Home » Авторски страници

47-ми Пролетен фестивал на традиционни Източно-Европейски музика и танци в Чикаго

2012.03.26 Няма коментари
Spread the love

26 март 2012 г. Завърши 47-мият Пролетен фестивал на традиционни Източно-Европейски музика и танци в Чикаго. В “Интернешънъл Хауз” на Чикагския университет в продължение на три дни се чуваше само музика и песни. Имаше лекции и семинари за фолклора на народите от Източна Европа и Средиземноморието, както и практически занятия за изучаване на народни танци. В Гала концерта взеха участие над 15  танцови ансамбли, оркестри и фолклорни групи от България, Македония, Румъния, Сърбия, Полша, Гърция и др. Те предложиха на американската публика народни танци от Югоизточна Европа.  Изпълненията на българския ансамбъл “Балкански игри”  бяха бурно аплодирани от многобройната интернационални гости. Ансамбълът е създаден още през 1964 година и се занимава с изследвания, преподаване, представяне и изпълнение на балкански народни танци и музика.

Balkanske Igre

Проведените семинари и практически занятия се радваха на особеното внимание на американските посетители. След концерта имаше празнична вечеря, а след нея всички присъстващи, участници и гости танцуваха с часове без прекъсване до един часа през нощта.

Dance Party

Сред музикантите впечатляващо се представиха и Ангел Добрев (който живее в Чикаго и е носител на златен медал от световни надсвирвания за изпълнения на гъдулка), както и  Milos Segrt, Blagoj Lamnjov, Ljupco Milenkovski  и др.

Присъстващите, сред които бяме и ние от Еврочикаго, изразиха сърдечна благодарност към организаторите на фестивала, към тези доброволци, които тичаха от ранна утрин до часовете посред нощ, за да ни посрещнат и нагостят, за ни научат да танцуваме. Сред тях са изключителният човек и артист, директор на фестивала, Джон Куо, всеотдайната Йорданка Соколова, Галя Милушева  и техни приятели.

Покана за 47-ти Фолклорен пролетен фестивал в Чикаго 

Фоторепортаж от събитието:

Romanasul

Оркесъра на Ангел Добрев, Константин Маринов

Maleshevski Zurli

Танци

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.