Home » Избрано

The Hidden Gulag (Скритият Гулаг)

2012.04.16 Няма коментари
Spread the love

Северна Корея – парад и лагери на смъртта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пищна парадна инсценировка в Пхенян по случай сто години о рождението на основателя на комунистическа Северна Корея Ким Ир Сен. Това е фасадата. А каква е реалността?

Режимът говори за „лагери за превъзпитание”- правозащитници за „прикрити лагери Гулаг.” Най-малко 150 хиляди политически затворници в Северна Корея биват малтретирани, стават жертва на сексуални издевателства или са екзекутирани по-най жесток начин.

Разказът на оцелелият Шин Донг Хиук напомня за описания от нацистките концентрационни лагери или комунистическите Гулаг в Съветския съюз. Той е едва деветгодишен, когато пред очите му негова съученичка бива пребита до смърт, тъй като сложила в джоба си няколко зърна царевица. Самият той в продължение на седем месеца бил измъчван в подземна килия за изтезания, за да издаде майка си и брат си, които уж кроели планове за бягство. По-късно Шин Донг Хуик е принуден да присъства на тяхното екзекутиране. Докладът „The Hidden Gulag“ („Скритият Гулаг”), изготвен от американски правозащитници разкрива ужасяващи случаи.

Доживотен принудителен труд и нечовешки мъчения

В документация от 229 страници се цитират описанията на 60 бивши лагеристи и надзиратели, както и анализи на сателитни снимки от Google Earth. Особено шокиращи са разкази на оцелелите. Затворниците работят в мини, систематично биват изтезавани, мнозина умират от глад, други биват екзекутирани за съвсем дребни неща, затворничките биват подлагани на сексуално насилие.

 

 

 

 

 

 

 

 

Скритият Гулаг

Още през 2009 година комунистическият режим в Пхенян декларира пред ООН, че зловещите трудови лагери били само „възпитателни учреждения за извършители на противодържавна дейност”. Достатъчно е обаче някой да слуша чужда радиостанция или да присъства на богослужение, за да потъне зад електрическите огради на въпросните „институции”. Често наред с нароченото за „държавен враг” лице, в лагерите на ужаса бива затваряно и цялото му семейство. По правило това означава доживотен принудителен труд и нечовешки мъчения.

Шин Дон Хиук е роден в такъв един лагер през 1982 година. „Неговите родители са затворник и затворничка, които били „чифтосани” от надзирателите. До бягството си през 2005 година той не е познавал нищо друго, освен брутални изтезания и непосилен труд. Едва на 23-годишна възраст, по щастлива слуучайност, успява да избяга в Китай, откъдето се прехвърля в Южна Корея.

Стотици хиляди жертви

През 2003 година американски правозащитници публикуваха първия доклад „Hidden Gulag.“ Оттогава насам ситуацията не се е подобрила. От 70-те години насам няколкостотин хиляди души са станали жертва на неописуеми жестокости. Пред света диктатурата отново демонстрира сплотеност и сила. Но злополучният ракетен тест и доклади като „Hidden Gulag“ разкриват колко трагична е в действителност ситуацията в страната.

 

Б. Емануилов,

Дойче Веле

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.