Home » Избрано

М. Попова: Правен хаос, ако няма указ на Първанов за Марин

2012.01.27 Няма коментари
Spread the love

Аз не съм видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за помилванията за мандата от 2007 до 2012 г., заяви пред бТВ вицепрезидентът Маргарита Попова.

Ако се окаже, че президентът Първанов не е издал такъв указ, това би бил много неприятен формален пропуск, каза вицепрезидентът. Според нея това ще доведе до правен хаос. В момента всички документи стоят на бюрото ми и се занимавам с проверка по случая с помилванията. Още не съм стигнала до края на проверката, която започнах още при встъпването ми в длъжност, каза Маргарита Попова. Тя допълни, че е разговаряла с бившия вицепрезидент Марин. “Говорихме за гражданството, за помилванията и за всичко, с което се занимава вицепрезидентът.”

Маргарита Попова е разгледала документите, свързани с помилванията и е видяла, че има комисия, занимаваща се с тях, която е създала свои правила и принципи за помилване на осъдени. Сигурно има неща, които трябва да се поправят, но хората не са работили без правила, те са работили организирано, подчерта тя. Обществото иска повече прозрачност и публичност и администрацията на президентството е запозната с това, постъпвали са много писма за искане на повече публичност. ВАС обаче се е произнесъл с решение, че имената няма как да се изнасят, защото законът не го позволява. Няма нищо лошо да излизат имената на помилваните, но трябва да има правна уредба. Има случаи обаче, при които комисията по помилванията не е съгласна да се помилва дадено лице, а вицепрезидентът го е помилвал, каза тя. 533 са помилванията за целия мандат на Ангел Марин, тези, за които той сам е поел отговорност са не повече от 10-12, каза Попова. Струва ми се, че не трябва да се злоупотребява политически с темата за помилванията, не трябва да се истеризира, заяви вицепрезидентът.

За скандалите между МВР и съда, Маргарита Попова посочи, че съдът не трябва да бъде хулен. Съдът е част от авторитета на държавата. Независимостта на съда е част от ценностите на демокрацията. Другата много важна тема, с която съм се заела, е, че изготвихме проект за правила за назначение на висши държавни длъжности, каза още Маргарита Попова.

 

Източник:   БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.