Home » Избрано

“Още ли хора трябва да бъдат изядени?”, попита реторично омбудсманът във връзка с уличните кучета

2012.06.25 Няма коментари
Spread the love

Според Константин Пенчев единственият начин да бъде решен проблемът с уличните кучета, е да се направи национална програма, контролирана от МЗХ. “Кметствата да извършат пълна кастрация. Да престанем да си решаваме проблемите като се настройваме един срещу друг”, заяви Пенчев пред БНТ. Той отбеляза: “На година по 120 хил. кучета се появяват отново. Какъв приют ще правим, кой ще гледа 120  хил. кучета на година?!“.

Омбудсманът коментира, че законодателството в тази сфера у нас не е модерно и трябва да бъде поправено.

“Не може, когато има един сериозен проблем, да се казва всеки път, че има лоши хора, които все правят проблеми. Трябва да се направи национална стратегия, а години вече такава няма. Очевидно някой не си върши работата”, констатира той.

Още ли хора трябва да бъдат изядени, запита риторично Пенчев и подчерта, че “ножът е опрял до кокала”.

Пенчев акцентира върху лошите условия в затворите у нас. България е страна, подписала Международната конвенция срещу изтезанията. Всяка държава трябва да излъчи свой орган, който да прави проверки на всички затворени пространства, в които човек влиза не по своя воля и не може да излиза по своя воля – затвори, психиатрични клиники, отрезвители, следствени арести и др.

Вече направихме проверки в Софийския затвор, в Кремиковци и

условията за кошмарни,

каза Пенчев. По думите му липсата на пари изобщо не може да оправдае нарушаването на човешките права и пари трябва да се намерят. Трябва да се направят нови затвори, а съществуващите да бъдат ремонтирани и не пренаселени. Лишеният от свобода не е лишен от всичките си други права, коментира Пенчев.

Имах и идеи къде да се построят други затвори. Чакам Закона за публично-частното партньорство, за да се намери механизмът, добави той.

Константин Пенчев коментира и протестите и блокадите на природозащитниците на Орлов мост. По думите му протестиращите не са внесли такъв смут, “какъвто внесоха, например, едно време таксиджиите в София”. “Трябва да има диалог, разговор, консенсус, ако може. Ако не може – в края на краищата това е властта и тя казва: аз вземам такова решение”, каза Пенчев.

По думите му проблемът е бил, че е минал някакъв закон без диалог с хората и те си мислят, че някой прави нещо зад гърба им.

“Полицията не е превишила правата си по време на протестите, доста добре се справи”, отбеляза Пенчев.

Според омбудсмана последните промени в съдебната власт не правят кой знае каква реформа.

“Много се говореше за сроковете. Сроковете преди избора на тримата големи се слагат, за да се направи обсъждане. Тези срокове се появиха по време на 39-ото НС и аз бях един от хората, които най-много лобираха за тези срокове. Когато се създадоха ВКС и ВАС, първите им председатели бяха избрани през месец юни, а започнаха да действат през декември. Тогава бяха избрани при един ВСС, а после започнаха работа при друг ВСС и имаше голям скандал. За да няма повече такива скандали, сложихме тези срокове, те са много важни.

С избора на тези назначения да се занимава този ВСС, който е в момента, а не да избираме напред“,

посочи омбудсманът. “Аз искам да задам въпрос на привържениците на прекия избор, мислят ли сериозно, че съдиите в СГС и СРС могат да изберат най-достойния. Винаги големите съдилища определят квотите. Един вид ние си избираме от нашите, щото сме най-много в съдилищата и така винаги печелим. Това не е реално”, поясни Пенчев.

Според него, дали избирането на ВСС ще е с пряк избор или от делегати, не е решаващият въпрос. Пенчев подчерта, че за него водещ модел е постоянно действащият съвет.

За кариерните бонуси омбудсманът заяви, че “не са, може би, добре изпипани”. “Уважавам ветото на президента, но не разбрах какви са чак толкова промените в закона, та да има нужда от вето”, коментира Константин Пенчев.

За това дали ще отпадне механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК за България, омбудсманът заяви, че ЕК няма да се реши да премахне това тежко бреме.

“И на нея не й е комфортно. Може би тя би искала на 5-те години да се премахне механизмът, но според мен няма да могат да го направят, защото не виждам с какви аргументи ще ни свалят механизма за сътрудничество и проверка”, подчерта Пенчев.

Попитан дали реформата в съдебната система върви напред или буксува, Пенчев отбеляза, че според него не върви напред.

 

Източник:  Vesti.bg

Бел.ред.:  Заглавието е на Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.