Home » Избрано

(Поне) 20 млрд. евро заровени в палати

2012.05.03 Няма коментари
Spread the love
Бившите другари са днешните ни мафиотски господари...

Бившите другари са днешните ни мафиотски господари...

Поне 20 млрд. евро има “заровени” в къщи и вили, каза премиерът Бойко Борисов по повод продължаващите втора седмица дебати в парламента по закона за гражданската конфискация. На конгреса на КНСБ той се обърна към присъстващите като гости депутати от опозицията и ги попита защо не искат да приемат проекта.

След ГЕРБ ще дойдете вие, а законът се прави за всички. Народът иска справедливост, иска ред, иска конфискация, ясно е, че са обрали държавата, но сега поне тези, които са видни имотитет им да бъдат прибрани отново в полза на държавата и на хората”, каза премиерът. По повод критиката на опозицията, че съседи ще се топят помежду си, Борисов отсече, че се разчита именно на гражданите да подават сигнали за незаконно придобити имоти, пише в “Стандарт”.

Не са позволени анонимни сигнали, приеха вече депутатите, а само такива, зад които заставаш с името си. Физически лица обаче няма да могат да са “свидетели” при събиране на доказателства за гражданска конфискация, реши парламентът след бурни дебати. Заседанието на депутатите продължи до късна доба. Решено бе директори и инспектори от Комисията за отнемане на имущество да могат да искат съдействие и сведения освен от държавните и общински органи, така и от търговците, кредитните институции и други юридически лица, от нотариусите и съдебните изпълнители, но не и от обикновени хора. До промяната в движение се стигна след многократни реплики от Мая Манолова /БСП/ и Христо Бисеров /ДПС/.

Стигаме до поредния шедьовър, карате хората да стават доносници, създавате местни дерибеи, изригнаха двамата един след друг. Изненадващо Емил Радев /ГЕРБ/ се съгласи, че от въпросната алинея могат да отпаднат физическите лица, но малко по-късно съпартиецът му Тодор Димитров се възпротиви. Мнозинството така се обърка, че се наложи правосъдният министър Дияна Ковачева да вдигне дискретно палец за одобрение на предложението на Радев, а той отново излезе на трибуната и да обяви, че си поддържа предишните думи.

Докато траеха дебатите, депутатите се забавляваха в зала, като редяха пасианси на таблетите си, а някои разцъкваха и електронен белот. Още в ранния следобед всички кръстословици във вестниците бяха решени, а по-предвидливи се бяха запасили и с изпринтирани листове судоку. Решени да гласуват в зала докрай, избраниците носеха този път и зарядните за таблети и мобилни телефони. По-рано през деня беше гласувано прокурорите, които наблюдават досъдебни производства по проверки за незаконни имоти, незабавно да уведомяват шефовете на съответните териториални дирекции на комисиите за актовете си.

Последните, както и инспекторите, ще ползват информация от МВР, ДАНС, данъчните и митничарите. Депутатите си опънаха взаимно нервите с многобройни изказвания и в ранния следобед зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов се наложи да се извини на независимия Георги Терзийски, след като преди това го прати “да си скъса дипломата”. В изблик на парламентарен хумор пък пак Анастасов даде 30 секунди повече за репликата на Мая Манолова “нерде Ямбол, нерде Стамбул”. Заради Ямбол е, засмя се Анастасов, който е дългогодишен съдия именно от този град.

Източник: БЛИЦ

Докъде ни докараха...

Докъде ни докараха...

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.