2024-03-28

1 thought on “На хората им писва: Гражданското неподчинение на Орлов мост

  1. Рожден ден на срама

    14 Юни 2012
    http://www.e-vestnik.bg

    Българските медии се разлигавиха за рождения ден на премиера и обясняваха с подробности как на 13 юни върволица от министри, депутати, функционери на ГЕРБ и обикновени подмазвачи от близкото обкръжение на Бойко Борисов се изви пред кабинета му, за да му честити.
    Ситуацията леко напомня Северна Корея, където рожденият ден на любимия вожд е национален празник.
    С подробности вестници и телевизии съобщаваха какви дарове са му поднасяни, достойни за неговия учител Тодор Живков – като се почне от торта с форма на магистрала (за да раздаде парчетата и символично).
    Медиите цял ден ги предъвкваха, къде откровено угоднически, къде с (много) скрита ирония. Едно изброяване на всички дарове може да предизвика повръщане.
    На опашката се наредиха и президентът, и председателката на Народното събрание, които коленопреклонно се явиха в Министерския съвет, а Плевнелиев възторжено благодари след срещата, че премиерът му е отделил много време.
    Самият премиер тържествено откри три километра магистрала, не щеш ли станала готова предсрочно за рождения му ден, нападна Европейския съюз за липса на финансова дисциплина, потупа се по гърдите, че само ние хващаме кокаин, определи дата за сватба на свой министър и пр. “в типичния си стил”, както казват футболните коментатори.
    В същото време рожденикът поднесе сочен дар на близките си олигарси – закон, който ще им позволи евтино и бързо да изсичат гори и да застрояват планините.
    А младите хора, излезли на последен отчаян протест в защита на природата, бяха разпръснати от тежко екипирани полицейски части.
    Всъщност, дали наистина Борисов е поднесъл подарък на олигарси като Цеко Минев с поправката в Закона за горите? Не е ли по-вероятно парламентът да му е направил подарък за рождения ден с тази поправка в закона?
    Защо ли?
    Защото никой не знае реално кой е собственик на тези лифтове и проекти за строителство в горите – той се крие зад офшорни фирми…
    Така или иначе, 13 юни беше срамен ден за българската демокрация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *