Home » Авторски страници

Диана Димитрова доведе пролетта първо в Кюстендил

2012.03.19 Няма коментари
Spread the love

Традиционният празник на град Кюстендил „Кюстендилска пролет ‘2012” се проведе за 46-а поредна година

Новата Девойка „Кюстендилска пролет” Диана Димитрова обича испански език и аеробиката

 

Момиче от Математическа гимназия е новата Девойка „Кюстендилска пролет” 2012.
16-годишната Диана Димитрова, ученичка в Природоматематическата гимназия ПМГ „Професор Емануил Иванов” е „Девойка Кюстендилска пролет 2012“. Красавицата, спечелила симпатиите на журито, под председателството на Драго Чая, бе избрана след тричасово шоу пред десетхилядна публика на централния площад „Велбъжд” в Кюстендил. И въпреки че е в училище, където точната наука, математиката е основна, чаровницата не крие, че всъщност я влече испанския език и аеробиката. При обявяването й от председателя Драго Драганов-Чая, Диана се разплака и развълнувано мина по десетметровия подиум, зад който се чуваха одобренията на нейните съученици и приятели. „Чувството е прекрасно, великолепно, не го очаквах, сълзите ми го показаха. Всичките ми приятели и семейството вярваха в мен, аз не чак толкова, но това ми донесе успех. Пожелавам на кюстендилци да имат повече положителни емоции и да гледат с по- добри очи на случващото се”, каза новата „Девойка Кюстендилска пролет” Диана Димитрова. Нейната любима фраза на испански е „Светът е малък”.Тя получи лентата на първата по красота от кюстендилския градоначалник Петър Паунов. „Да ни е честита новата Кюстендилска пролет 2012. Да ни донесе много щастие и успехи на този град”, каза и водещият на пролетния фестивал, атрактивният Мариян Бачев, познат от ток шоуто на Слави Трифонов.

Пролетните момичета на Кюстендил – от ляво на дясно първата подгласничка Петя Сотирова, Девойка „Кюстендилска пролет „ Диана Димитрова, втората подгласничка Ивона Семенска и момичетото на публиката Албена Алексова

Първа подгласничка стана Петя Сотирова на 16 години, също ученичка в ПМГ, а нейната лента постави заместник-кметът по хуманитарните дейности Виктор Янев. Наградата на втората подгласничка – Ивона Семенска, също на 16 години, отново ученичка на ПМГ връчи директорът на театъра Чавдар Ненов.

13-те участнички в народни носии като излезли от картините на Майстора

За момиче на публиката бе избрана Албена Алексова, ученичка в ПГ по туризъм. „Девойка Кюстендилска пролет 2012” получава парична награда от 1500 лв. от община Кюстендил, а двете й подгласнички, както и момичето на публиката по 850 лв. На всички участнички, община Кюстендил, подари официалните тоалети и обувки, с които участваха в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.
На тазгодишното издание към мястото на най-красивото и пролетно момиче се прицели фатално число -13 красавици, които дефилираха в три тура, с официални тоалети, народни носии и със спортно облекло. От няколко години турът по бански е елиминиран и затова в Кюстендил обичат да казват, че „Кюстендилска пролет” е най-облеченият конкурс.

Момичетата в тура със спортни облекла

Момичетата отправиха и своите послания, а въпросите задаваха водещите Мариян Бачев и Борис Солтарийски, който по-късно изпя много от новите си песни. Момичето на публиката Албена Алексова пожела Кюстендил да стане европейска столица на културата, а всички хора да бъдат много щастлива. Според Кристина Точева, състезавала се под №2, Девойка Кюстендилска пролет трябва да е най-лъчезарното момиче в града, за да може да носи много усмивки на гражданите. Участничка трябваше да изброи и по забележителните обекти в град Кюстендил и да се превърне в ролята на гид, който да разходи туристите из областния център. Обиколката започна от Художествената галери „Владимир Димитров-Майстора”, Регионален исторически музей, къща-музей „Димитър Пешев” и завърши в лесопарк „Хисарлъка” с алеята на здравето и алеята на любовта.
Румънската група “Аkcent”, както и българските изпълнители ЛиЛана и брат й бийтбоксера SkilleR се погрижиха за доброто настроение на публиката. Бой бандата засне целият 40 минутен концерт, а кадри от него ще влязат в бъдещи видеоклипове. Изпълнителите пяха на площада по личната покана на кюстендилския кмет.
Празникът на град Кюстендил “Кюстендилска пролет” се отбелязва от 1966 година. Той има дългогодишна история, като празник “Св. Св. 40 мъченици” отбелязван в местността “Хисарлъка”.
От 1966 г. се провежда кокнкурс за избор на девойка “Кюстендилска пролет“ с две подгласнички. Това е първият в страната конкурс за най-красивото момиче в града. Като градски празник е обявен за неприсъствен ден с решение на ОбС.
”Кюстендилска пролет” се провежда под патронажа на Кмета Петър Паунов. Това е и първият в страната празник, който има статут и е патентован в Патентно ведомство на Република България. Финансира се от спонсори, дарители и рекламодатели.
В основа на празника “Кюстендилска пролет” е соларният култ, почитанието на слънцето като божество, чиято живителна сила събужда спящата през зимата природа, отключва изворите, довежда птиците и цветята, дарява селянина с надежда за плодородие, предприемача с очакване на добра печалба, всеки човек със здраве и щастие.
Емблемата на “Кюстендилска пролет” е слънчев диск с ябълков цвят в средата, изпълнен в зелено или златисто. Емблемата е запазена марка и не може да се използва за други цели без съгласието на общинската управа.

Кандидатките в конкурса „Девойка Кюстендилска пролет 2012”

На 21 март от 11.00 часа празникът ще започне с молебен за здравето на кюстендилци, отслужен от Негово Преосвещенство епископ Йоан Знеполски, викарий на Софийския митрополит, ритуал по предаване на символите и приветствие на кмета на община Кюстендил.
Програмата ще продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и изпълнения на състави от страната и чужбина.
Традиционно на сцената на “Хисарлъка” от 12.00 часа девойките “Кюстендилска пролет 2012” ще поздравят гражданите, а за доброто настроение ще се погрижат местни състави и изпълнители.

Специално за Eurochicago.com от Кюстендил
Даниела Митова

Публиката

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.