Home » Авторски страници

Изложба на художници от САЩ и премиера на „Българско слово и багри от САЩ и света”

2012.06.22 Няма коментари
Spread the love

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съвместно с фондация „Приятели на Чикаго”, сдружението “Български художници зад граница” и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН организират на 27 юни 2012 г.:

Изложба на български художници от САЩ и премиера на новото издание на ДАБЧ

„Българско слово и багри от САЩ и света”

Изложбата е на български художници от сдружението “Български художници зад граница”, което обединява творци от САЩ и Европа. Сдружението е организирало досега 24 изложби на територията на САЩ и за първи път е в България. По-голямата част от художниците, които ще представят свои творби на изложбата са участници и в новото издание на ДАБЧ – Алманах ”Българско слово и багри от САЩ и света”. В Алманаха са включени творби на членове на два творчески съюза на българи зад граница:

– картини, малка пластика и дърворезба, изработени от български творци от САЩ и Европа, членове на Сдружението “Български художници зад граница”. В него членуват български творци от почти всички големи американски градове (Ню Йорк, Вашингтон, Хюстън, Маями, Детройт, Ню Орлеан), както и от Европа: Хърватска, Франция, Австрия. Организират изложби не само сред българската общност в САЩ, но и сред културните среди на Новия континент – Чикаго, Ню Йорк, Монтана, Ню Джърси, Загреб и Задар.

– поетични и есеистични творби на български автори от САЩ и Европа, членове на „Съюза на българските писатели в САЩ и по света”. Повечето от тях са известни имена сред българската публицистика и художествено-творческата мисъл в чужбина.

Алманахът представя пред българските общности по света онези теми, мисли, идеи и чувства, които вълнуват българите в чужбина. Това е израз на стремежа ни да запазим съвременния българския дух и култура в чужбина.

Официалното откриване на изложбата и премиерата на Алманаха ще се състои на 27 юни 2012 г. в Княжеския дворец на пл. „Александър І Батенберг”в София  от 16.00 ч.

 

ДАБЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.