Home » Избрано

Глоба за Външно министрество заради публикувани на сайта му имена и адреси на българи в чужбина

2012.03.13 Няма коментари
Spread the love

Външно министерство ще трябва да плати глоба от 2500 лв. заради публикувани на сайта му имена и адреси на над 36 хил. българи, живеещи в чужбина. Наказателното постановление за санкцията вече е подписано от председателя на Комисията за защита на личните данни Венета Шопова и се очаква да бъде връчено днес на ведомството на Николай Младенов. Мотивът за твърде ниската санкция е, че данните на сънародниците са били достъпни за кратко време на сайта.

На практика те са престояли от 18 ч. в събота до 8 ч. в неделя на 9 октомври 2011 г. Тъй като направената проверка не установи, че е извършена злоупотреба с тях, комисията можеше да наложи глоба от 500 до 5000 лв.

Тя се самосезира от журналистически публикации, че в интернет са пуснати личните данни на сънародници, подали заявление да гласуват зад граница за български президент. Обяснението на Външно бе, че това е станало погрешка.

Комисията за защита на личните данни е извършила и проверка на процедурата за издаване на европейски здравни карти.

Както “24 часа” писа, абсолютно неоправдано за тях се иска копие от лична карта, въпреки че приемащите заявленията служители на пощите собственоръчно вписват в интернет програма необходимите данни от документите. Причината е, че подобна процедура е разписана в наредба на здравния министър от 2007 г.

Според експертите на комисията обаче тя трябва да се промени и копия на документи за самоличност да се искат само при смяната им. Освен това е необходимо детайлно да се разпише за колко време и как “Български пощи” ще съхраняват получените при издаването на медицинските карти лични данни. Комисията ще обсъжда въпроса утре.

 

Венета Шопова,

в. “24 часа”

 

Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.