2024-04-29

22 thoughts on “Брой на българските граждани в чужбина (2011 г.)

  1. Pingback: in Bulgaria
  2. Докато нямам никакви основания да не вярвам на данните от преброяването, то смятам, че данните за българските граждани в чужбина са силно преувеличени.
    Такива кръгли числа – 500000, 300000 и т.н. говорят, съжалявам че ще го кажа, че тези данни са просто изсмукани от пръстите. Много вероятно е някои от тях, например тези за САЩ да обхващат не само български граждани, а и американски граждани, но с български етнически произход.

    Очевидно е, че трябва да се съберат числата
    7,364,570 + 2,036,092 = 9,400,662
    тъй като първото число се отнася за постоянно пребиваващото в България население през 2011 г. и в него не са включени лицата с българско гражданство, които постоянно пребивават в чужбина. Не са включени даже и българските студенти в чужбина (около 80000), който по закона за преброяването е трябвало да се преброят в страната на следване.

    Първо, населението на България никога не е надхвърляло 9 млн. и второ населението на България при преброяването от 1992 г. е с милион по-малко – 8487317 души. Т.е. няма откъде да се появят 2 млн български граждани в чужбина, дори и да вземем предвид получилите български паспорти македонци и молдовци. Поради това смятам, че данните за 2 млн постоянно пребиваващи в чужбина български граждани, са чиста дезинформация.

    Според данните от преброяването в 2011 г., в сравнение с преброяването от 1992 г. населението на България е намаляло с около 734 хил заради отрицателния естествен прираст и с около 410 хил – заради имиграцията.
    Всеки сам може да приеме на кое число може повече да вярва – на два милиона или на 410 хиляди.

  3. Още миналата година в коментар по-горе Гаврилов е казал:

    „Нека отбележим, че тези данни са приблизителни по признания на МВнР. Т.е. МВнР не разполага с точни данни за глобалния брой издадени български лични документи.
    Ще дам само един пример: посочва се че в Германия има около 74 000 български граждани, които живеят постоянно там. Бегла справка в данните на Германския статистически институт, показва че данните са взети именно от там.“

  4. Не зная до каква степен тези данни отговарят на реалната численост на българските граждани – и глобално, и по отделни страни. Не мога да ги нарека по никакъв друг начин, освен като „ориентировъчни“, „прогнозни“ и т.н. Прави впечатление, че броят на хората е толкова „закръглен“ и „на око“, че повече не може и да бъде! Какво значи примерно 100 000 или 250 000?! Защо само в единични случаи данните са по-конкретни? И как може официални институции да приемат тези нахвърляни „на едро“ числа за … данни?!

  5. Драги млади господите,

    Еврочикаго е издание, медия, не НСИ или някой специфичен отдел на Външно министерство. Ако не се доверявате на това, че не е било лесно определени данни да бъдат получени от оторизирани да ги събират институции, ако не се доверявате на данните, публикувани в нашето издание, не ги използвайте. Какво точно искате от нас? Да ви дадем линк към мястото, където МВнР е публикувало еди какви си данни? Ами като не ги е публикувало, как да ви дадем линк?

    Това как би реагирал вашият професор, простете, си е ваша грижа. Вие хем искате от нас да играем ролята едва ли не на Националния статистически институт или на Външно министерство – което не е наша работа разбира се – хем не вярвате на информацията, която сме получили в резултат на доста усилия от подобни ведомства – за които не е наша вината, че не са направили видима на своите сайтове някаква нужна вам информация.

  6. Извинявам се, ако не съм разбрал добре за „напомнянето“, но казаното от Марина („Ако бях прочел и коментарите под тази статия, щяхте да видите например този коментар, който е от главния редактор на сайта.“) не може да се тълкува еднозначно.

