2024-03-28

8 thoughts on “Яков Джераси: България да се гордее със спасяването на своите евреи

  1. Здравейте,
    Aко знаете имел адреса, или телефонен номер (JSM) на г-н Яков Джураси,
    моля да ми ги изпратите…

    Ще Ви бъда много благодарен !
    Георги Геров
    Варна

    [email protected]

  2. Кондор, наистина ли мислиш, че българските евреи щяха да бъдат спасени, безпрепятствено и лесно, както на всички нас ни се иска? Нима, ако не бяхме съюзници, цар Борис щеше да е все още цар и щеше да разиграва Хитлер с разни трудови лагери? Нима мислиш, че евреите щяха да оцелеят, ако България обяви война на Германия? И на мен ми се иска Крали Марко да хване СС-овците и всичко да е с хепи енд, но хората са страдали, никой не отрича, но пък хепи енд е налице и дори такива като теб не могат да го отрекът.. Спасяването на хората си е цяло чудо. Е, да Спилбърк надълго и нашироко разказа на целия свят за Шиндлер, като герой, който е невинен и чист като росата, но ние, българите не заслужаваме и това..нали?

  3. Като сравнявате, Кондор,
    сравнявайте и с другите европейски страни.
    С всички онези, които въобще на са спасили своите евреи.

    А те са повечето.

    И се опитайте все пак да си дадете сметка какво значи да в реална ситуацията на война, световна война, в която всеки ден са умирали хиляди военни и цивилни хора, в която всеки ден стотици хиляди са били подложени на лишения и изпитания, да се сравнява с мирна или пък с днешната ситуация. Много хора изглежда въобще не си дават сметка, че ситуацията на война не е като ситуция на мир, нито си дават сметка с какви точно аршини мерят едни или други неща.

  4. Историческите факти хич не са за хвалба, но патриотар-кариерисчетата в София зомбират с лъжливи митологеми обуначените българи, които, в крайна сметка, ще плащат с лихвите цялата сметка за „величието“ от 1943!

    http://www.jewishfederations.org/page.aspx?id=68270
    Bulgaria Wasn’t ‘Second Denmark’

    http://israeljewishnews.blogspot.com/2011/02/bulgarian-holocaust-atrocities-revealed.html
    Bulgarian Holocaust ATROCITIES Revealed: 13,000 Ladino Speaking Jews Deported By Bulgaria Remain Dirty Secret Until Now

    http://sofiaecho.com/2011/02/18/1045921_end-bulgarias-whitewashing-of-holocaust-truth
    by The International Committee for Bulgarian Holocaust-Era Truth
    ‘End Bulgaria’s whitewashing of Holocaust truth’

  5. По време на втората световна война в България е имало около 50 хил. евреи. България е единствената страна в Европа (може би с Дания) която спасява евреите си, като част от собственото си население. Разбира се, през 50-те години, голяма част от тях заминават за Израел, до известна степен и заради комунистическия режим. Днес се смята че има около 5 хил. евреи в България, по малко от 0.1% от населението. Но антисемити, ненаучили нищо от историята, за жалост има начело с лидера на Атака, В. Сидеров.

  6. Не знам дали не смятате и проф. Михаел Бар-Зоар за малокултурен.

    Колкото до „поместените от нас глупости“ – освен, че разговорите с Джераси и Бар-Зоар не ги е правил някой от този сайт, а водещ от ТВ Скат – не знам дали не смятате, че България трябва да се срамува, че е спасила своите евреи… Да си посипем главата с пепел, както се казва, че по време на Втората световна война в България са се намерили и политици, и духовници, и всякакви обикновени хора, които са направили възможно спасяването на евреите български поданици.

  7. Яков Джераси е известен българо-американски аферист, чиято дейност от 17 години е ориентирана към изпиране на кирливи ризи на семейство Сакскобурготски. Фондация \"България\" е смесена собственост с принц Кирил, а самият Джераси е забъркан в няколко дела, включително и за незаконно присвояване на собственостк. Този малокултурен човек, без никакво образование, е някакъв жалък глашатай, който няма абсолютно никакъв авторитет в нито една от страните, с които по някакъв начин е свързан – от Израел е почти изпъден, в Америка живее зарязаната му жена и децата му, а България като най-голям двор без кучета е поле за неговата неясна дейност. Господинът няма с какво да се гордее, така че поместените от вас глупости само обезценяват темата.

  8. Яков Джераси е известен българо-американски аферист, чиято дейност от 17 години е ориентирана към изпиране на кирливи ризи на семейство Сакскобурготски. Фондация „България“ е смесена собственост с принц Кирил

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *