Home » Избрано

Нужни са образование и духовност, каза Плевнелиев в словото си на 3-ти март

2012.03.03 Няма коментари
Spread the love

Образование, духовност, последователна работа, ясна визия – това ни е нужно, за да осигурим бъдещето на силната и вечна майка България.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка на площад “Народно събрание” по повод националния празник на България – 3-ти март.

 

 

 

 

 

 

 

 

Държавният глава посочи, че Освобождението е осъществената мечта на Българското възраждане.

Извървеният от народа път до възстановяването на българската държавност се измерва не само с жертвите, но и с надеждите, които са ги съпровождали, каза президентът.

“Днес ние почитаме не само жертвите,

днес си даваме сметка, че сме длъжни да работим

за сбъдването на надеждите, за намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България. Пътища, които да ни изведат до мечтата за “чиста и свята република” в интерес на нейните граждани”, заяви държавният глава.

Първата искра запали скромният монах Паисий Хилендарски преди 250 години, каза президентът в словото си.

Легендарната “История славянобългарска” възстанови прекъснатата от петвековно робство нишка на българската историческа памет. Паисий пробуди своите сънародници за нов живот, той пророчески начерта четири пътя, по които българинът достигна до възстановяването на своята държавност.

Първият път мина през създаването и укрепването на новото българско образование, каза президентът.

Вторият път мина през всенародната борба за църковна и духовна свобода – тази първа самостоятелна победа даде на българския народ самочувствие и кураж, че е годен и сам да се бори за правата и бъдещето си. В решителната битка за българската духовност вградиха своята енергия, дързост и живот българи от всички краища на многострадалното отечество, подчерта държавният глава.

Той посочи, че третият път към българската държавност е минал през подвига и саможертвата на революционерите и не на последно място – през титаничната саможертва на българските опълченци, съдбовна за хода на цялата Освободителна война.

Четвъртият също така решителен и значим е пътят, по който млада България успя да изгради своята модерна държава.

В началото на церемонията на площад “Народно събрание” бяха посрещнати

знамената-светини на българската бойна слава.

Командващият зарята бригаден генерал Румен Радев, зам.-командир на ВВС, рапортува на президента.

Държавният глава прие строя на представителните роти от Софийския гарнизон, които поздрави по случай националния празник.

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Маргарита Попова, президентът (2002-2012) Георги Първанов, министри, депутати, висши военни, духовници, дипломати, граждани.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.