Home » Избрано

Гражданите искат да си върнат държавата

2012.06.26 Няма коментари
Spread the love

Каузата на платените корпоративни лобисти не може да бъде по-силна от нашата, казва представител на неправителствената организация “За Витоша”.

Любомир Костадинов и Янина Танева от “За Витоша” коментират в предаването “12+3” на БНР, че преговорите за Закона за горите ще продължат, докато не се постигне компромис.

Снимка: БТА

Много трудно ще постигнем компромис с една, представящата се за гражданска, организация, която силно настоява да отпадне промяната на предназначението на горските територии. Проблемът е чисто ценностен и аз не съм оптимист. От друга гледна точка, повечето инвеститори в ски курортите са заявили, че този закон не ги касае. Аз не мога да разбера тогава кого касае и защо продължаваме да го обсъждаме, казва Любомир Костадинов.

Според Янина Танева общественото мнение и информираност са на несравнимо ниво и хората сами могат да преценяват какво се случва. Интернет промени много ситуацията. Началото на такива кампании беше с Иракли, после със Странджа. Но, което стана на Орлов мост, е, че станахме видими, обобщи Танева. Нашето мнение не е представено, нашите ценности не се представени и това е проблем. За мен това е борба за ценности. Има огромна енергия на хората. Тя има потенциал. Фокусът и острието сега са към Закона за горите. Какво ще се случи нататък – не знам, така Танева отговори на въпрос дали енергията ще доведе до създаване на нов политически субект.

Всяка група в обществото търси своето политическо представителство, допълни Костадинов. Хората имат право да участват във вземането на решения. Това беше дефицитът при Закона за горите. Политическата активност не се изразява само с това да пуснеш бюлетина. Това е всекидневен процес и има различни проявления, обясни Костадинов и изрази съмнение, че енергията от протестите ще доведе до създаването на нова политическа партия.

Цялото интервю на представителите на “За Витоша” за предаването “12 + 3” може да се чуе в звуковия файл чрез следния линк.

 

Източник:  БНР

Бел.ред.:  Заглавието е на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.