Home » Авторски страници

Празникът на буквите в Украйна

2012.05.24 Един коментар
Spread the love

Българската общност в Украйна празнува 24 май и поредната годишнина от побратимяването на градовете Одеса и Варна

 

Одеса, Украйна. На 24 май 2012 г. ще се състоят редица мероприятия по повод Деня на славянската писменост и култура и поредната годишнина от побратимяването на градовете Одеса (Украйна) и Варна (България). Организаторите са Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Българският младежки клуб „Актив“. Тържествата ще се проведат под патронажа на Генералното консулство на Р. България в Одеса, с участието на Одеските градски власти, Областната администрация,  Генералните консулства на Гърция, Русия и Беларус в Одеса.

От 9.00 часа ще започне литургия в Храма на „Св. св. Кирил и Методий”. Пред паметника на  Първоучителите, който се намира на територията на Одеския национален университет „Мечников“, представителите на българската общност и местните власти ще положат цветя. Честванията ще продължат с Кръстен ход от Свято-Илиинския манастир, по улиците Пушкинска, Гръцка, до Съборния площад. След това ще има и молебен. Българският младежки клуб „Актив“ ще открие изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия: хроника на века“ в Одеския историко-краеведчески музей. Изложбата представя оригинални снимки и фотоси от ежедневието на бесарабските българи, започвайки от 1901 г. Ще завършат тържествата с концерт, който ще се проведе на централната улица в Одеса – „Дерибасовка“. В концерта ще участват колективи от Одеса и областта от различни Национално-културни дружества: руското, полското, чешкото, гръцкото и, разбира се, българските: танцовите състав „Лудо-Младо“, „Български сърца“, «Кокиче»; Вокалните формации „Радо-Младо“, «Здравец», «Нашите хора»,  вокалистите В. Зеленков, В. Неткова и Л. Граматик., както и много други.

 

Максим Димитров,
Информационен портал на българите в Украйна

One Comment »

  • Пламен Павлов said:

    Честит празник на всички сънародници по широкия свят!
    Браво на Максим и “Клуб Актив” за всичко, което правят!
    И, не на последно място, благодарности на “Еврочикаго” – не само американският, но и световният общобългарски портал!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.