Home » Избрано

Обама за пръв път открито подкрепи гей браковете

2012.05.10 Един коментар
Spread the love

Президентът на САЩ Барак Обама за първи път се обяви в полза на гей браковете в интервю за телевизия Ей Би Си, съобщи Ройтерс.

Това е голяма промяна в неговата позиция по въпроса, която вероятно ще се хареса на неговия политически електорат и ще раздразни консерваторите, отбелязва агенцията.

За мен е важно да продължа и да заявя, че според мен двойките от един и същи пол трябва да имат възможността да сключват брак“, каза Обама.

Три дни по-рано вицепрезидентът Джо Байдън също в телевизионно интервю каза, че гей браковете не го притесняват. Обама заявява за първи път открито позицията си по този въпрос, който разединява американците. Натискът върху президента да разясни вижданията си се увеличи, след като Байдън и други членове на правителството се обявиха в полза на еднополовите бракове.

Ей Би Си уточни, че Обама е изразил лично мнение и че все още подкрепя становището, че държавите са тези, които трябва да вземат решенията в тази област.

Организации, които се застъпват за правата на хомосексуалистите, приветстваха изявлението на Обама като “историческо” и изтъкнаха, че изразената от него подкрепа е “поредна огромна стъпка към осъществяването на обещаното в страната равенство“.

Президентът подчерта в интервюто, че първата дама Мишел споделя неговото мнение. Той добави, че влияние върху позицията му са изиграли и дъщерите му Малия и Саша, които имат приятелчета, чиито родители са с еднополови бракове.

Източник:  Dnes.bg

One Comment »

  • Mariana said:

    Природните различия не могат да се регулират или да се заличат с юридически или политически формули.

    Когато един мъж прави любов с друг мъж или една жена прави любов с друга жена, от този секс не могат да се родят деца (и това правната система няма как да го премахне).

    В никоя демократична страна, както е добре известно, никой не пречи, още по-малко законово да преследва хомосексуалните затова, че правят еднополов секс. Какво правят те личния си живот си е тяхна работа. За разлика от това осиновяването на деца например от хомосексуални двойки, сключили брак – който се приравнява законово с този при хетеросексуалните – не е лична работа. Това касае бъдещето, начина на репродуциране и развитие на човешките общества.

    Бих казала, че всеки път, за каквото и да било да се отнася, когато хората, обществата или ръководещите ги политици са тръгвали по един или по друг начин срещу природата, срещу природно обусловени особености, закони и пр., това се е връщало като бумеранг, по един или друг начин срещу хората, обществата и пр. (Колкото до политиците, това в някои случаи може и да помага на политическите им кариери – но едва ли може да се каже, че точно състоянието на техните кариери или рейтинги е важното в случая.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.