро. В Папуа Нова Гвинея, която е изключително слаборазвита страна и разчита основно на земеделието, където са заети приблизително 72 % от трудоспособните на острова, минималната работна месечна заплата възлиза на 141,70 евро. “Икономическият гигант” остров Вануату се радва на минимална заплата в размер на 213,70 евро. Тринидад и Тобаго – 176,88 евро. Сейнт Винсент и Гренадини – 151,02 евро. Сейнт Китс и Невис – 387,20 евро. Антигуа и Барбуда – 337,92 евро. Перу – 178,04 евро и Еквадор – 151,42 евро. А това са държави от т.нар. Трети свят!!

Всъщност минималните работни заплати в държави от Третия свят са по-високи от тези в България – член на ЕС и НАТО. Към 2011 г. потребителските цени в Перу са 10,34 % по-ниски от тези в България, а като цяло покупателната способност на средностатистическия перуанец е с 22,36 % по-висока от тази на българина. Ако за ток, газ, вода и смет българинът харчи средно 140 лв. на месец, то за същите киловати ток, куб. м газ и вода, и изхвърлена смет перуанецът харчи 73 лв. или почти наполовина. Еквадорецът, който взема цели 40 евро повече на месец, купува литър мляко за 0,61 евро, а Българинът – за 0,92 евро. Ако цената на билета за градския транспорт в европейска България е 0,50 евро, то за жителя на Еквадор този билет струва 0,20 евро и т. н.

Ние дори не влизаме в критериите за държава от Третия свят, защото и там населението живее по-добре от нас. Покупателната способност в Тунис, чийто народ се вдигна на бунт поради лошите условия на живот, беше с 11,93 % повече от тази в България! Покупателната способност на населението в Босна и Херцеговина е с 35,56 % е по-висока от тази в България! Покупателната способност в Чили е с 44,44% по-висока от тази в България! Жителите на Ел Салвадор имат 10,36% по-висока покупателна способност от българските граждани! Гражданите на Хондурас имат 82,61 % по-висока покупателна способност спрямо Българите! Иранецът – “враг на човечеството”- според САЩ, има 39,75% по-висока покупателна способност от Българина!

Йорданецът, който обитава пустинята и държавата му е една от най-бедните в Близкия изток, притежава 13,67% по-висока покупателна способност от нас! Без да е член на ЕС и НАТО, “македонецът” има 6,92% по-висока покупателна способност от Българина! Боливиецът има 75,03% по-висока покупателна способност от Българина! В Доминиканската република покупателната способност на местните жители е с 46,84% по-висока от тази на Българите! В Малави (държава от южна Африка) е с цели 82,51% по-висока. Мексико – 79,28% по-висока. Пуерто Рико – 147,08% по-висока и т.н.

10 пъти по-ниски заплати и 5 пъти по-ниска производителност от тази в ЕС. 82% по-ниска покупателна способност от средностатистическия хондурасец, който не е член на ЕС и на НАТО.

 

Мирослав Ангелов

Колажи:  Фейсбук група “Национален протест против вдигането на цените”

 

One Comment »

  • Димитър Бакърлиев said:

    Защо нито едно правителство до момента не е въвело нормативи на надценка и норма на печалбата?Така ще се сложи някакъв ред в икономиката и ще се намали ценовия терор !

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.