Home » Избрано

Марси Райс е новият посланик на САЩ в България

2012.05.25 2 коментара
Spread the love

Според дипломатически източници Джеймс Уорлик е бил сменен заради шистовия газ

Марси Райс

Марси Райс е номинирана за нов посланик на САЩ в България, съобщи президентът Барак Обама в официално изявление, качено на сайта на Белия дом. Според дипломатически източници Джеймс Уорлик е сменен заради шистовия газ.

Райс ще замени Джеймс Уорлик, който напуска страната преди да е изтекъл 3-годишния му мандат. В официалното съобщение на Белия дом няма мотиви за смяната. България вече е получила искане за агреман с името на нов посланик в София, твърдят дипломатически източници.

Информация за отзоваването на Уорлик излезе в началото на април. Като причина за смяната дипломатически източници посочиха, че той не се е справил със защитата на американските интереси за добив на шистов газ в България. Уорлик не е успял добре да обясни и да убеди българската общественост, че технологията за добив е безопасна. Самият Уорлик обаче отрече информацията. В телевизионно интервю той дори се пошегува, че слуховете за неговата смърт са твърде преувеличени, цитирайки Марк Твен. Уорлик беше назначен за посланик на САЩ в България в края на 2010 г.

Марси Райс е била посланик на САЩ в Албания в периода 2004 – 2007 г. Напуска за да стане съветник по въпросите в Ирак. В момента е служител на Държавния департамент като помощник секретар за ядрена и стратегическа политика.

Райс има магистърска степен от Johns Hopkins University . Омъжена е за Чарлз Райс , бивш посланик на САЩ в Гърция

Тя е висш дипломат с 31 годишен опит в Европа, Карибския басейн и Близкия изток. Била е четири години съветник в посолството на САЩ в Лондон, четири години заместник-политически съветник в мисията на САЩ в Европейския съюз в Брюксел, както и в мисиите в Турция и Доминиканската република.

Марси Райс говори турски, испански и френски.

 

Източник:  в. “24 часа”

2 коментара »

  • шестака said:

    Айде, Марси, щот ни писна! 22 години червената хунта ни направи съветска колония. Навремето не успяха формално – сега го направиха неформално! Което си е едно и също. Българите чакат отговор: “Не участвате ли и вие в тая игра?”

  • Мунчо said:

    Те ей сега ще ти отговорят, шестак. С грама! А иначе сериозно – прав си с въпроса: българите вече четвърт век почти чакат освобождение от съветските сатрапи. Особено когато са член на НАТО. И всякакви “дипломатически” усуквания на американските дипломати вече не вървят. Очакваме твърда ръка от тая дама – по твърда от тази на предшествениците си, които по разбираеми обстоятелства (преди приемането ни в алианса) не можеха да имат друго поведение. Успех, госпожо! Сега цяла България вази гледа!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.