2024-03-28

4 thoughts on “Проект „Закон за детето“ обезправя родителите и крие сериозни рискове за децата

  1. Не приемам този проектозакон,неможе някой да казва на родителите как да възпитават децата ,ние живеем във демократична държава.Както имаше една част от филма ‘Жана Д’Арк’, когато казва на новия крал на Франция – “Франция не принадлежи на управниците – тя принадлежи на народа!”.
    Управниците са тези, които народа избира за да ръководят цялата сложна система да функционира правилно и те трябва да са специализирани в това, нещата да са в полза на хората.
    Времената се променят и постепенно всичко излиза на бял свят и дали ние ще поемем своята роля в този етап от живота на Земята зависи от всеки индивидуално, дали ще стремим към по-добро и хармонично живеене или ще правим нещата, които се очаква да се правят – с цел чуждо облагодетелстване.

  2. Не съм съгласна със този проектозакон

  3. Несъм съхгласна със този закон,против него съмдържавата трябва да чуе нас не ние нея

  4. И Анонимните/Anonymous се интересуват изглежда от този законопроект. Това се вижда от тяхно обръщение към България по този повод, качено в You Tube.

    В него между другото се казва:

    Ние знаем за законопроекта „Закон за детето“, който е потенциално опасен за обществото, пораждащ риск от пълен социален срив или гражданска война. С приемането на този закон рискувате свободата, спокойствието и безопасността на семействата и всички деца. Безобразието, което се опитвате да приемете, е в разрез с всички човешки права и норми.

    Този законопроект е в разрез с основните човешки права, Конституцията на България, Конвенцията на ООН за правата на детето, Законът за закрила на детето и семейния кодекс на Народна Република България. Проектът претендира, че ще въведе правата на детето по Конвенцията за правата на детето на ООН, което е пълна лъжа и поредната психоманипулация на хората.

    Този проектозакон ще има възможността да отнема или насърчава децата спрямо собствените им родителите. Според този проект, детето може да оспори всяко едно родителско решение, намесвайки социални служби или обръщайки се към съд, при навършени 14 години.

    Социалните служби ще могат да оспорят всяко едно родителско решение чрез концепцията за най-добрия интерес на детето. Според този проект всяко родителско действие може да бъде интерпретирано като насилие, въвличане в дейности, неблагоприятни за развитието на детето, или форма на въздействие, която противоречи на интересите на детето, а религиозното възпитание може да бъде определено като въвличане в религиозни дейности, като всичко това може да доведе до отнемане на детето от родителите.

    Приемането на този закон е в пълно противоречие с обществените, социални свободи и интереси. Нарушава човешките права и правото на избор. Потъпква всякакви семейните права и ценности като нарушава свободното му развитие в обществото.

    Член 5 от Конвенция на ООН за правата на детето гласи:
    Държавите – страни по Конвенцията, зачитат отговорностите, правата и задълженията на родителите или в зависимост от случая на членовете на по-голямото семейство или общност, както предвиждат местните обичаи, на законните настойници или на другите лица, отговорни по закон за детето, да осигуряват по начин, съответствуващ на развитието на способностите на детето, подходящи насоки и ръководство в упражняването от него на правата, признати в тази Конвенция.

    Член 18, точка 1 от Конвенция на ООН за правата на детето гласи:
    Държавите – страни по Конвенцията, полагат всички усилия за осигуряване признаването на принципа, съгласно който двамата родители носят обща отговорност за отглеждането и развитието на детето. Родителите или според случая законните настойници носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на детето. Висшите интереси на детето са тяхна основна грижа.

    Член 18, Точка 2 гласи:
    С цел гарантиране и закрила на правата, изложени в тази Конвенция, държавите – страни по нея оказват подходяща помощ на родителите и законните настойници при осъществяване на тяхната отговорност по отглеждане на децата и осигуряват създаването на институции, служби и услуги в областта на грижите за децата.

    Член 18, Точка 3 гласи:
    Държавите – страни по Конвенцията, предприемат всички подходящи мерки, за да осигурят на децата на работещите родители правото да се възползуват от услугите за деца и детските заведения, които се полагат за тяхното отглеждане.

    Чл. 14 от Конституцията на България гласи:

    Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.

    Член 47, точка 1 от Конституцията на България гласи:

    Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

    Член 2, Протокол 1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи гласи:
    Право на образование – Никой не може да бъде лишен от правото на образование. При изпълнението на функциите, поети от нея в областта на образованието и преподаването, държавата зачита правото на родителите да осигуряват на своите деца образование и преподаване в съответствие със своите религиозни и философски убеждения.

    Член 18, Точка 4 от Международният пакт за Гражданските и политическите права гласи:
    Държавите – страни по този пакт, се задължават да зачитат свободата на родителите или на законните настойници, да осигуряват религиозното и моралното възпитание на своите деца съобразно собствените си убеждения.

    Трябва да знаете, че приемането на този закон ще бъде равно на война. За какво са създадени законите, ако те ще бъдат нарушавани от други закони? Спазвайте и не нарушавайте законите си.
    Имате шанс и пълното право да се откажете от този законопроект и никога да не го приемате, в противен случай – Очаквайте ни.

    http://vbox7.com/play:mdf64266ba

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *