Home » Избрано

Протестна сага в с. Брезница

2012.04.05 2 коментара
Spread the love

Всеки ден деца и родители от гоцеделчевското село Брезника протестират срещу директора на училището в селото Ангел Живков. Вчера общинските съветници в Гоце Делчев са приели на извънредна сесия декларация по повод конфликта в Брезница, адресирана до премиера Бойко Борисов, образователния министър Сергей Игнатов, областния управител Костадин Хаджигаев, началника на РИО – Благоевград Ивайло Златанов и до всички депутати от областта. В декларацията си съветниците настояват отговорните институции да вземат правилните управленски решения за преодоляване на задълбочаващия се проблем в гоцеделчевското село и за създаване на условия за нормално приключване на учебната година в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Подробности по случая може да се прочетат по-долу в цитираната информация от различни медии. (Снимките в публикацията са на Мехмед Боюкли.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свикаха извънредна сесия на ОбС – Гоце Делчев по казуса с разбунтувалото се с. Брезница

4 април 2012 г., в. „Струма”

Учениците от с. Брезница, община Гоце Делчев, вчера отново не отидоха на училище, родителите им рано сутринта излязоха на митинг-шествие.

Вече две седмици децата не посещават учебните занятия, което реално може да доведе до обявяване на нулева година, но явно това не притеснява родителите.

Те са категорични, че докато Ангел Живков не си подаде оставката от директорския пост, те няма да спрат. Хората настояват местен човек, излъчен от учителския колектив, или друг от региона да поеме управлението на училището.

“Ние го помолихме в името на децата да си подаде оставката, а той не иска, какъв директор е” – каза един от организаторите на протеста Ахмед Чолак.

Родителите на децата са съгласни годината да бъде обявена за нулева, ако не бъде сменен временният директор. Относно абитуриентите, които са 30, са обсъдени възможностите те да довършат образованието си в ПМГ “Яне Сандански” – гр. Гоце Делчев, но това е невъзможно тъй като гимназията е профилирана, а училището в с. Брезница е общообразователно. Затова е взето решение абитуриентите да завършат образованието си като частни ученици, ако се наложи, уточни председателят на инициативния комитет Ахмед Чолак.

Кметът на Брезница Иса Хаджиали прикани всички компетентни органи в България да се намесят час по-скоро и да решат проблема.

“Аз имам право да извиня до 7 дни отсъствия, но само когато има обективни причини – в случая не виждам някакви причини тези отсъствия да бъдат извинени обективно”, коментира директорът Ангел Живков.

Той доуточни, че има вече издадени констативни протоколи и документи, които уличават ръководството в извършени злоупотреби с училищни пари и имущество. Преди около седмица той поиска от община Гоце Делчев да бъде извършена пълна финансова ревизия на СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” – село Брезница.

По неофициална информация става дума за около 200 000 лева, отделени за физкултурен салон.

Има опасност учебната година да бъде обявена за нулева. До този момент обаче няма решение.

Според началника на Инспектората по образование в Благоевград Ивайло Златанов назначението на директора е напълно законно, а проблемът на хората е в това, че Ангел Живков не е жител на селото. През лятото ще има конкурс за нов директор на училището в селото, както и в целия регион.

Предишният директор Фатма Уруч, която назначи своя брат Салих Буковян за заместник-директор, е била сменена, тъй като са установени системни нарушения в работата й. Тя също била временно изпълняващ длъжността.

Снощи в 18.00 часа беше свикана извънредна сесия на Общинския съвет в Гоце Делчев за вземане на решение по все повече задълбочаващата се криза в село Брезница.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Съветници призоваха за диалог по казуса „Брезница“, протестите обаче продължават 

4 април 2012 г.,  Infomreja.bg

С 20 гласа „за“ и един „въздържал се“ снощи общинските съветници в Гоце Делчев приеха на извънредна сесия декларация по повод конфликта в Брезница, адресирана до премиера Бойко Борисов, образователния министър Сергей Игнатов, областния управител Костадин Хаджигаев, началника на РИО – Благоевград Ивайло Златанов и до всички депутати от областта.

В декларацията съветниците настояват отговорните институции да вземат правилните управленски решения за преодоляване на задълбочаващия се проблем в гоцеделчевското село и за създаване на условия за нормално приключване на учебната година в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Изразяваме нашето притеснение от конфликта в Брезница и опасността учебната година да бъде обявена за нулева. Вече 10 дни учениците не посещават учебни занятия. Причината е протест на училищното настоятелство и на голяма част от родителите в израз на несъгласие с назначения временно на поста директор на училището Ангел Живков“, посочват съветниците в документа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Напрежението в Брезница не стихва

4 април 2012 г.,  Livenews.bg

Вече 20-и ден продължават протестите в най-голямото гоцеделчевско село Брезница. Днес в селото се проведе поредното протестно шествие и около 300 учениците отново не влязоха в класните стаи.

Причината за недоволството на училищното настоятелство и на голяма част от родителите е временно назначения на поста директор на училището Ангел Живков. Протестиращите настояват местен човек да поеме управлението на училище, като отричат нестихващият вече седмици наред скандал да е на верска основа.

Всеки ден протести на площада

С плакати и скандирания недоволните родители са стигнали днес до двора на учебното заведение, където са връчили декларация до отговорните по казуса институции. Ахмед Чолак от инициативния комитет на протестиращите призова учителите, които до момента имат пасивно отношение по случая също да излязат с някаква инициатива и предложение за решаване на въпроса.

Родителите не се плашат от възможността да им бъдат спрени детските надбавки заради натрупаните отсъствия на децата им, нито от опасността учебната година да бъде обявена за нулева, като са категорични, че ще продължават да не пускат децата си на училище.
„Нулевата година не е в интерес на никой”, каза Ахмед Чолак, цитиран от “Фокус” и обясни, че самите родители от самото начало са били наясно какво означава да бъде обявена нулева година. Протестите в Брезница със сигурност ще продължат до края на тази седмица, допълни още Ахмед Чолак.

От областната управа в Благоевград обаче са категорични, че няма законово основание за отстраняването от длъжност на Ангел Живков, тъй като назначението му отговаря на всички условия и нормативни изисквания. Баханов изрази надежда за решаването на проблема в най-скоро време и по думите му областната администрация прави “всичко възможно” за решаване на ситуацията.

За кратко протестите в селото бяха прекратени, след като майките получили уверение от представители на просветното министерство и началника на Регионалния инспекторат по образованието, че ще бъде обявен конкурс за нов директор, а Живков ще сдаде поста. Това обаче не се случи. Напрежението продължава да ескалира – Живков получи заплаха по телефона и подаде жалба в полицията, а снимка, на която се вижда, че той е присъствал на погребението на Ангел Димитров-Чората, възмути още повече местните.

——————————————–

2 коментара »

 • Дaнъкoплaтeц said:

  Бунтът настана, тупкат сърца ни!
  Ето ги наш’те ДС-душмани!
  Кураж дружина – верна сговорна!
  Нии не сме веке ДС-рая покорна!

  http://www.youtube.com/v/JVCj5dylrcQ

 • Mariana said:

  Днес част от протестиращите, около 150 души, са заминали за София, за да се опитат да привлекат внимание към своите искания там.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.