Home » Авторски страници

АУБ започва магистърска програма по софтуерно инженерство

2012.06.22 Няма коментари
Spread the love

На официално събитие на 27 юни ще бъде даден старт на нова магистърска програма по софтуерно инженерство на Американския университет в България. Водещи експерти ще обсъдят бъдещето на IT сферата в България, а представители от университета ще говорят за предимствата на магистърската програма и как тя би допринесла за кариерното развитие на студентите. Планира се първият випуск да започне обучението си през есента на 2012 г., а лекциите ще се провеждат в София.

Събитието ще се проведе в София на 27 юни от 18:30 ч. в Центъра за образование и култура „Илиев” на АУБ. Гост ще бъде Павел Езекиев, управляващ съдружник на инвестиционния фонд „Невек”, който подкрепя фирми за разработване на софтуерни продукти. Британецът Джон Галетли, преподавател по компютърни науки в АУБ, пък ще разкрие детайли от образователния процес.

Програмата е подходяща за професионалисти в ранен и/или среден етап от развитието на своята кариера, които желаят да управляват мащабни проекти и да се запознаят с най-новите тенденции и практики в областта на софтуерното инженерство в световен мащаб. Обучението ще бъде изцяло на английски език и ще се провежда в Центъра за образование и култура „Илиев” на АУБ в София. Продължителността на програмата е 4 семестъра (16 месеца, вкл. летен семестър), като последният семестър е отделен за разработване на дипломна работа. Освен работа с преподаватели, през първите три семестъра гост-лектори от водещи софтуерни компании ще обогатяват учебния процес на студентите.

Откриването на магистърската програма е продиктувано от разцвета на IT сектора и бума на търсене на специалисти, които да посрещнат нуждите на динамичния и бързо променящ се пазар. Българската асоциация на софтуерните компании предвижда ръст на заплатите в IT бранша с 15%, но също така отчита липса на добре подготвени специалисти. Тенденциите в световен мащаб сочат, че работните места за софтуерни инженери ще бъдат четвърти по предлагане, а пък работата на софтуерен специалист е най-желана, според CNNMoney.com, и е с очакван ръст от 46% до 2016 г. Експерти от IT индустрията в България са изчислили, че възнаграждението на мениджър от ниско до средно ниво в  дадена компания е с около 20-30% по-високо от това на дивелъпърите.

Американският университет в България вече 20 години предлага висококачествено образование на световно ниво. За пореден път той зае водещи позиции по професионална реализация на възпитаниците си, според рейтинговата система на университетите, оповестена от Министерство на образованието. Сред големите успехи на студенти, следващи „Компютърни науки” в АУБ, е завоюваното първо място в България в най-голямото технологично състезание в света Imagine Cup и представянето на страната ни на финалите в Австралия през юли 2012 г. Освен това, възпитаници на университета са основали едни от най-успешните IT компании – като Telerik, Netage Solutions, ComMetric, Melon, Eastisoft и др.

 

За повече информация:

Албена Кехайова

+ 395 73 888 215; + 395 888 80 17 48

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.