Home » Избрано

България без проекта АЕЦ “Белене”

2012.03.28 Няма коментари
Spread the love

България се отказва от проекта АЕЦ “Белене”, стана ясно след заседанието на Министерския съвет. Информацията съобщи заместник-финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

На мястото на площадката ще се строи газова централа, допълни той и обясни, че поръчаният реактор ще отиде като седми в АЕЦ “Колодуй”.

България ще трябва да плати още близо 100 милиона евро на Русия за този реактор. Според Горанов не било ясно откъде ще се вземат тези пари.

Утре министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев заминава за Москва, за да съобщи българското решение.

Така продължилата над 25-години с прекъсвания сага със строителството на АЕЦ “Белене” ще приключи.

След заседанието на Министерски съвет Бойко Борисов отиде в президентството, за да информира държавния глава Росен Плевнелиев за отказа от строежа на втората атомна централа, за българската позиция и защо се стигна до това решение.

След срещата между двамата не бяха направени никакви коментари. На излизане от сградата на президентството премиерът Бойко Борисов се качи директно в автомобила, без да каже нищо пред журналистите, съобщи Фокус. От президентството засега също няма коментар. Официална информация към момента все още няма.

Припомняме, че България започна изграждането на АЕЦ “Белене” още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът бе замразен в началото на 90-те години. Новият договор между АСЕ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта “Белене”. През юли 2008 г., след подписването на Протокол за откриване на площадката “Белене”, започват строителните дейности.

“Атомстройекспорт” предложи на страната ни един от най-съвременните проекти за атомна станции, който се отнася към поколението „3+”. Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия, обясниха от руската компания.

Една от важните задачи, която стои пред такъв мащабен проект, е намирането на финансиране. Първоначално към проекта прояви интерес германският енергиен гигант „Ер Ве Е”, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти. Държавната корпорация “Росатом”, чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за “Белене”. Това бяха водещият финландски енергиен концерн “Фортум” и френската компанията “Алтран”. Подписан бе тристранен меморандум между НЕК, “Росатом” и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25%, за сметка на намаляването на дела на Русия и България.

Мартин Димитров: Поздравявам премиера за решението за АЕЦ „Белене”

„Ако това е решението – че се отказваме от АЕЦ „Белене” – то е правилно. Поздравявам премиера, макар че той 2,5 години харчи за проекта ненужни средства”. Това заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на Парламентарната група на Синята коалиция и председател на парламентарната икономическа комисия Мартин Димитров.

„Ако това е вярно, защото имам своите съмнения все още, то това е голяма победа за СДС и Синята коалиция”, посочи Димитров.

„Ние много години смятахме и смятаме, че това е най-доброто решение за България. Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде поне 2 пъти по-евтин, възможната газова централа на площадката ще бъде много добра инвестиция”, каза синият лидер.

„Страните, които намалиха цената на газа, направиха връзки със съседни държави, т.е. имаха алтернативи. Всяка една европейска страна, която договори по-добри условия с Русия, има изградени връзки с други страни. Това, което трябва да направи България, е да форсира изграждането на системни връзки с Гърция, с Турция, със Сърбия, с Румъния и така ще можем да намалим цената на газа”, каза Димитров и подчерта, че това е темата днес и на заседанието на икономическата комисия в парламента.

„Това правителство и този премиер, след като признаха, че „Белене” е гьол, трябваше още 2009 година да спрат проекта”, категоричен е Димитров и добави: „Нямам обяснение защо това не е станало, но по-добре сега, отколкото още по-късно”. „Има предварителен доклад на консултанта, който е обект на разглеждане само от правителството, но той явно е такъв, че не е убедителен за „Белене”, посочи още председателят на икономическата комисия в парламента.

Петър Димитров: Тази централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия

„Тази централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия? Това запита депутатът от Коалиция за България Петър Димитров, след като научи решението на правителството да се откаже от строежа на АЕЦ “Белене” и на нейно място да строи газова централа.

„Съмнявам се, че при това решение на правителството за АЕЦ “Белене” е имало експерти в Министерския съвет по една проста причина – един от важните аргументи да не се прави централата е, че ще струва много скъпо присъединяването”, каза още червеният депутат.

„Увеличаваме зависимостта от един привършващ източник на енергия, какъвто е газът, и се отказваме от ядрена енергия, която от Еврокомисията е класифицирана като независим източник на енергия”, аргументира тезата си той.

 

Източник:   в. “Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.