Home » Избрано

Българите излизат на протест срещу ACTA

2012.02.11 Един коментар
Spread the love

Протести срещу приемането на Търговско споразумение за борба с фалшификациите – ACTA се организират в София, Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Видин, Перник и Сандански. Протестното шествие в столицата е с началната точка от Пилоните на НДК в 11:00 часа. Шествието ще мине по булевард “Витоша” – булевард “Тодор Александров” – площад “Независимост” – булевард “Цар Освободител” и ще се спре на площада пред сградата на Народното събрание.

Едно от най-многочислените събития на противници на ACTA във Facebook, носещо името “Протест срещу приемането на ACTA в България”, вече има близо 54 хиляди привърженици, които са заявили, че ще присъстват на протеста. Групата в социалната мрежа “Ние казваме “НЕ” на ACTA! / Bulgaria says “NO” to ACTA!” има близо 23 хиляди членове, където дори собственици на сайтове заявяват, че ще ги спрат за ден в знак на протест. Онлайн общността Avaaz откри подписка срещу спорното споразумение, в която до момента са се подписали над 2 милиона души. Европейската петиция “Кажи “НЕ” на АСТА” е събрала над 3,5 хиляди подписа.

Организаторите на протестната демонстрация срещу АСТА заявяват, че протестът им ще бъде мирен. Те призовават участниците да носят собствени плакати, но свързани само и единствено с ACTA. Организаторите са категорични, че няма да допускат никаква друга политическа агитация, и въпреки че ще се раздават хартиени маски на Anonymous, като част от хореографията на самия протест, те напомнят, че при искане от полицията, маските ще бъдат свалени.

БГНЕС припомня, че на 26 януари тази година, представителите на 22 страни – членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Новината за това, че България подкрепя противоречивото търговско споразумение за дни обиколи интернет пространството и предизвика негативната реакция на редица граждани, потребите в интернет, неправителствени организации, блогъри, музиканти, кинаджии и политици. Anonymous дори хакнаха интернет страницата на българската организация за авторски права ПРОФОН, която заедно с още няколко организации като Музикаутор, Театъраутор, Артистаутор, както и продуцентски компании се обърнаха на 3 февруари с отворено писмо до председателя на НС и министри в подкрепа на АСТА. /БГНЕС /

 

One Comment »

 • Mariana said:

  Хиляди казаха: “Баста на АСТА!”
  Недоволни от скандалното споразумение се събраха в цялата страна

  http://www.vsekiden.com/

  Хиляди протестираха в центъра на София срещу споразумението за интелектуалното пиратство АСТА. Стотици се присъединиха към недоволството в цялата страна.Шествието в столицата тръгна сутринта от НДК , премина по „Витоша” и стигна до до Съдебната палата. Заради протеста беше спряно движението в района, има засилено полицейско присъствие. Начело на шествието бе издигнат плакат”АСТА ла виста, бейби”. В редиците се чуваха освирквания и скандирания: „И преди и сега, Интернет е свобода“, „Не на ACTA“, „Kой не скача, е за АCТА“. Шествието носеше и плакати с надписи „Подпиши ACTA, загуби изборите“, „Не ми се лежи“. Особено остроумен бе плакатът „Баста на АСТА”. Протестиращите скандираха: „Спрете ACTA или ние ще я спрем“.

  Сред множеството се чуваха и възгласи за оставка на министъра на енергетиката Трайчо Трайков.

  Недоволни от 17 града излязоха в цялата страна на масов протест срещу приемането на ACTA в България. Акцията е част от световния ден за протест срещу споразумението и недоволство ще изрази цяла Европа. Срещу приемането на Търговско споразумение за борба с фалшификатите се организират в София, Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Видин, Перник и Сандански.

  54 хиляди привърженици спечели едно от събитията на противници на ACTA във Facebook. Те са заявили, че ще присъстват на протеста. Групата в социалната мрежа „Ние казваме „НЕ“ на ACTA! има близо 23 хиляди членове, където дори собственици на сайтове заявяват, че ще ги спрат за ден в знак на протест. Европейската петиция „Кажи „НЕ“ на АСТА“ е събрала над 3,5 хиляди подписа.

  АСТА не е свещена крава, заяви министър Трайков

  Споразумението АСТА не е свещена крава и в момента подписът на страната ни е под условие, заяви в предаването министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.По повод протестите срещу споразумението, Трайков заяви, че ако нещо не е правилно, то няма да се състои.

  „Ако нещо може да бъде тълкувано според най-лошите сънища на хората, това няма да стане“, коментира министърът възможността адвокатите да могат да осъдят приятели, които са си разменили книга по интернет, например.Ако искаш да продадеш за 50 долара нещо на някой, което той може да намери безплатно или приятелят ти, който си го е купил, да ти го даде, то това не е правилно. Ако обаче вместо за 50 долара, то струва 50 цента, повечето хора биха си го купили. Ако има такива пазарни модели, няма ли да е оправдано да се иска тези малки стотинки да бъдат платени“, даде пример министърът.

  Той припомни, че всички страни, без изключение, през 2008 г. са дали мандат за преговори по споразумението АСТА“, когато на власт е била Тройната коалиция.“Европа казва: „ние искаме нашите високи стандарти да бъдат и в целия свят. Но ако се окаже, че нещата не са толкова еднозначни, просто няма да бъде ратифицирано“, заяви Трайков.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.