Home » Избрано

Свободно падане. Големият въпрос

2012.01.09 Няма коментари
Spread the love

Големият въпрос в глобалната икономика на XXI век е:

каква трябва да бъде ролята на държавата? За да осъществим преструктурирането (Новият капиталистически ред), е необходимо правителството да играе по-значима роля. Но пазарните механизми могат да играят централна роля в създаването, в изграждането, например на една нова зелена икономика.

Една от причините за успеха на скандинавските страни е, че те не тънеха в определени идеологически предразсъдъци от вида на “пазарите са винаги ефективни” или “правителството е винаги неефективно”. Съществуват примери за ефективни и неефективни фирми както в публичния, така и в частния сектор. Големите държавни стоманолеярни заводи в Южна Корея и Тайван работеха по-ефективно от частните американски стоманолеярни. Една от областите, където Съединените щати все още са водеща сила, е висшето образование, а всичките ни първокласни университети са или държавни, или нестопански организации.

Среда, наситена с горчивина и ярост, страх и недоверие, не е най-добрата атмосфера за поставяне началото на дългото и трудно възстановяване. Но нямаме избор: ако се налага да възстановим трайното си благоденствие, ние се нуждаем от нови обществени договори, основани на доверието между всички елементи на обществото ни, между гражданите и правителството, между днешното поколение и бъдещото.

 

Джоузеф Стиглиц,  СВОБОДНО ПАДАНЕ

(С., 2011, с.282-298.)

 

Бел.ред:  Джоузеф Юджийн Стиглиц е  Нобелов лауреат по икономика за 2001 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.