Home » Избрано

Българският президент се срещна с Бил Гейтс

2012.05.16 3 коментара
Spread the love

Плевнелиев каза в Сиатъл, че ще връща българските компютърни специалисти от САЩ

 

Президентът Росен Плевнелиев е взел съвет от основателя на “Майкрософт” Бил Гейтс как да върне българските компютърни специалисти от САЩ в България, съобщи бТВ. Не стана ясно какъв съвет е дал Гейтс на Плевнелиев. Сиатъл беше първата спирка на държавния глава от 7-дневната му визита в Съединените щати.

Плевнелиев се надява българите да се върнат у нас за да работят в бъдещия “София тех парк”. Проектът за новия технологичния парк в София е от 2009 г., като по думите на президента изграждането му трябва да започне до края на годината. Инвестицията е 50 млн. лв., осигурени по оперативна програма  “Конкурентноспособност”. “Идеята е София тех парк” да обединява на едно място институт на името на Джон Атанасов, БАН и офисни площи. Притеснението на Плевнелиев е, че в България много хора се опитват да правят нещата бързо и без да ги изпълват със съдържание, т.е. само да се усвоят парите. Той иска този център да е изпълнен със съдържание като стане средище за развие на информационните и комуникационните технологии в България.

На срещата с Бил Гейтс държавният глава е обсъдил нова фаза на проекта “Глобални библиотеки България”, който се реализира с помощта на фондацията “Бил и Мелинса Гейтс”.  Новата фаза предвижда да бъдат оборудвани още 500 селски библиотеки с компютри и интернет.

По програмата до този момент са обхванати 960 библиотеки в 895 малки и средни населени места. 71% от тях са в селата. Компютрите се използват още и за попълване на документи за кандидатстване по европейски проекти, както и за търсене на работа.  Този проект приключва през 2013 г.

По думите на Плевнелиев за Гейтс било важно да се достигне и до най-малките села за да видят хората перспектива. “Тези библиотеки не са просто едни места, в които има много книги, а там ние трябва да дадем възможност да има перфектен интернет, глобален достъп до информация и преди всичко те са едни места, които са припознати от хората и за много други неща – традиции, обичаи, обучения, електронни услуги, които да се предоставят на гражданите”, казал Гейтс на Плевнелиев.

На срещата е била обсъдена идеята да се направи интернет портал на всички библиотеки, които участват в програмата.

Според Плевнелиев много важно е било да чуем съвета на Гейтс, че е добре България да се фокусира върху информационните технологии и образованието. През 21-и век най-важен инструмент не е производството, не е машината, земята и фабриката, а човешкото знание, каза държавния глава.

“Смисълът на тази среща беше много ясен – България ще направи през тази година програма 2020. Добре е, че тази програма ще се фокусира върху традиционни за България индустрии – земеделие, туризъм, ще строим инфраструктура, но също така е много важно да адресираме високите технологии, иновациите, индустриите с добавена стойност”, посочи Плевнелиев.

На срещата с Гейтс са били обсъдени още възможностите на он-лайн образованието, подобряване квалификацията на учителите, навлизането на новите технологии в образователния процес.

По думите на Плевнелиев Бил Гейтс знае отлично колко интелигентни са българите.

На срещата с фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” е договорено неин представител да посети България за да се запознае на място с опита, който страната ни има в разработването на ваксини и лекарства.

“България е обучавала десетки хиляди студенти от държавите от Африка и Близкия Изток и би могла да възстанови позиции не само като център на обучение, но и като център, който да предоставя услуги в глобалната дейност на фондацията в подкрепа на Африка и Близкия изток”, каза Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че не е поканил Бил Гейтс в България, защото “той беше толкова благоразположен и добронамерен, че не исках да преиграваме”. “Той е от тези глобални лидери, които ще дойдат, когато има смисъл да дойдат”, допълни Плевнелиев.

Във втория ден от визитата си в САЩ официално посещение на президента ще продължи със срещи с американския бизнес, участие в кръгла маса по информационни технологии. Плевнелиев ще се запознае и с американския опит в енергийната ефективност. В края на деня се предвижда и среща с българската бизнес общност в Сиатъл.

Целта на срещите е да се обсъдят и темите за електронното правителство, информационно-технологичния клъстер и “София тех парк”.

