Home » Избрано

Яков Джераси: България да се гордее със спасяването на своите евреи

2012.01.02 8 коментара
Spread the love

Да бъдеш български евреин беше голяма гордост и спасение през Втората световна война – казва роденият в България Яков Джераси, днес председател на Международната фондация “България”, в предаване на ТВ “Европа”.  (В предаването се включва по телефона и проф. Михаел Бар-Зоар, автор на повече от 30 книги, сред които и „Извън хватката на Хитлер”, в която описва спасяването на българските евреи.)

Яков Джераси казва, че темата за спасението на българските евреи е една много голяма тема и ние трябва да се отърсим от комплекса на срамежливост и да запознаем света с доблестната постъпка на българския народ. Той изтъква, че българските евреи в Израел нямат комплекса на Холокоста, какъвто имат полските или румънските евреи и „много пъти България получава подкрепа от международни кръгове само заради тази тема”.

Ние трябва да помним, че тези територии се дават като награда на България за това, че е съюзник на Германия. Добруджа се дава веднага и гражданите й стават български граждани. В Тракия и Македония положението е доста по-различно. Тези територии са обещавани след войната на България и дори в картите виждате – те имат друг начин на изражение на самата географска карта. България администрираше тези територии с полиция и войска по указания на СС офицерите – как да се управляват тези територии? – коментира г-н Джераси.

 

http://youtu.be/eIHlDOa6Opk

8 коментара »

 • наблюдател said:

  Яков Джераси е известен българо-американски аферист, чиято дейност от 17 години е ориентирана към изпиране на кирливи ризи на семейство Сакскобурготски. Фондация “България” е смесена собственост с принц Кирил

 • наблюдател said:

  Яков Джераси е известен българо-американски аферист, чиято дейност от 17 години е ориентирана към изпиране на кирливи ризи на семейство Сакскобурготски. Фондация \"България\" е смесена собственост с принц Кирил, а самият Джераси е забъркан в няколко дела, включително и за незаконно присвояване на собственостк. Този малокултурен човек, без никакво образование, е някакъв жалък глашатай, който няма абсолютно никакъв авторитет в нито една от страните, с които по някакъв начин е свързан – от Израел е почти изпъден, в Америка живее зарязаната му жена и децата му, а България като най-голям двор без кучета е поле за неговата неясна дейност. Господинът няма с какво да се гордее, така че поместените от вас глупости само обезценяват темата.

 • Mariana said:

  Не знам дали не смятате и проф. Михаел Бар-Зоар за малокултурен.

  Колкото до “поместените от нас глупости” – освен, че разговорите с Джераси и Бар-Зоар не ги е правил някой от този сайт, а водещ от ТВ Скат – не знам дали не смятате, че България трябва да се срамува, че е спасила своите евреи… Да си посипем главата с пепел, както се казва, че по време на Втората световна война в България са се намерили и политици, и духовници, и всякакви обикновени хора, които са направили възможно спасяването на евреите български поданици.

 • Стефан said:

  По време на втората световна война в България е имало около 50 хил. евреи. България е единствената страна в Европа (може би с Дания) която спасява евреите си, като част от собственото си население. Разбира се, през 50-те години, голяма част от тях заминават за Израел, до известна степен и заради комунистическия режим. Днес се смята че има около 5 хил. евреи в България, по малко от 0.1% от населението. Но антисемити, ненаучили нищо от историята, за жалост има начело с лидера на Атака, В. Сидеров.

 • Koндop said:

  Историческите факти хич не са за хвалба, но патриотар-кариерисчетата в София зомбират с лъжливи митологеми обуначените българи, които, в крайна сметка, ще плащат с лихвите цялата сметка за “величието” от 1943!

  http://www.jewishfederations.org/page.aspx?id=68270
  Bulgaria Wasn’t ‘Second Denmark’

  http://israeljewishnews.blogspot.com/2011/02/bulgarian-holocaust-atrocities-revealed.html
  Bulgarian Holocaust ATROCITIES Revealed: 13,000 Ladino Speaking Jews Deported By Bulgaria Remain Dirty Secret Until Now

  http://sofiaecho.com/2011/02/18/1045921_end-bulgarias-whitewashing-of-holocaust-truth
  by The International Committee for Bulgarian Holocaust-Era Truth
  ‘End Bulgaria’s whitewashing of Holocaust truth’

 • Mariana said:

  Като сравнявате, Кондор,
  сравнявайте и с другите европейски страни.
  С всички онези, които въобще на са спасили своите евреи.

  А те са повечето.

  И се опитайте все пак да си дадете сметка какво значи да в реална ситуацията на война, световна война, в която всеки ден са умирали хиляди военни и цивилни хора, в която всеки ден стотици хиляди са били подложени на лишения и изпитания, да се сравнява с мирна или пък с днешната ситуация. Много хора изглежда въобще не си дават сметка, че ситуацията на война не е като ситуция на мир, нито си дават сметка с какви точно аршини мерят едни или други неща.

 • нина said:

  Кондор, наистина ли мислиш, че българските евреи щяха да бъдат спасени, безпрепятствено и лесно, както на всички нас ни се иска? Нима, ако не бяхме съюзници, цар Борис щеше да е все още цар и щеше да разиграва Хитлер с разни трудови лагери? Нима мислиш, че евреите щяха да оцелеят, ако България обяви война на Германия? И на мен ми се иска Крали Марко да хване СС-овците и всичко да е с хепи енд, но хората са страдали, никой не отрича, но пък хепи енд е налице и дори такива като теб не могат да го отрекът.. Спасяването на хората си е цяло чудо. Е, да Спилбърк надълго и нашироко разказа на целия свят за Шиндлер, като герой, който е невинен и чист като росата, но ние, българите не заслужаваме и това..нали?

 • Георги Геров said:

  Здравейте,
  Aко знаете имел адреса, или телефонен номер (JSM) на г-н Яков Джураси,
  моля да ми ги изпратите…

  Ще Ви бъда много благодарен !
  Георги Геров
  Варна

  [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.