2024-03-28

3 thoughts on “Преди Гергьовден от Чикаго

  1. Интересен праздник.
    Бил имал „гръцки“ корен и означавал земеделец а пък бил праздник на Храбростта!
    По пътят на тази логика, някога пайсий се обърнал риторично към своя сънародник Евгений Вулгарис с прочутите му думи „о неразумний…“.
    Евгений като Вулгарис е висш фанариотски служител и прави следващата редакция на елинският език. Последната редакция до него е от патриарх Фотий. Той също не е бил „грък“ а хазар.
    Та на въпросът: Св. Георги означава на български ЗМЕЙ. Някой го е накарал да се самоубива!
    Георги идва от ГЕРО-ГЕРОЙ. Героят е персонаж в българската религия. Той е митичният тракийски конник. Той е изобразен и на мадарките скали. На същите мадарски скали, скверни ръце са изкъртили образът на Лъвът и Змията. Лъвът – символ на Богинята Майка Ки-Бела. Където има статуя или изображение, Бела винаги е съпътствана от лъв или два лъва. Затова е лъвът е в днешното ни знаме. Змията е по-тънък момент и означава Синът. Синът Загрей,Дионисий-Велин,Сабазий.
    В този контекст имам любим въпрос: Как и защо, днешна Грузия е кръстена на един гръцки земеделец? Може би чукарите с връх Елбрус са най-земеделските земи на Света. Гали ба, Тракия не е и не е била житницата на Европа от тракийско, римско, турско и днешно време!?

  2. Честит поразник и на теб, Георги! Очакваме нова книга от теб, а първата да стигне до Чикаго!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *