Home » Авторски страници, Е-Списание

Българското знаме се вее в центъра на Чикаго

2012.03.04 Няма коментари
Spread the love

Вчера, 3 март 2012 година, за шести пореден път бе издигнато знамето на България в центъра на Чикаго. Под звучите на националния химн то се развя редом с американското пред кметството на града на Дейли Плаза.

Националният празник на България тази година се падна и проведе в почивен ден и организацията от Генералното консулство бе перфектна, което даде възможност на много българи да присъстват. За съжаление времето не беше много благоприятно. Свикнали с плюсови температури и меко време, бяхме неприятно изненадани от студен вятър и сняг. Въпреки времето можем да кажем, че тържеството се получи и ще остане сред най-масовите чествания на 3-ти март в града ни.

Деца от българските училища и техните родители бяха превозени с автобуси до центъра. Спонсор на събитието и осигуряването на автобусите, бе Мултигруп лоджистикс.

След като отзвуча химнът на България и знамето бе издигнато между небостъргачите, приветствие прочете генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов. Видяхме и програмата, подготвена от децата от българските училища – в Чикаго вече има вече седем такива. Със свои изпълнения се представиха и танцовите състави “Хоро” и “Верея”. По традиция накрая извихме и дълго хоро на площада.

Петранка Стаматова – президент на Еврочикаго, обяви втория етап на Българско събитие на годината в САЩ и номиниратите 10 събития, за които да се гласува. Повече информация за конкурса и събитията може да намерите във водещата статия на Еврочикаго, а по-долу е само списъкът на десетте номинации:
(Събитията не са подреждани специално, номерата са само за удобство на гласуващите.)

1. Първи форум на българските училища в САЩ и подкрепящите ги организации.
2. Български събор в Чикаго, събрал над 6 хиляди човека на 4 и 5 юни
3. Българска вечер в музея „Грами“ в Лос Анжелис
4. Премиерата на „МЕЛАНХОЛИЧНА КРАСОТА” в САЩ – оратория за историята за спасението на българските евреи от ужасите на Холокоста
5. Българското знаме над Чикаго
6. Фестивалите на Българо-американската асоциация през пролетта и есента
7. Концертите на Теодосий Спасов и неговият Theodosii Spassov North America Tour ‘2011
8. Вечер на Археологията в България в музея „Фийлд” в Чикаго
9. Концерт на ансамбъл „Българи“ от Монреал (Канада) в Чикаго (САЩ)
10. Мис тийн Мериленд ‘2012 е 100% българка

По решение, взето съвместно със спонсорите на конкурса, тази година раздадохме награди на най-активните ни съграждани, които многократно са отразявали български събития – електронен четец Kindle Touch ще получи Калина Томова (Съюз на българските писатели зад граница), а видеокамерата Sony бе връчена на Никола Чаракчиев (БАА) лично от генералния консул Симеон Стоилов. Те призоваха за активно гласуване, за да определим заедно най-значителното българско събитие на 2011 година в САЩ. Резултатите от анкетата ще бъдат обявени на 31 март на Втория български танцов фестивал в Чикаго „VEREA ‘2012” където ще бъде изтеглен жребият, при който един от гласувалите ще получи лаптоп. Гласувайте и вие! Независимо дали живеете в Америка, в България или другаде, само срещу един изпратен имейл може да спечелите Gateway NV 15.6” HD LED.

Следва кратък фоторепортаж от събитието вчера.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.