Home » Избрано

Как българите в Украйна ще празнуват 3-ти март

2012.02.29 Няма коментари
Spread the love

Концерт по повод 3-ти март в Одеса

 

На 1 март 2012 г. в Двореца на културата„Леся Украинка“ (Одеса, Украйна) Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ организира праздничен концерт, посветен на 3-ти март – Денят на Освобождението на България от османско владичество.

В програмата на концерта ще участват танцовия ансамбъл „Кокиче“ и вокалния съставЗдравец“ (Български културно-просветен център „Аз Буки Веди“ към «Конгресса на българите в Украйна», гр. Одеса), танцов колектив „Български сърца“ («Конгрес на българите в Украйна»), танцовия ансамбъл „Лудо-Младо“ и вокалния състав „Радо-Младо“ (Български младежки клуб „Актив“), а също така солистите Елена Янкова, Виталий Зеленков, Яна Кожухар и Наталия Неткова. 

 

Юрий Граматик,  президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Българската общност в Украйна пази родните обичаи и традиции. Нашата организация отбелязва всички български празници чрез културни прояви. Освен общобългарския празник 3-ти март, ние, Конгресът на българите в Украйна, отбелязваме и 4 години от създаването на Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“, който бе открит на 1 март 2008 г. Днес училището „Аз Буки Веди“ работи в четири украински града. Това са Одеса, Иличевск, Болград и Измаил. Над 250 деца прекарват почивните си дни в „Аз Буки Веди“, изучавайки роден език, литература и история. Децата имат възможност да се запознаят с родната култура, традиции и обичаи. Нашите децата са нашата гордост! Участията им в различни литературни, културни и спортни конкурси донасят нови награди и успехи. А това потвърждава, че щафетата на българщината е в надеждни ръце“.

 

Максим Димитров,

Пресцентър на Конгрес на българите в Украйна

 

 

Българи в Бразилия ще събират средства за Болградския събор

 

На 3 март – Националния празник на Бълггария в Българското училище в Сао Пауло (Бразилия) ще се проведе Открит урок за Болградския храм и за бесарабските българи, запазили своята идентичност именно чрез този храм и гимназията.

“В момента преговаряме с една от най-големите библиотеки в Сао Пауло да ни даде пространство за да се съберат повече бесарабски българи в Бразилия – пише Михаил Кръстанов, директор на училището. – Ще прожектираме филма, ще предоставим на всеки присъстващ банковата сметка за подпомагане, всеки по свое желание. Ще обявим тази инициатива по нета и в сайта на българите в Бразилия. Говорих с консула Мануел Насименто, той прояви голямо желание да присъства на открития урок. Най-вероятно ще присъства – ето още едно доказателство за нашето съчуствие към случилото се Болград. Слънчеви поздрави от далечна Бразилия…”

 

Източник:  Preobrajenie-bolgrad.info

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.