Home » Избрано

Тайно връщат „Шеврон” у нас

2012.02.27 26 коментара

Премиерът Бойко Борисов е бил почти заставен от САЩ да отмени мораториума за проучвания и добив на шистов газ, въведен само преди месец по негово настояване от парламента на България, разкри пред “Десант” източник от Министерството на икономиката, пожелал анонимност.

Това е станало по време на срещата между премиера и държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в началото на февруари, като натискът е бил особено интензивен на 10 февруари по време на разговорите между Борисов и Ричард Морнингстар – американският експерт по шистов газ.

Морнингстар пристигна у нас ден по-рано, без никой никога да го е канил на посещение. Той се появи малко след като си тръгна Клинтън, която по време на разговорите с Борисов обяви, също без да е била молена за това, че “идната седмица ще изпратя в България своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар”.

Нейният пратеник престоя два дни у нас, в които се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Борисов и министъра на икономиката Трайчо Трайков. Тайно от медиите Морнингстар проведе разговори и с ръководството на Синята коалиция.

Визитата му мина в пълна информационна мъгла – той направи само едно официално изявление пред медиите, по време на което на журналистите бе забранено да му задават въпроси. Макар да избягваше израза “шистов газ”, Морнингстар все пак се изпусна, че работата му у нас е била основно да издава заповеди, а не просто да провежда протоколни срещи. Думите му звучаха не като на гост, а като неизбиран от никого български премиер: “В България трябва да има пълна прозрачност в енергетиката и диверсификация на доставките”.

Източникът на “Десант” разкри, че още на следващия ден, след като Морнингстар си е заминал, Борисов се е разпоредил да започне “много внимателна операция” по премахване на мораториума за добив на шистов газ. В нея били включени едновременно министърът на икономиката Трайчо Трайков и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ, които трябвало постъпателно да започнат работа по обръщане на общественото мнение по темата за шистовия газ.

Паралелно като лобисти на американската компания “Шеврон” започнаха да се изявяват и от Синята коалиция.

Как точно Морнингстар е успял да обработи всички не е известно, но хора, запознати с маниера на американските политици, разказват, че техният арсенал включва убеждаване, натиск и изнудване чрез компромати. Че мисията на пратеника на Хилари Клинтън е била успешна, се разбра съвсем ясно още миналата седмица.

Тихомълком бе създадена парламентарна комисия, чиято цел бе “да прегледа в разумен срок всички най-нови анализи за шистовия газ – екологични, технологични и икономически”. Министър Трайков пък обяви, уж съвсем между другото в едно предаване по ТВ7, че “дебатът за шистовия газ в обществото ще бъде възобновен”, без да обясни кое го налага, след като общественото мнение по темата бе вече ясно изразено.
По отношение на протестите срещу добива на шистов газ и последвалия мораториум той каза, че са били “експлоатирани страховете на хората”.

Най-видима обаче бе промяната, наложена от американския натиск, у лидерите на Синята коалиция. От яростни противници на технологията “хидравличен натиск” – разбиване на подземни пластове за търсене на газ, лидерите Иван Костов и Мартин Димитров се превърнаха в горещи нейни привърженици. Те дори внесоха в Народното събрание проект за решение за отмяна на мораториума.

Същевременно се разбра, че най-заинтересованият от това малка България да бъде дълбана – компанията “Шеврон”, е започнала паралелна дейност в налагане на интересите си у нас – пазаруване на политици. “Шеврон” се оказа сред четирите основни спонсори на приема по случай националния ни празник 3 март, организиран от българското посолство в САЩ.

Логото на фирмата дори краси официалните покани за събитието, които бяха разпратени миналата седмица. Една от тях попадна в ръцете на ВМРО, които я разпространиха сред медиите в България и така „Шеврон” отново се озова в центъра на скандал.

Пред репортер на “Десант” посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова призна, че действително “Шеврон” били спонсори, но тя лично не виждала нищо лошо в това.
„С какво са сгрешили “Шеврон”, че се предизвиква толкова шум”, попита г-жа Поптодорова. Според нея самият факт, че определена фирма проявява интерес към страната, е “важен показател за възможностите, които България предлага за инвестиции”.

Посланичката разказа, че от “Шеврон” броили $4000, с които да се плати наема на сградата, в която ще се провежда приемът. Тя обаче не можа да си спомни как точно е станала договорката с компанията.

“Вероятно търговският ни представител ги е поканил да ни спонсорират”, предположи Поптодорова, сякаш в посолството ни работят сто души и тя не е наясно кой какво точно е свършил. В опит да се оправдае, че не играе ролята на лобист за “Шеврон”, посланичката призна пред “Десант”, че когато през 2010 г. пристигнала за втория си мандат в посолството, заварила там вече “изградени добри взаимоотношения с “Шеврон”.

Което значи, че дълго преди у нас изобщо някой и да подозира за плановете на САЩ да издълбаят България, компанията вече е започнала да подкупва дипломатите ни във Вашингтон. А най-вероятно и политиците в София. Нещо повече – Поптодорова се изтърва, че фирмата е била спонсор и на миналогодишното тържество за Трети март във Вашингтон. Просто тогава никой не е успял да го разбере.

„Българското Външно министерство трябва да отговори на въпроса допустимо ли е емблеми на компании да стоят редом с държавния герб. Законите и дипломатическата практика са регламентирали ясно условията, при които чужди фирми могат да правят подаръци на официални представители на българската държава”, настояват от ВМРО.

Говорителят на МВнР Весела Чернева заяви във вторник (миналата седмица – б.р.), че привличането на спонсори за официалните приеми на посолствата е обичайна практика, която прилагат и чужди мисии в София. „Основна задача на нашите посолства е да поддържат интереса на местните фирми към България. Те поемат част от разходите за приемите и така спестяваме пари на българските данъкоплатци”, обясни тя.

По нейни думи бюджетът на министерството за представителни разходи е свит до символични суми. Поптодорова пък каза, че на приема се очаквали около 500 души. Той ще се състои в сградата на Организацията на американските държави, защото посолството не разполагало с толкова голям салон. „Ние не разполагаме с голям бюджет, а за съжаление български компании не проявиха интерес да спонсорират нашите официални прояви”, оплака се тя. От МВнР обаче съобщиха, че бюджетът за представителни нужди на дипломатическата ни мисия в САЩ е $5500 годишно.

На въпросните покани за този 3 март са отбелязани фирмените знаци на още три американски компании като спонсори и нито една не е случайна – всички те имат енергийни интереси в България. Те са броили хиляди долари, с които да се купи ядене и пиене за гостите.

Единият спонсор – „Транс Атлантик петролиум”, закупи миналата година фирмата „Дайрект петролиум България” и чрез нея получи лицензи за проучване на шистов газ в района на Ловеч и село Ъглен с площ 2288 кв. км. В този периметър попада и находището в Девенци, което е с дълбочина 4200 м и в момента дори вече се използва на тестова основа, като дава 7 куб.м газ дневно.

Другият спонсор – „Сън Едисон”, се занимава с енергия от слънцето и през 2011 г. придоби в България готов проект за 50 мегавата, като заедно с това закупи земя в района на Пловдив.

Третият спонсор е „Хъниуел“. Това е холдинг от сто компании, занимаващи се с развитие на различни технологии. Техен клон действа в България от 1993 г. и предлага съоръжения за газовата промишленост и в частност за шистовия газ. Както се вижда, всичките се вълнуват само и единствено от газ, и то шистов.


Това ни чака

Една от държавите, които си ближат раните след като “Шеврон” премина през нея, е Еквадор. Миналата седмица, след 8-годишна съдебна битка, американската компания беше осъдена да плати $8 милиарда. Исканото обезщетение, което е съвместно от страна на еквадорското правителство и пострадали граждани, бе за замърсяване на околната среда в района на амазонската джунгла.

Унищожена почва, мъртви животни и много случаи на болни от рак. Такива са последствията, след като през 70- те и 80-те години в еквадорската част на Амазонка “Тексако”, която е част от “Шеврон”, бе дълбала по същия начин, по който смята да го прави и у нас. Щетите са огромни както за джунглата, така и за местното население. Искът беше за $27 милиарда. Съдът обаче реши компанията да изплати 8 милиарда.

Ищците определиха съдебното решение като “триумф на справедливостта”. От Шеврон обаче го нарекоха “незаконно” и обявиха, че ще го обжалват. Това я чака и България, след като само кратка двудневна визита на американски чиновник е в състояние да променя националната ни политика на 180 градуса, а посланици в чужбина, известни с политическата си проституция, са готови на мило и драго само и само да се доберат до няколко долара повече.

 

Пролетина Николова,

Desant.net

26 коментара »

 • Наблюдател said:

  (пост от 26.03, спрян защото съдържа линкове)
  “…ако наистина търсите истината, а не сте платен или предубеден, отделете малко време да разберете сам каква би била цената на подобна алтернатива.”

  Кой е предубеден и кой търси ИСТИНАТА????

  Аз няколко пъти казах, че смятам, че добивът на шистов газ крие рискове и не е 100% безопасен. Обаче вие упорито избягвате да ми отговорите на простия въпрос:
  След като сме съгласни, че добивът на шистов газ крие опасности и вие казвате, че трябва да се забрани, трябва ли да забраним и другите опасни технологии, за които споменах няколко пъти?????????????????

  А щом ще си пускаме линкове, няма проблем и аз да пусна линкчета тогава – отделете малко време да разберете сама каква е цената на подобни технологии:

  Чернобил – историята на една трагедия

  ….линк

  Ядрената катастрофа в Чернобил:

  ….линк

  Почетоха паметта на жертвите от катастрофата в Чернобил

  “Украинският министър-председател Микола Азаров заяви, че само в Украйна два милиона и 200 хиляди души са засегнати от трагичната авария. 255 000 са участвалите в почистването на заразената зона в Чернобил след експлозията на реактора.
  Според премиера на Украйна, щетите, които неговата страна е понесла от Чернобилската ядрена катастрофа, възлизат на 180 милиарда долара.”

