Home » Авторски страници, българи зад граница

Дъщерите на принц Кирил се включват в иницативата за Българската чешмичка в Лондон

2012.03.26 Един коментар
Spread the love

Мафалда и Олимпия Сакскобургготски представят в Българското училище към посолството ни в Лондон своя идея във връзка с построяването на Българска чешмичка в Кенсингтън Гардънс в Олимпийската 2012-та година.

Сайръс Рийд и Йорданка Мелниклийска от Американския университет в Благоевград обсъждат с ученици от гимназиалния курс възможностите за следване в АУБ.

 

На 23 март в класната ни стая влязоха две красиви и засмени момичета – Мафалда и Олимпия Сакскобургготски. Спомням си, че много отдавна, като съвсем малки, бяха посещавали нашето училище, а сега идваха вече пораснали и с едно прекрасно предложение.

Двете имаха чудесна идея да подпомогнат акцията по набирането на средства за Българската чешмичка в лондонския Кенсингтън Гардънс, дар от българската общност на лондончани в Олимпийската 2012 година. Патрони на Българския ден при откриването на чешмичката са големият български футболист г-н Димитър Бербатов и бащата на Мафалда и Олимпия  – принц Кирил Саккобургготски, почетен председател на Българския Сити клуб в Лондон. Те са подготвили сайт, на който имат идея да отправят апел към всички деца до 18-годишна възраст, които да изпратят свои снимки, постери, колажи, поеми или друго креативно произведение, което да отговаря на темата “Моята България”.

Идеята е творбите да не са непременно реализирани в България. Те могат да са направени навсякъде по света, но да разкриват връзката на децата-творци с родината ни. За целта имат право да изпратят до 3 творби и за качването на всяка една от тях да се заплаща на сайта по £1, като средствата ще отидат за фонда за Българската чешмичка в Кенсингтън Гардънс. Но условието е тези дарения все пак да не са поискани направо от родителите, а да бъдат спечелени по някакъв начин от децата (да са направили нещо добро вкъщи, в училище, в района, където живеят, и за това родителите им да са ги възнаградили). Ще е чудесно изпратените снимки (творби) да бъдат придружени с обяснителен текст, който да разказва както за посланието на съответната творба, така и за начина, по който детето е получило средствата, с които ще заплати за поставянето на произведението му на сайта.

Комисия ще излъчи трима победители, които в последствие могат да бъдат номинирани в класацията на Фондация “Димитър Бербатов” – „Успелите деца на България”. Ще има възможност да се гласува на сайта за всяка творба и събралите най-много гласове ще бъдат публикувани в цветно издание.

Мафалда и Олимпия имат идеята този сайт да продължи да съществува и занапред, дори и след откриването на чешмичката на 26 май 2012 г. И ако има следващи постъпления, самите деца могат после да приемат решения къде точно да бъдат изпращани тези средства в България, за да подпомагат други благотворителни акции или нуждаещи се.

Идеята ми се стори чудесна, снимахме се с двете чаровни девойки в нашата класна стая пред портретите на светите братя Кирил и Методи, на Ботев и Левски.

Снежина Мечева с Мафалда и Олимпия

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На другия ден – 24 март 2012 г. на обяд имахме среща в Българския културен институт, помещаващ се в нашето посолство. На училището ни гостуваха г-н Сайръс Рийд и г-жа Йорданка Мелниклийска от Американския университет в Благоевград. Те запознаха учениците от гимназиалния ни курс с възможностите, които този престижен университет предлага за обучение на студенти. В самото начало първият отправен въпрос към г-н Рийд беше: “Как ще ни убедите, че е добре да се откажем да учим в английски университет и да изберем Вашия в Благоевград?”.

Разумен и навременен въпрос за деца, чиито родители до голяма степен са избрали да живеят в Англия именно, за да дадат възможност на децата си да учат в местни учебни заведения.

Сайръс Рийд пред ученици от Българското училище в Лондон

 

 

 

 

 

 

 

Последва изключително интересен и обстоен отговор. Г-н Рийд надълго и аргументирано се спря на факта, че Американският университет в Благоевград предлага образование, което подготвя всестранноразвити кадри. За разлика от много други места, при тях се набляга на уменията младите да съчетават академичните с практическите си умения да бъдат лидери, които да могат да преодоляват различни критични ситуации в съвременния глобализиран свят, подложен често на кризисни катаклизми. Спомена за възможностите най-добрите да бъдат спонсорирани с американски стипендии за обучение, илюстрира и аргументите си с прожекция на филм с участието на студенти от университета, които убедително доказваха в интервютата си предимствата да бъдеш студент в този университет. Не бе за подценяване и фактът, че таксите за обучение на година са значително по-благосклонни от тези, които от тази година ще трябва да се заплащат от всички британски студенти във Великобритания.

Децата бяха наистина заинтригувани и изразиха задоволството си да узнаят за възможностите, които АУБГ предлага.

След това Мафалда представи своята и на Олимпия идея за новия уебсайд, на който ще започне конкурсът за творбите на децата, пожелали да участват в набирането на средства за Българската чешмичка в Лондон. Олимпия беше на изпит точно в този час и не можеше да присъства ведно с по-голямата си сестра, но следващата събота (31.03.2012 г. ) двете ще дойдат с готовия вече сайт в училището ни, за да го покажат на всички. Както винаги – баща им, принц Кирил Сакскобургготски, голям приятел и поддръжник на нашето училище – беше с нас. Малко хора го познаха, защото в лятната пъстра тениска и  бейзболна шапка на главата не се отличаваше много от учениците в залата, но това като че ли направи още по-весела общата ни снимка за спомен.

Обща снимка

 

 

 

 

Беше ни младежко и весело, а навън денят бе просто невероятно слънчев и всичко изглеждаше възможно. Прекрасно е, когато приятелствата и добрите идеи се раждат в усмивките и мечтите на младите, които искат да дадат и на себе си, и на България нещо красиво.

Човекът с бейзболната шапка принц Кирил е чест гост, приятел и поддръжник на Българското училище

 

 

 

 

 

 

Заповядайте и Вие, които имате желание да станете част от добрия български дар за големия Лондон, в годината на Олимпиадата.

На снимката по-долу може да се види часовника, който отмерва оставащите дни до откриването на Олимпиадата в Лондон. Вие също можете да присъствате с нас в това събитие, ако не физически, то – духовно, като се включите и участвате в конкурса на уебстраницата:  www.ourbulgaria.org

Сайтът ще започне да функционира от 30 март 2012 г.

 

 

 

 

 

 

Очакваме Ви, приятели!

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

One Comment »

  • Mariana said:

    Сайтът, изготвен идея на Мафалда и Олимпия Сакскобургготски, с доброволната помощ на Тодор Маджаров от Digital Bulgaria, може да се види на следния адрес:

    http://www.ourbulgaria.org/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.