Home » Избрано

Орхан Памук отваря свой „Музей на невинността“ в Истанбул

2012.04.20 Няма коментари
Spread the love

На 28 април в Истанбул ще отвори врати Музеят на невинността на писателя нобелист Орхан Памук. Той е вдъхновен от едноименния роман, който излезе от печат през 2008 г. Всички предмети, описани в произведението, са изложени в музея.

 

Орхан Памук

Експонатите представя голямата любов и копнеж на героя в произведението Кемал към любимата му Фюсун.

Музеят се помещава в триетажна сграда от 1897 г. в истанбулския квартал Чукурджума. Подобно на 83-те глави в романа, експозицията има 83 части, в които има хиляди предмети, като се започне от билети за кино, кибритени кутии, ликьорени чашки, статуетки, фотографии. Всички те представят живота в Истанбул в периода 1950-2000 г.

Още с влизането посетителят се натъква на едно особено въздействащо пано с 4213 цигари, които е изпушила героинята Фюсун.

На таванския етаж пък се намира стая, в която са изложени черновата на романа, написана на ръка от Орхан Памук, и скиците на музея, направени лично от автора.

Преди официалното откриване на музея Памук първи запозна журналистите със своята идея. Той разказа, че започнал да събира вещите преди да напише романа, а после пишел, като ги гледал.

Сега хилядите предмети, които изпълвали къщата и кабинета на Памук, са пренесени в музея. Изложени са всички предмети, които са описани в романа.

Откриването на музея се забави, но не от мързел, казва Орхан Памук. Много време му отнело откриването на подходяща сграда. Той обиколил всички кътчета на старинните квартали на Истанбул – Галата и Султанахмед, и накрая решил да бъде в Чукурджума.

„Целта ми беше да напиша един роман, подобен на музеен указател. „Музеят на невинността“ има и смисъла на един градски музей на Истанбул през годините, когато съм живял в него. За съжаление досега няма музей, посветен на този град, който заслужава това.

Моят е само един скромен градски музей, една песъчинка в огромното море“, казва писателят.

През последните шест месеца Орхан Памук непрекъснато се занимавал с работата около музея. Той вложил в него над 1 млн. долара, т.е. всичките пари от Нобеловата награда.

Входът е 15 турски лири, за ученици – 10 турски лири. Във всеки екземпляр в турското издание на романа между страниците се намира по един билет за музея.

 

Източник:  Vesti.bg

Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.