    Моят професор ще бъде в шок, ако му съобщя, че подобна информация се крие от официалните български институции. В сайта на НСИ има информация за броя на населението и за броя на имигриралите. За моето изследване ми трябва да знам в кои държави по-точно са имигрирали. Тезата, че тези данни се крият, за да не се разбере, че населението намалява, ми звучи шеговито, при положение, че това вече се знае.
    Писах вече на Агенцията за българите в чужбина и Асоциацияна на българите по света. Най-вероятно подобни данни въобще не съществуват. „по преценка на българските дипломатически представителства“ звучи меко казано несериозно.

  7. Уважаеми Пламене,
    явно си много млад щом не разбираш, очевадното че:
    1. напомнянето не е към теб;
    2. и че „данните трябва да бъдат поискани изрично от МВнР и не са публикувани на техния сайт“.
    Написал съм: „Съкратили сме само преписките с тях, започнали още преди парламентарните избори през 2009 г.” Т.е. от 2009 до 2012 г. – 3 години, ни бяха необходими, за да ги получим!!!
    Броят на българите в чужбина бе държан в тайна в продължение на години от държавната ни администрация, защото е страшно когато се разбере, че населението ни намалява (емигрира) с такива темпове, а увеличаващата се при всяка власт администрация не предприема нищо по въпроса.
    След десетки имейли, официални запитвания, срещи и обещания с различни институции една емигрантска организация във Франция (и още по-точно Стефан Манов) успя да получи тези цифри от някакъв честен служител, който след препубликациите излезли практически във всички български издания може би е вече уволнен. Ако не ми вярвате опитайте се да я изискате още веднъж тази информация (макар и вече да не е тайна) от МВнР, МВР или Президенството и ще видите какъв отговор ще получите. А вие очаквате да я намерите на сайтовете им!?
    Пожелавам ви успех!

  8. Благодаря за отговора и за напомнянето, че мога да използвам даннита от този сайта.
    Както вече споменах обаче, се нуждая от оригиналния източник на информация. Да разбирам ли че, данните трябва да бъдат поискани изрично от МВнР и не са публикувани на техния сайт?

  9. Данните, които се съдържат в тази публикация, както е и посочено в нея, са поискали и получени по Закона за достъп до обществена информация от НСИ и МВнР, от Еврочикаго и от представител на Обществените съвети на българите в чужбина.

    Ако бях прочел и коментарите под тази статия, щяхте да видите например този коментар, който е от главния редактор на сайта.

    „# 9 април 2012 at 1:30 AM
    Pesho said:

    Можете спокойно да се позовавате (и дори е желателно) на Обществените съвети на българите в чужбина (http://www.GlobalBulgaria.org ) и на http://www.Eurochicago.com
    Това са абсолютно оригинални данни получени от МВнР и НСИ. Не сме добавили и ред от нас. Съкратили сме само преписката с тях, която си е просто размяна на “любезности” започнали още преди парламентарните избори през 2009 г.“

  10. Здравейте,

    Благодаря много за полезната информация. Бих искал да я използвам за университетска писмена работа, но за тази цел се нуждая от оригиналния източник. Споменахте НСИ и МВнР, бихте ли могли да посочите къде по-точно се намира информацията, понеже се затруднявам да я намера на техните уебсайтове?

    Поздрави,

  11. до Nik

    данните, както е написано над тях, се отнасят до българските граждани в чужбина. Следователно българите с бг гражданство са 7,364,570 + 2,036,092 = 9,400,662

    Нека отбележим, че тези данни са приблизителни по признания на МВнР. Т.е. МВнР не разполага с точни данни за глобалния брой издадени български лични документи.

    Ще дам само един пример: по-горе се посочва че в Германия има около 74 000 български граждани, които живеят постоянно там. Бегла справка в данните на Германския статистически институт, показва че данните са взети именно от там. Да, но тогава те не включват двойните граждани, които в Германия се броят като пълноправни германци (и правилно!). Броя на българо-немските граждани може лесно да се оцени, той е между 15 и 30 000. Т.е. дори в една добре уредена държава като Германия, българските дипломатически служби предоставят силно занижени оценки за броя на българските граждани. Дори не обсъждам тези, които пребивават полу-легално и не са декларирали постоянен адрес пред немските служби. С това искам да кажа, че два милиона пълноценни български граждани в чужбина не е някакво преувеличение, а може да се окаже и обратното. Българската държава не желае да види тези хора под предлог, че … ами Турция? Мислене от един друг век.

  12. Можете спокойно да се позовавате ( и дори е желателно) на Обществените съвети на българите в чужбина ( http://www.GlobalBulgaria.org ) и на http://www.Eurochicago.com
    Това са абсолютно оригинални данни получени от МВнР и НСИ. Не сме добавили и ред от нас. Съкратили сме само преписката с тях, която си е просто размяна на „любезности“ започнали още преди парламентарните избори през 2009 г.
    P.S. Крайно време е да започнем да си сътрудничим по-активно. Пишете (звънете) – линк.

  13. Здравейте,

    Пиша Ви от името на сдружението на българите с опит и образование в чужбина „Тук-Там“ (http://www.tuk-tam.bg).

    Благодарим Ви за изключително полезната информация! Бихме искали да цитираме посочените от Вас данни в материал, ако ни позволите. Освен това ще сме благодарни, ако може да ни изпратите по email оригиналните данни от МВнР, за да можем да работим с тях и в бъдеще и да информираме колкото се може повече български граждани.

    Благодарим Ви предварително!

    С уважение,
    Екип на Тук-Там
    [email protected]

  14. Населението на една държава – това са

    физическите лица, живеещи на територията на съответната държава и подчиняващи се на нейната юрисдикция.

    Следователно, население на България са не само българските граждани, живеещи на нейната територия, но и всички чужденци, постоянно или дори временно пребиваващи там. Изключение от това правило са само лицата, притежаващи дипломатически имунитет – върху тях държавата на пребиваването, по силата на редица международни споразумения, не може да упражнява своята юрисдикция.

    Гражданите на България, живеещи където и да е в чужбина, непритежаващи дипломатически имунитет, са включени в населението на съответната държава. Те не са част от населението на България.

    Разбира се, „българин“ и „български гражданин“ са две различни понятия;

    макар преобладаващият брой на българските граждани да е съставен от етнически българи, немалко са и лицата от други етноси – на първо място турци, цигани, арменци, израилтяни, гърци и пр.

    Преди повече от двадесет години излязох с предложение за

    български гражданин по закон да бъде признавано всяко физическо лице, поне единият от родителите на което е (бил) българин, но Парламентът прие друг подход.

    Възприетото от българската законодателна и изпълнителна власт решение доведе до огромна корупция, безобразна бюрокрация и престъпно обогатяване на ангажираните с „предоставяне на българско гражданство“ чиновнически среди.

    В конкретния случай е важно да се уточни дали предоставените от дипломатическите представителства данни визират „български граждани“ или само „българи“ (етнически).

    Дори да се извади половинмилионният корпус на турчеещите се български граждани, пак около милион и половина българи-български граждани ще трябва да бъдат прибавени към нас – пребиваващите на българска територия.

  15. Благодаря за навременната забележка! Поправих и допълних. Като добавя, че в общ план лицата от български произход, живеещи в други държави, са лица без българско гражданство, объркването става още по-пълно. Не съм автор на материала, а само съм компилирал данни. Но гарантирам за истинността им – както е посочено те са от МВнР и от НСИ. Не съм специалист и не се наемам да разтълкувам всички термини , за да стане ясно точно колко са българите по света. Ще се опитам да поканя компетентно лице да ги разясни.

  16. „Общ брой на гражданите на България (към 2011 г.) – 7 364 570“

    Oбщо 2 036 092“ (български граждани, живеещи в чужбина)

    Логичен въпрос, изискващ изясняване:

    Колко ВСЪЩНОСТ са българските граждани ОБЩО в страната и в чужбина –

    7,364,570 + 2,036,092 = 9,400,662,

    или ВСИЧКО НА ВСИЧКО 7,364,570?

    Ако меродавен е вторият вариант, това би означавало, че в страната са останали само 5,328,478 души…

    Моля авторът да внесе яснота по въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *