Home » Избрано

Плевнелиев обеща онлайн президентство и неслучайни посланици

2012.01.16 Няма коментари
Spread the love

Онлайн президенство и неслучайни назначения на посланици, обеща избраният за президент Росен Плевнелиев пред БНР в неделя, седмица преди официалното му стъпване в длъжност. Той обеща също до края на годината да има нови устройствени закони за разузнавателната служба и на службата за охрана и обяви, че новата президентска администрация готви план за подкрепа на икономиката в условията на световна криза.

“Имах няколко срещи с министъра на външните работи и сме взели ясна и категорична позиция, че искаме с всеки един от хората, които ще бъдат изпратени оттук нататък да покажем заявката на България, че ще защитаваме националния интерес. Бих казал европейското развитие на България и стратегическите й приоритети проличават и по начина, по които се назначава. Няма да има нито едно случайно назначени. Аз искам да знам кой, къде, благодарение на какви качества ще отвори вратите на националния интерес в тези държави”, каза Плевнелиев.

Той обяви още, че екипът му ще бъде “силен отбор”, с който ще се съобразява. От 30-те “високите позиции” в президентството, засега има 10 запълнени, допълни бъдещият президент, но не посочи кои за вече заетите постове.

Още в първия месец ще заработят 5 съвета към президентството с ясни и подготвени програми, припомни Плевнелиев. Работата на тези съвети ще се излъчва в интернет, тъй като искаме да бъдем максимално прозрачни към българските граждани, допълни той. “Поканили сме неправителствени организации, профсъюзи, работодателски организации, министрите ще бъдат там, представители на академичната общност – всеки, който има какво да каже за националните приоритети; и ще го излъчваме в интернет, за да видят българите какъв е дневният ред и какви решения се предлагат по него”, каза Плевнелиев.

Той ще промени и начина на работа в президентството, “така че медиите да се чувстват удобно и комфортно”. Поел съм ангажимента за еднакъв достъп до информация на всички медии”, допълни новоизбраният президент.

Плевнелиев обясни, че преди обиколките си по региони ще иска да се организират мобилни приемни за проблемите на хората.

Ако България иска да забогатее, тя трябва да развива икономиката си по устойчив и балансиран начин. Трябва да работим за инвестиции. В очите на чуждестранния инвеститор България е една дълга поредица от гишета, а това трябва да се промени, коментира още бъдещият държавен глава.

Той обясни още, че ще работи “денонощно за следващата фаза на европейска интеграция” и изход от кризата.

В четвъртък е клетвата на новоизбрания президент в Народното събрание, а на 22 януари, в неделя, е военната церемония по встъпването му в длъжност.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.