Home » Избрано

Евродепутат: АСТА се оказа “Параграф 22”

2012.03.05 Няма коментари
Spread the love

“АСТА вече не съществува, защото истината излезе на бял свят. АСТА е международен договор, но не с изпълнителен характер, а налагащ промяна в националното законодателство на всяка една от подписалите го страни”, заяви българският евродепутат Антония Първанова след срещи в американския Сенат.

 

“Това е въпрос, който не е от компетенциите на изпълнителната власт, а на законодателната.

Заради това парламентите не трябва само да потвърдят подписите на правителствата си от Токио, а трябва да гледат по същество промяната в законодателството”, допълни Първанова, която е на 10-дневна визита във Вашингтон на председателството на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент, в която тя е зам.-председател.

При разговор със сенатор Рон Уидън, председател на Подкомисията по търговия към Комисията по външна политика, отговаряща за споразумението за борба с фалшифицирането, е станало ясно, че тази дискриминационна мярка не само е обречена, но вече е загинала.

АСТА се опитва да превърне интернет доставчиците в интернет ченгета, заявил сенатор Уидън.

“В Америка се е разиграла междуинституционална манипулация и за да се придвижи споразумението, е държано в тайна. Американският Сенат и гражданското общество не са били запознати с това, че АСТА ще доведе до законодателни промени. През цялото време е представяно като изпълнително споразумение, което не трябва да се разглежда от Сената. Подобен сценарий се разигра в европейските институции и страните-членки на ЕС”, твърди Антония Първанова.

В края на месец януари тази година става известно, че в Сената не могат да съберат нужните им 70 гласа за прокарване на споразумението. За един ден получават 15 милиона електронни писма срещу интернет полицейщината и насроченото заседание на комисията в Сената е било отменено.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.