  ….линк

  Greenpeace video on Chernobyl

  ….линк

  The Chernobyl disaster
  “This film shows the terrifying images captured by the Russian filmmaker Vladimir Shevchenko on scene at Chernobyl those dreadful days in April 1986. Shevchenko later died suffering from the radiation he exposed himself to.”

  Chernobyl accident
  ….линк

  Victims of the Chernobyl nuclear accident.
  ….линк

  Fukushima nuclear disaster
  ….линк

  Japan’s Fukushima ‘worst in history’

  “At least one billion becquerels a day of radiation continue to leak from Japan’s Fukushima nuclear plant after the March earthquake and tsunami.

  Experts say that the total amount of radiation leaked will exceed amounts released from Chernobyl, making Fukushima the worst nuclear disaster in history. ”

  Face to Face with the Fukushima Disaster

  “We talk to Steve Filipovic about the ongoing nuclear disaster in Fukushima, Japan. Several nuclear reactors have ‘melted down’, they are out of control and emitting large amounts of radiation. This is perhaps the biggest single disaster we human beings have ever perpetrated on our planet, and all living things on earth are going to have to pay a heavy price for this corrupt stupidity.”

  Chernobyl compared to Japan’s Fukushima disaster

  ….линк

  Fukushima guilty of world’s worst sea contamination
  ….линк

  Крият опасна авария в АЕЦ Козлодуй

  “От 60 контролни пръчки, които е трябвало да прекратят процеса по разпад на атомите, само 22 са се намирали в положение на висене. Най-малко 6 часа са били необходими докато бъде охладен напълно реакторът. ”
  …..
  “Съобщението на Агенцията за ядрено регулиране за съответния инцидент е пуснато още през март. То гласи: На 01.03.2006 г., след изключване на главна циркулационна помпа, 5-ти блок е разтоварен автоматично до 67% N ном. В процеса на разтоварване, ОР СУЗ от 9-та група остават в крайно горно положение. Реакторната инсталация е заглушена по нормален ред и са предприети действия за изясняване на ситуацията. След извършената проверка за движението на останалите ОР СУЗ е установено, че не се движат общо 22 броя приводи от различни групи. Направени са многократни опити за раздвижване на приводите останали в крайно горно положение, в резултат на което 8 броя от тях са възстановили проектните си характеристики.”

  ….линк

  Major oil spills: the worst ecological disasters

  ….линк

  По света годишно от автомобилни катастрофи загиват над 1.2 милиона души
  “Според Световната Здравна Организация (WHO) годишно при катастрофи загиват 1 200 000 души, а други 50 милиона са с различни степени на наранявания.”

  ….линк

  Над 3000 души загиват ежедневно в автомобилни катастрофи по света
  ….линк

 • Mariana said:

  Не ми губете времето повече.

  Можете да подемете, ако искате, гражданска кампания за забрана на използването на автомобили в България и по света.

  Може също и за закриване на всички ядрени централи по света, без значение техния клас на безопастност.

  Желая ви успех в това.

 • Наблюдател said:

  Извинявайте, не знаех, че ЕuroChicago e нещо като Ваш личен дневник, бях се заблудил, че е общодостъпен сайт, под публикациите в който всеки може да коментира, включително с линкове.

  Можете да подемете, ако искате, кампания за забрана на добива на всички полезни изкопаеми по света.

  Желая Ви успех в това.

 • Mariana said:

  Естествено, че сайтът не е мой личен дневник, но моето време губeхте напоследък, ничие друго 🙂

 • ижана said:

  Mariana,
  Takava pionerska agresiq otdavna ne bqh slu6ala-vidno zeleno-komunisti4esko testo vi e zamesilo.
  Govorite palni gluposti i ste mnogo lesna za oborvane ,osven 4e ne priemate ni6to drugo ‘osven povelqta na partiqta’.
  Ta vie kade jiveete apropo i s kakvo platena rabota izvarshvate v momenta,za da se izdarjate.Molq daite malko cv………..

 • Mariana said:

  В началото на демокрацията в България разни ченгета и доносници викаха най-силно по митингите “Кой не скача, е червен”… И вие на нещо подобно ми напомняте.

  Не бъркайте аргументите с личните нападки и обиди.

  Колкото до CV-то ми, което смятате може би, че дължа на читатели като вас, които хем пишат лични нападки (бъркайки обидите с аргументи), хем още малко ще попитат и за ЕГН-то и номера на личната ми карта,

  сутрин на закуска драга (или драги) ижана,
  ям само по две леко сварени малки деца,

  на обяд – още едно-две,

  така се издържам 🙂

  Ако имате нещо сериозно да кажете по този вече доста отдавна пуснат (препубликуван) тест, напишете го.

  Ако ли не – не пишете глупости по адрес на хора, които изобщо не познавате.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.