Home » Избрано

Българи измислили символа @

2012.03.10 Няма коментари
Spread the love

Символът е бил открит в българския превод на „Манасиевата хроника” от 1345 г.

Един от най-популярните интернет символи – @, известен още като кльомба или маймунско А, може да се окаже, че е дело на българи.

Символът е бил открит в илюстрования български превод на „Манасиевата хроника” от далечната 1345 г. На него попаднали от фондация „Николай Хайтов”, докато изследвали произведението.

За произхода на кльомбата от години спорят различни държави, но находката в българския превод е най-старата, известна досега. „Манасиевата хроника” е преведена в тогавашната столица Търновград за цар Иван Александър. Цели седем века преди появата на интернет преводачите са използвали символа и са заменили с него първата буква в думата „амин”.

В същото време думата „кльомба” се използва в българския език още преди ерата на цифровите технологии и е означавала грозно изписана буква.

 

Източник:  БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.