Home » Избрано

Лидерът на “Ал Кайда” Осама бин Ладен не е бил “кукловодът” на ислямистките групировки

2012.05.03 Няма коментари
Spread the love

САЩ публикуваха 17 от документите, открити в къщата на Осама бин Ладен в Пакистан

Лидерът на “Ал Кайда” Осама бин Ладен не е бил “кукловодът” на ислямистките групировки по света. Той освен това се ядосвал от тяхната некомпетентност и лошо функциониране.

Това става ясно от лични документи на Бин Ладен, публикувани от американските власти.

Става въпрос за 17 писма, изпратени или получени от лидера на “Ал Кайда” между септември 2006 и април 2011 г. открити в къщата на му в Пакистан, където Бин Ладен бе убит при операция на американските специални части преди година.

Документите бяха публикувани днес.

Всичките 175 страници на арабски език бяха поместени в оригиналния си вариант и преведени на английски език на сайта на Центъра за борба с тероризма към американската военна академия в Уест Пойнт (Вж. документите).

От писмата става ясно още, че Бин Ладен
съзирал риск от загуба на позициите на “Ал Кайда” сред мюсюлманите.

Вниманието му все така оставало насочено към извършване на нападения срещу американци и по-конкретно към макар и звучащи неправдоподобно покушения срещу ръководители на САЩ.

Бин Ладен искал да свали самолети, с които пътували генерал Дейвид Петреъс, сега директор на ЦРУ, и дори президентът Барак Обама. Той смятал, че ликвидирането на Обама ще доведе на президентския пост крайно неподготвения според него вицепрезидент Джо Байдън и Съединените щати ще изпаднат в криза.

В същото време доклад на американски анализатори, поместен заедно с документите, определя покойния лидер на “Ал Кайда” като разтревожен от неспособността на вдъхновените от неговата мрежа ислямистки групировки да спечелят подкрепата на обществото за своята кауза, от техните неуспешни медийни кампании и лошо планираните им заговори, при които според него били убити прекалено много невинни мюсюлмани.

Американският съветник на Осама Бин Ладен, Адам Гадан, го призовал да разграничи своята мрежа от действията на иракския й клон. Бин Ладен приканил останалите ислямистки групировки да не повтарят грешките на “Ал Кайда” в Ирак.

Публикуваната кореспонденция включва писма от по онова време втория човек в командването на терористичната мрежа Абу Яхия ал Либи, който осъжда пакистанската групировка “Техрик-е-талибан Пакистан” за безразборните нападения срещу мюсюлмани.

Бин Ладен предупредил лидера на йеменския клон на “Ал Кайда” Насър ал Уахиши да не се опитва да установява ислямистки режим в страната, а вместо това да пренасочи усилията към предприемане на нападения срещу Съединените щати.

Той изглежда не проявявал интерес към признаване на сомалийската ислямистка групировка “Аш Шабаб”,

когато тя му се заклела във вярност, защото смятал, че нейните лидери са слаби управници в контролираните от тях райони и се придържат прекалено стриктно към ислямски наказания като отрязване на ръце.

Според Съединените щати писмата показват връзката между “Ал Кайда” и Иран – въпрос, който интересува сериозно правителството на САЩ – не като съюз, а като непреки и водени с неохота преговори за членове на терористичната мрежа и техни роднини, хвърлени в затвора в Ислямската република.

Нищо в документите не говори за наличие на открити поддръжници на терористичната мрежа в пакистанското правителство, макар че такива пасажи по презумпция би трябвало да са останали засекретени.

Бившият терорист №1 бе убит в град Аботабад от американски спецчасти на 2 май 2011 г. Операцията получи зелена светлина от президента Барак Обама и бе извършена от Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и морски тюлени.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.