Home » Избрано

Реч на директора на училище «България» в Детройт, изнесена на годишния концерт на училището

2012.06.04 Няма коментари
Spread the love

Публикуваме тук речта на един български учител и директор на българско училище в САЩ – г-жа Митра Енчева, която тя е произнесла на 26 май т.г. в Българския културен център в Детройт. Тя може би си струва да се прочете не само от българите в Детройт.

Елеонора Барбов, Митра Енчева, Велеслав Начев. Снимка: Bulgariansindetroit.com

Добър вечер, драги гости, и добре дошли на годишния концерт на учениците от училище “България” към Българския културен център в град Детройт.

Преди няколко дена, когато мислех за това тържество, ми хрумна да се обърна  към световната книга на рекордите Гинес. Там потърсих: страната с най-много празници; страната, в която всеки разбира от политика и футбол, но никой с никого не се разбира в повечето случаи; страната, която иска да се обедини около една идея, но никога не намира правилния ден да го направи.

Както се досещате, резултатът от моето търсене беше нулев. Аз през цялото време си мислех, че ще видя България като отговор, и малко смешен, и малко горчив, защото това сме ние – обичаме да празнуваме и затова имаме много празници, знаем всичко за всички и разбираме от всичко, искаме да сме заедно, но все намираме поне един повод да се разделим….

Нашата история, като на всеки един народ е уникална и пълна с уроци – и тежки и страшни. Ние знаем историята си, но понякога си мисля, че въпреки всички уроци, които получихме от нея, си останахме и малко неграмотни. Разказваме на децата какъв завет е оставил хан Кубрат на синовете си – да бъдат заедно, за да са силни като снопа пръчки, който никой не може да счупи; обясняваме какво означава надписа на Народно събрание “Съединението прави силата”, и все малко не ни достига да го направим в реалния свят…

Ето затова ние бяхме тук и миналата, и тази учебна година, учениците и учителите от училище “България”, за да научим децата и да им покажем, че българският език, култура и история е това, което е важно за нас, да знаем и да пазим, за да сме заедно и да сме силни. Какъв по-добър повод от 24 май можем да намерим! На този ден ние всички сме българи, горди и силни с нашето минало, настояще и бъдеще. 24 май е уникален празник, който само една духовно високо извисена нация като нашата може да има!

Искам да изкажа своята огромна благодарност към всички родители, които намираха време след тежката работна седмица да доведат децата си в събота или неделя на училище. Искам да изкажа благодарност на ръководството на Българския културен център за подкрепата, която оказва на училищата в Трой и Плимут. Благодаря на касиерите г-жа Бистра Макнев и г-н Георги Янев за това, че поддържат финансите на училището в безупречен ред.
Специална и дълбока благодарност на г-н Велеслав Начев, председател на Българския културен център, за  изключителната му енергия и буквално денонощната му работа “на ползу болгарскому роду”!

Изказвам благодарност на г-жа Даниела Начева, жената, която създаде българското училище в Детройт, която винаги намира време да помогне с всеки проблем и неуморно търси начини да популяризира нашата култура в Америка.

Изказвам благодарност на учителите, които продължават, като всички учители по света, да мечтаят за перфектната ситуация, в която всички деца без изключение овладяват преподадения материал.  В Америка това е доста трудно и ние го знаем, но това не е причина да се отказваме да следваме мечтите си.  Изказвам специална благодарност на г-жа Елеонора Барбов за огромната и професионална работа за организирането на този концерт.  Учители и просветители, благодаря ви!

Изказвам благодарност на главните виновници за нашия празник – на тези прекрасни деца, които ще продължат и след нас нашите традиции и култура – децата от училище “България”, които идваха гладни, жадни (в кръга на шегата, разбира се), недоспали, уморени, на училище, за да научат българското слово, песни и танци и славната българска история. Дай Боже да им предадем нашата любов към Отечеството, за да могат те да я предадат на техните деца!

Изказвам специална благодарност на спонсорите на празника за 24 май 2012: д-р Невин Чаушева, фирма “Биляна” – Илияна Георгиева, Агенция “Кожухаров” – Деян Кожухаров, телефонна компания “Blue Tone”, танцов ансамбъл “Извор”, който осигури прекрасно изглеждащите кошници за томболата, Бистра и Милко Макнев, Елеонора и Петър Барбов, Полина и Валентин Иванови, Ралица и Димитър Минчев, Ваня и Георги Бърнеков, както и на всички българи с големи сърца, които ни подкрепиха морално и материално през тези две години.

Историята на българската емиграция в САЩ нито започва с нас, нито ще свърши с нас. Но е факт, че ние тук, в Детройт, пишем нашата собствена страница от тази история. Нека тя ни съди не по думите, а по делата ни.
Честит 24 май!

Митра Енчева

 

Източник:  Bulgar​iansindetr​oit.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.