Home » Избрано

Министър Трайков предпочита нов реактор в “Козлодуй” пред “Белене”

2012.01.06 2 коментара
Spread the love

Строителството на седмия реактор на АЕЦ “Козлодуй” може да започне до края на мандата на правителството на ГЕРБ. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по БНТ.

“По-логичното, по-евтиното и по-разумното нещо е да изградим седми реактор на площадката в Козлодуй, отколкото нова централа в Белене”, каза министър Трайков.

Предварителните резултати от стрес тестовете на АЕЦ “Козлодуй” са положителни, каза министър Трайков. По думите му имало “много, много дребни забележки”.

Приоритетите в енергетиката са удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ “Коздлодуй”, изграждането на алтернативни източници, енергийната ефективност и диференциране на доставките на газ чрез изграждането на междусистемните връзки, посочи Трайков.
Според него площадката на АЕЦ “Белене” е подходяща за всякакъв друг вид производство, но не и за атомна централа. “Все нещо в Белене ще има”, каза министър Трайков без да посочи какво.

Трайков обясни, че правителството на ГЕРБ е променило подхода при преговорите с руската страна по отношение изграждане на централата в Белене. “Преди бяха свикнали да удрят с ръка по масата и още преди да са ударили, тука да са се разтърчали. Сега това не е така”, каза Трайков.

Печалбата на “Мини Марица Изток” се увеличава през изминалата година и достига 19 – 20 млн. лв., но “далеч не е космос”, каза министър Трайков по повод намеренията на миньорите да стачкуват, защото не им е платено това, което са изработили.
Министър Трайков се аргументира, че при капитал от 500 милиона лева и приходи от 500 млн. лв., 20 млн. лв. не е толкова голяма печалба. Средната заплата в “Мини Марица Изток” е 1550 лв., докато зам.-министърът ми получава 1520 лв., каза още министър Трайков. Той допълни, че през лятото миньорите са получили 15% увеличение на възнагражденията си и отбеляза, че това се случва в изключително малко предприятия у нас.

За министъра е необяснимо решението на няколко местни синдикални лидери да искат да стачкуват. Режим на тока няма да има, дори да има стачка в мините, обеща министър Трайков. По думите му централите имат запас от въглища за няколко седмици.

Привърженик съм на умерено – оптимистичните сценарии за развитието на икономиката през 2012 г., каза министър Трайков. По думите му сега е “по-модерно и по-безопасно” да се коментират катастрофални сценарии.
Той не се ангажира със своя прогноза за икономически растеж, защото “съставянето на прогнози е рисково занимание”. Трайков посочи заложения в бюджета ръст от 2.9% и прогнозата на Европейската комисия от 2.3%.

Това, което е в моя портфейл и ще направим за бизнеса, е намаляване на административната тежест, подобряване на условията за бизнеса и облекчени кредити за малките и средни предприятия, каза Трайков. По думите му в портфейлите на другите министри са инфраструктурата и електронното правителство.

Реформи са необходими и в съдебната система, но това е извън правомощията на правителството, каза Трайков.

 

Източник:   в. “Сега”

 

2 коментара »

 • Розова пантера said:

  Не е зле да проверявате източниците си. В конкретния случай волно (или неволно, по небрежност) повтаряте една манипулация на в. Сега. И въобще не ми е ясно защо трябваше да препишете статията от вестника? Не можахте ли да изгледате интервюто на Трайков по БНТ и да напишете собствен коментар?

  А сега конкретно:

  Твърдението

  “Строителството на седмия реактор на АЕЦ “Козлодуй” може да започне до края на мандата на правителството на ГЕРБ. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по БНТ.”

  Е ПЪЛНА ЛЪЖА. Изгледайте видеоматериала, има го на сайта на БНТ и ще се убедите, че повтаряте една манипулация на в. Сега.

 • Mariana said:

  Драги пантера,

  Хората, които правят този сайт, го правят на добра воля, отделяйте от своето време, което за съжаление не винаги им стига, защото не по този начин си изкарват хляба, а как живеят, как се издържат и пр. си е лично тяхна грижа. (И понякога трябва да избират между това да отделят повече време за този сайт примерно или за своите собствени грижи, работи, задължения и пр.) Никой не е решил, впрочем, че има смисъл да се подпомагат издания на българите в чужбина – нито бължарската държава е имала такава политика когато и да било, нито пък някоя фондация или друг вид НПО е решила, че има смисъл да се подпомага примерно сайтът Еврочикаго, защото част от нещата, които е правил или прави този сайт, са били или са в обществен интерес, или в интерес на българите в чужбина.

  Що се отнася до това, че сайтът препубликува в рубриката си “Избрано” текстове от други издания, това е именно препубликуване, не преписване. Извинявам се, че трябва да обяснявам толкова елементарни неща, но да преписваш значи да вземеш от някъде другаде, от където и да било, някакъв текст или част от него, и да не посочиш източника, автора и пр. на съответния текст, а да го представиш като свой авторски текст или като редакционен текст на издание, чието съдържание оформяш.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.