 

Източник:  Mediapool

Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

3 коментара »

 • Mariana said:

  Плевнелиев покани хората на Бил Гейтс в БАН

  Из http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4808331

  Фондацията “Бил и Мелинда Гейтс” (GatesFoundation.org) би могла да проучи възможността да използва потенциалa на Българската академия на науките (БАН) в някои от приоритетните сфери на дейността си.

  Това предложи президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с Бил Гейтс.

  Плевнелиев е на обиколка в САЩ, която започна със среща в Сиатъл с Гейтс – един от най-богатите хора на планетата, основател и президент на компанията “Майкрософт”. През последните години обаче Гейтс прехвърли вниманието си към благотворителната дейност, отделяйки значителни средства за хуманитарни организации и научно-изследователски програми чрез създадената от него и съпругата му фондация.

  Една от сферите, в които, според президента, БАН би могла да е полезна на фондацията е здравеопазването.

  Според извършено от БАН проучване български учени могат да бъдат полезни в диагностиката и лечението на туберкулозата, в контрола върху качеството на храните от животински произход и профилактиката и лечението на неонатални сепсиси, които са особено разпространени в страните от третия свят, каза президентът.

  Вече е договорено представител на фондацията да посетят България и да се запознае на място с опита, който страната ни има в

  разработването на ваксини и лекарства.

  “България е обучавала десетки хиляди студенти от държавите от Африка и Близкия Изток и би могла да възстанови позиции не само като център на обучение, но и като център, който да предоставя услуги в глобалната дейност на фондацията в подкрепа на Африка и Близкия изток”, каза Плевнелиев.

  Това бе среща с един човек с визия за бъдещето на света, изтъкна президентът след срещата.

  За нас бе изключително ценно в момент, когато България готви своята стратегия за развитие до 2020 г., да се срещнем и разговаряме с човек от калибъра на Бил Гейтс. Според него

  България има огромен потенциал за развитие на икономиката на знанието

  и именно там трябва да бъде насочено вниманието при определяне на насоките на стратегията, подчерта Росен Плевнелиев.

 • Pesho said:

  „Дошъл съм тук, за да градим доверие с наш стратегически партньор по всички нива. Америка е важна, тя е важна и заради вас“, заяви държавният глава, цитиран от „Фокус“, по време на среща с над 40 българи в американския град Сиатъл.

  Той изрази самочувствие, че говори езици и има какво да каже.

  „Моите посещения са на запад от София. Разбирайте го както искате. Други хора ходеха в друга посока“, намекна Росен Плевнелиев.

  Президентът увери българската общност в Сиатъл, че България е в добри ръце и на прав път. Той заяви, че работи най-отдадено за създаването на устойчив национален план независимо кой е на власт.

  „Имаме дългосрочен план за развитие, нищо няма да се случи от днес за утре, но много неща в дългосрочен план ще се случат както трябва“, посочи държавният глава.

  Президентът Плевнелиев обяви, че ще бъде променен Закона за инвестиции и който развива бизнес с компютри или енергетика ще получава държавна помощ кеш. Това обяви президентът Росен Плевнелиев на среща с инвеститори в Сиатъл. Парите за държавни помощи ще се взимат от концесионните такси.

  Той подчерта, че откакто е влязъл на „Дондуков“ 2, президентската институция е отворена за инициативи на българи в чужбина, които имат нужда от подкрепата на България.

  „Ако имате добри идеи, ние сме за това – за да ви чуем, и сме за това – да сме честни с вас, ако нещо не можем да го свършим, ще ви кажем – съжалявамe, не става. За да надграждаме успеха, трябва да покажем успеха.Той ще се роди някъде – в една, две, пет добри инициативи“, каза още Росен Плевнелиев.

  Като положителна промяна в тази насока той определи готвените промени в Закона за българите в чужбина.

  Той сподели идеята промените да се дискутират на среща на представители на българските организации от всички точки на света през ноември в Брюксел.

  „За мен е важно да поставя на едно много по-високо, работещо ниво отношенията между държавата и българите извън България“, подчерта държавният глава.

  „Искаме не просто само да променим един закон и да накараме институциите заедно да работят по-ефективно. Ще видите активна позиция, до ноември ще има и нова стратегия“, посочи президентът.

  „Искаме да сме по-близо до вас, където и да сте“, подчерта Росен Плевнелиев пред българите в Сиатъл. /novinite.bg/

 • Денислав Маринов said:

  Браво на Плевнелиев.Започва много добре. Браво.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.