2024-04-23

2 thoughts on “Театрална работилница „разследваща журналистика“

  1. След Великден Съветът за електронни медии (СЕМ) на открито заседание ще разгледа разследванията на ТВ 7 истински ли са или възстановки. Това каза председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов в ефира на Радио К2.
    Илиана Беновска попита Лозанов:
    „О, спи ли СЕМ? О, СЕМ не види ли, че по ТВ 7 се излъчват материали, които имат претенция да разкрият важни проблеми – трафик на наркотици, подпалвачи на коли, а всъщност са инсценировки, заснемат се подставени лица, които се правят на трафиканти и подпалвачи. Мен не ме интересуват персоните, кой прави това. Имената на журналистката Диляна Гайтанджиева, на медията ТВ 7 нямат значение. Страшното е, че една медия заблуждава избирателите и службите за сигурност, в случая ГДБОП, като се подава невярна информация по важни обществени проблеми”.

  2. Репортажът на Диляна Гайтанджиева за корупцията в митниците, озаглавен „Касиерите“, се оказва поредната измама на известната журналистка. „Разследването“ е монтаж от интервюта с подставени лица и кадри от стари видео материали. Част от хората, които уж разкриват информация за контрабандата на цигари и подкупни митничари, всъщност били служители в Нова тв, където Гайтанджиева работеше до края на 2011 г.
    Основен съюзник на репортерката за заснемането на материалите й бил председателят на „Българска легия Антимафия“ Григор Здравков. Самият той разкрива какви шашми правела Гайтанджиева и как злоупотребявала с помощта му.Репортажът „Касиерите“, който разказва за контрабандата и покровителството й от големите митнически шефове, се осъществил след като Диляна Гайтанджиева през сълзи се молила на Здравков да й помогне, защото се страхувала от уволнение.
    Той й препоръчал свой приятел, собственик на капанче за цигари и кафе, който да каже някоя дума за аферите с тютюневите изделия. Здравков изрично предупредил Гайтанджиева да не го снима, нито да го записва. Репортерката обаче нарушила обещанието си. Няколко дни след като се срещнала с човека, отишла отново при него. Този път го записала с мобилния си телефон, а скрит оператор го заснел. Измамата й лъснала след появата на репортажа. Собственикът на лафката много се изплашил, тъй като от видеото доста си личало, че е той.
    Други двама участници в репортажа на Гайтанджиева са шофьор от Нова тв и охранител на сградата на същата телевизия. Самоличността на наетите „актьори“ умело са прикрити под предлог, че са участници в трафик на контрабандни цигари и искат да останат анонимни. Гласовете на двамата пък са дублирани от самия Григор Здравков чрез специална техника.
    По същата формула Диляна Гайтанджиева прави и друго разследване, излъчено по Нова тв – „Бевърли Хилс“. В материалът репортерката показа уж къщите на митничарски шефове, които живеят на т.нар. улица на властта – „Секвоя“, а взимат само по 600 лева заплата. Григор Здравков отново е активен помощник на журналистката като й осигурява подствани лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *