Home » Избрано

Турция ще пази българското небе и други въпроси за българската външна политика

2012.01.08 Няма коментари
Spread the love

Турция щяла да пази българското небе. На 15 декември 2011 г. става ясно, че турски изтребители ще влизат в българското въздушното пространство без разрешение под предлог, че опазват границите ни.

Израелска медия съобщава за подготвян голям терористичен акт на “Хизбула” в България.  Агентурната информация е предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги. По случая от ДАНС заявяват, че става дума за въпрос от оперативно естество, който няма как да коментират, а от МС разпространяват съобщение, че българските специални служби не са получавали подобна информация.

Американският телевизионен канал Fox News показва на 3 януари т. г. карта на Европа, в която не фигурира Македония, България е на мястото на бивша Югославия, а Сърбия заема териториите на Унгария, Австрия и Чехия.

Конституционният съд определя като противоконституционни текстове от Закона за дипломатическата служба, с които не се позволява сътрудниците на Държавна сигурност да се назначават за посланици.

За пръв път за последните 20 години български външен министър ще има специална резиденция, в която ще приема високопоставените чуждестранни гости. Николай Младенов си е харесал резиденцията на бившия шведски посланик в София.

И още в:

Младенов! Американците ни изтриха от картата на Балканите!

 

от  Люба Манолова,  Lubamanolova.info

 

Израелска медия съобщи за подготвян голям терористичен акт на ливанската групировка “Хизбула” в България, съобщи сайтът news.bg.

„Повод” за атентата е годишнината от убийството на високопоставения член на “Хизбула” Имада Морани – 12 февруари.

Ливанската групировка може да подготвя голям терористичен акт срещу израелски граждани в българската столица София”, твърди „Изрус”, позовавайки се на Walla!.

Агентурната информация е предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги.

От ДАНС заявиха, че става дума за въпрос от оперативно естество, който няма как да коментират.

Малко по-късно от Министерски съвет разпространиха официално съобщение, че българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на подобен акт.

Не се изненадвам, че в мандата на ГЕРБ между отделните институции за пореден път съществува противоречие и то по такъв сериозен проблем. При министър на външните работи Николай Младенов и вътрешен министър Цветанов – това е напълно нормално и не дай си Боже да ни се случи подобен акт – то за него ще научим… след това.

Членовете на това правителство вече половин мандат демонстрират пълна некомпетентност, липса на професионализъм, парвенющина и никаква заинтересованост от съдбата на гражданите на България.

На 5 януари 2012 година външният министър даде интервю за ТВ7, от което чухме актуални обяснения за действия и решения на шефа на българската дипломация.
За пръв път през последните 20 години външният министър ще има специална резиденция, в която ще приема високопоставените чуждестранни гости. Николай Младенов си е харесал резиденцията на бившия шведски посланик в София.
Въпросната резиденция е в активите на дружеството за дипломатически имоти АДИС и ще премине под управлението на Министерство на външните работи без решение на правителството стана ясно от в. „Преса”.
От МВнР изрично са уточнили, че “сградата ще се използва за протоколни цели на министерството, а не за резиденция на външния министър”, което означавало, че Младенов няма да живее там, а ще кани за обеди и вечери гостите си.
Да се поддържа цяла резиденция, заради обеди и вечери е малко казано разхищение, но за Младенов парите не са от значение след като ГЕРБ го бракосъчета в резиденция Евксиноград! И то без да се даде отчет колко е струвало това на данъкоплатеца!

Вместо да даде смислени отговори на данъкоплатците като как Турция пази българското небе и във връзка с кои международни конвенции изнасяме оръжие за сирийските бунтовници под наблюдението на НАТО – Младенов се чуди как да пилее парите на гражданството.

Като капак на всичко изброено дотук, американският телевизионен канал Fox News показа на 3 януари т. г. някаква карта на Европа, в която не фигурираше Македония, България бе на мястото на бивша Югославия, а Сърбия заема териториите на Унгария, Австрия и Чехия. Това съобщи македонското електронно издание Курир, цитирано от агенция “Фокус”.

Човек няма как да не се запита: Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения и Черна гора отделиха ли си като отделни държави, като гледа Fox News, не избиваха ли на територията на бивша Югославия американски войници мирно население, не рушиха ли като „миротворци” православни храмове, за тъпите телевизионери от този тв канал не се ли е състояла Първата световна война, не се ли е разпаднала Австро-унгарската империя, къде им е на янките признатата от Филип Димитров Македония като суверенна държава и изобщо учат ли в Щатите децата на елементарна история и география, или те присъстват само в училищата им?

Но да караме поред:

Турция щяла да пази българското небе

На 15 декември 2011 стана ясно, че турски изтребители ще влизат във въздушното ни пространство без разрешение под предлог, че опазват границите ни. Съобщено бе, че в момента специалисти от българските и турските военновъздушни сили подготвят споразумение, което трябва да влезе за гласуване в Министерския съвет в началото на следващата година.
В документа ще бъде записано, че изтребителите могат да влизат без предупреждение във въздушното пространство на другата страна, ако преследват вражески обекти, както и за да гарантират защитата на населението на двете страни от евентуални чужди военни самолети. Правилото ще важи и при преследване на граждански самолети, ако са отвлечени от терористи. Бъдещото споразумение е свързано и с призива на ръководството на НАТО за изграждане на интелигентна отбрана. Явно израза „изграждане на интелигентна отбрана” изключва суверенитета на България, както и членството й в Европейския съюз, където, отново повтарям – Турция не е и скоро едва ли ще бъде.
България е член на НАТО, както и Турция, но в Европейския съюз Турция не е страна-членка и границата на България е европейска граница, пространство, в което Турция няма как да присъства.

Освен това според Конституцията на Република България, в член 2, ал. 2 е записано, че „Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.”

Друг тест от Основния закон гласи:
Чл. 84.
Т. 11. Народното събрание: разрешава изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея”

Някой да е чул Николай Младенов и Аню Ангелов да съгласуват с Брюксел това „опазване” на границите на страната ни от Турция?
Някой да е чул парламентът да го обсъжда и приема, както и мотивите за това?

Според Закона за гражданското въздухоплаване:
“Чл. 2. (1) (Доп. – ДВ, бр. 85 от 1998 г.) Република България има пълен, изключителен и неотменим суверенитет върху въздушното пространство над своята територия, включително над вътрешните и териториалните й води.”

Този суверенитет е нарушен, щом една чужда държава нарушава неприкосновеността на границите ни по въздух, но за дилетанта ни външен министър, страната ни е разграден двор, каквото и да означава това.

Според Чикагска конвенция за международното гражданско въздухоплаване (подписана в Чикаго на 7 декември 1944 г.), и Регламент (ЕО) № 2320/2002 на Европейския Парламент и на Съвета от 16 декември 2002 г., относно създаване на общи правила за сигурността на гражданското въздухоплаване,
„(2) Защитата на гражданите в Европейската общност по всяко време трябва да е осигурена в гражданското въздухоплаване чрез предотвратяване на неправомерни действия”.

Износът на оръжие за Сирия

Засега няма Резолюция на ООН за налагане на ембарго над Сирия и в този смисъл износът на оръжие за тази държава не е нарушение.
Вярно е, че според Устава на ООН при враждуващи общности всяка една от тях има „право на самоопределение” – нещо, което в Сирия е факт.
При използване на правото на самоопределение, и конфликт между враждуващи общности, всяка една от тях има право да употреби  въоръжена сила за целта.
Според Щатите и редица европейски държави, в Косово бе точно такъв случаят – право на самоопределение. Това бе използвано от Русия при конфликта и самоопределението на Южна Осетия и Северна Абзахия – случай, който бе идентичен с този в Косово!

Според Протоколи №№1 и 2 на Женевската конвенция от 1948 г., конфликтите в една гражданска война се приравняват с международните конфликти, а враждуващите страни са със статут на воюващи страни с всичко, които произтича от това в международното право.
Заловените лица от воюващите страни следва да се третират като военнопленници, т. е. Муамар Кадафи и синовете му, които никога не са крили, че са от едната воюваща страна би следвало да бъдат третирани като военнопленници – заловени, съдени и осъдени, а не убити, както това се случи с Кадафи и единият от синовете му.

Според Боян Рангелов и неговият труд, който касае отношенията на ООН и НАТО, коментира:

„Съгласуваната воля на държавите-членки придава юридическа сила на учредителните актове на ООН и НАТО. В Хартата на ООН (ХООН) и в Североатлантическия договор държавите-членки определят целите, функциите и правомощията на тези международни организации, рамките на тяхната международна правосубектност. Членственоправните отношения на ООН обвързват всички членове на НАТО, които са членове и на ООН. На тази основа между ООН и НАТО трябва да има безпротиворечиво единство…
… Член 7 от Договора за НАТО признава примата на ХООН и компетенцията на Съвета за сигурност за поддържането на международния мир и сигурност. Той признава, че дейността на НАТО ще бъде съгласувана с ООН и с нейния главен орган Съвета за сигурност. И заедно с това договорът влиза в противоречия с тях…
… Договорът за НАТО заобикаля изричната разпоредба на ХООН, че регионалните организации „трябва да положат всички усилия за постигане на мирно уреждане на местните спорове… преди да отнесат тези спорове пред Съвета за сигурност“ (чл. 52, ал.2 от ХООН). Отново се подчертават „местните“ регионални спорове, а не спорове на територията на четири континента. След изчерпване на всички усилия за мирното им решаване, същите следва да се внасят по компетентност пред Съвета за сигурност…
… Договорът за НАТО изключва поставената забрана в ХООН, че „никакви принудителни действия не могат да бъдат предприети въз основа на регионални съглашения без разрешение на Съвета за сигурност“ (чл. 54 от ХООН)…
… НАТО в международните реалии се поставя вън от ООН, над ООН или поставя в изолация ООН и Съвета за сигурност. Това става с прилагането на военна сила за утвърждаване на нов световен ред (Novas Ordo Seclarum), който пък се характеризира с хегемонизъм и глобализиране на планетарните отношения под егидата на транснационалния капитал. За това свидетелстват факти и събития, които международното право квалифицира като актове на агресия.
НАТО оправдава своите действия като сам разработва и приема в разрез с ХООН свои доктрини и документи, които по същество ревизират ХООН и Договора за НАТО.” 

Според Устава на ООН и неговата
ГЛАВА VII
ДЕЙСТВИЯ В СЛУЧАЙ НА ЗАПЛАХИ СРЕЩУ МИРА, НАРУШЕНИЯ НА МИРА И АКТОВЕ НА АГРЕСИЯ

“Член 39
Съветът за сигурност определя съществуването на всяка заплаха срещу мира, нарушение на мира или акт на агресия и прави препоръки или решава какви мерки ще бъдат взети съгласно чл. 41 и 42 за поддържането или възстановяването на международния мир и сигурност.
Член 40
С цел да предотврати влошаването на положението Съветът за сигурност може, преди да направи препоръките или да реши предприемането на мерките, предвидени в чл. 39, да покани заинтересуваните страни да изпълнят такива временни мерки, каквито той намери за необходими или желателни. Тези временни мерки не трябва да увреждат правата, претенциите или положението на заинтересуваните страни. Съветът за сигурност държи съответно сметка за неизпълнението на такива временни мерки.”

 

НАТО има навика мълчаливо да дезавуира ООН и да прилага сила спрямо други суверенни държави в защита на цивилизационен избор на определени, с документите на НАТО ценности, пише Рангелов.
НАТО се налага като наддържавна военна институция, която прилага военна сила във всички териториални пространства на планетата в името и от името на международната общност.

След всичко изброено дотук трябва да припомня

каква е връзката на Младенов с външната политика.

Принудена съм да припомня на Николай Младенов, че татко му Евтим Младенов е използвал за прикритие дипломатическия статут, при положение, че е бил само радист.
Като внук на активни борци против фашизма и капитализма, Николай Младенов учи в елитната Първа английска гимназия в София. Според негови политически противници, по това време участва активно в младежкото комунистическо движение (Комсомола) и е последният секретар на Ученическия комитет на ДКМС на гимназията – което за ГЕРБ не е недостатък след като председателят на парламента Цецка Цачева е бивш партиен член, лидерът Бойко Борисов в знак на протест срещу деполитизирането на МВР напуска редиците му, за да си остане партиен член, избраният за президент Плевнелиев също е член на Комсомола и Компартията по времето на Живков.

Интересен факт за външния министър е следният: от 2005 до 2007 г. той работи като консултант на Световната банка. Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. Това са страните, в които се разрази гражданска война и кървави конфликти.
През 2006 г. Младенов е съветник към парламентарните комисии по отбрана и външна политика и сътрудничество с Иракския парламент – в същото време САЩ води своя война в тази държава заради петрола и загиват цивилни жертви…

Докато Николай Младенов, детето на радиста от Първо главно, си играе на министър на външните работи и е забил глава в темата как да не признава Конституцията и независимата съдебна власт и решенията й, около Република България ври и кипи!

Казусът с посланиците

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове от Закона за дипломатическата служба, с които не се позволява сътрудниците на Държавна сигурност да се назначават за посланици или да заемат ръководни постове в Министерството на външните работи.
„Решението на Конституционния съд е такова, каквото е – коментира Младенов казуса по БНР в предаването „Преди всички”. – Ние ще трябва да се съобразим с него. Тези текстове видимо ще отпаднат от закона, но това няма да промени политическата воля на правителството да не изпраща посланици на Република България, които са били част от системата на Държавна сигурност в миналото. Аз съжалявам за това решение, защото мисля, че сигналът, който се излъчва по този начин към чуждестранните ни партньори, е, че наистина в България явно има някои хора, които не могат да се разделят с миналото преди 20 години…
… Като се прочетат аргументите, от тях излиза, че това да си работил за Държавна сигурност е социален статут в миналото, което, разбира се, не е приемливо за мен, но пак казвам, това е решението на Конституционния съд…
… това няма да промени волята на правителството, тъй като тя е ясно заявена, и мисля, че в крайна сметка оттук нататък, както и да се промени политическата ситуация в страната ни, ще бъде абсолютно политически неприемливо за който и да е на власт България да бъде представена от хора, които са били свързани с Държавна сигурност в миналото, със или без решението на Конституционния съд, със или без текстовете в закона…
… За съжаление е така. В други страни в Централна и Източна Европа въпросът е бил решен законодателно преди много години. България в продължение на 20 години не го беше решила. Това, което правителството направи с този законопроект беше за първи път да се отиде толкова далеч, да се опитаме да решим този казус законодателно, за да не седи това петно върху името на нашата страна, но явно оттук нататък той ще трябва да бъде решаван с волята на управляващите, с волята на парламента. Аз продължавам да смятам, че много сериозен успех е фактът, че българското Народно събрание прие с едно категорично мнозинство декларация, която казва, че подобни назначения са политически неприемливи за България и въпреки че законът падна в Конституционния съд или тези текстове от закона паднаха в Конституционния съд, реформата на дипломатическата служба ще продължи и се надявам, че темата, бидейки експонирана толкова много в общественото пространство през последните няколко месеца или може би година, ще направи подобен тип назначения за бъдещето политически невъзможно за който и да е на власт…
… Но пак искам всички да сме категорично наясно, че със или без закон, тази тема ще бъде затворена за България веднъж завинаги и оттук нататък ще бъде невъзможно за всяко следващо правителство, което дойде на власт, и всяко следващо мнозинство в парламента да назначава хора, които… без отношение към техните лични качества, заради тези зависимости, които има в миналото, да създават едно недоверие към страната ни. Защото, когато страната ни се представлява във важна страна членка в Европейския съюз от човек, който преди години е бил вербуван и изпратен в същата страна, за да вербува агенти, които да шпионират натовските бази, ето това е… това е смешно. Аз мисля, че България има достатъчно сили, достатъчно решителност в българското общество да каже тази практика от миналото повече няма да бъде практика, да затвори тази страница, за да може спокойно да върви напред развитието на всяка една система в страната. Иначе ще продължим да се занимаваме с миналото, колкото и да е неприятно това…”

Върховният съд се произнесе по казуса с посланиците и трима от тях вече осъдиха Министерството на външните работи.
„Със сигурност ще обжалваме решението на Върховния административен съд (ВАС) – каза в студиото на “Бодилник” Николай Младенов, по повод решението на ВАС да отмени заповедите му за прекратяване на задграничните командировки на Златин Тръпков, Андрей Караславов и Георги Димитров. Тримата посланици са в обнародваните списъци на дипломати с принадлежност към на бившата Държавна сигурност (ДС).
„Мандатите и на тримата са изтекли. Проблемът е, че Георги Първанов не се съобрази с волята на Министерски съвет и Народното събрание, и не отзова посланиците членове на ДС”, коментира Николай Младенов.
Според мисленето на Младенов, отказът на Георги Първанов, когото Младенов не нарича вече президент или държавен глава, бил, защото самият президент бил част от тази система.

Младенов тотално взе да се обърква в казуса с посланиците: ту твърди, че избраният за президент Росен Плевнелиев ще отзове дипломатите, нарочени от Младенов, ту твърди, че ще обжалва решението на Върховния административен съд. Да не споменавам тук и факта, че решенията на КС имат силата на Закон и няма как без да наруши законността, Плевнелиев да не спази решението на КС и да отзове посланиците, натирени от министъра на външните работи.

По отношение на парите, които дължи МВнР на посланиците и свързаното с това решение на ВАС, Младенов бе арогантен, както често си позволява:
„Ако някой смята, че ще получи пари за командировъчни по 100 евро на ден за период, в който не е бил на работа, малко цинично е да се използва съда, и българското правосъдие да се сваля до това ниво” – обясни Младенов възникването на момент, в който ще трябва да плаща санкции на осъдилите го дипломати.

Премиерът Бойко Борисов спомена наскоро в едно интервю, че шефът на външното разузнаване Кирчо Киров може да бъде изпратен за посланик, спомена водещата в ТВ7.  „Няма такова нещо, няма такова обсъждане”, скочи Младенов при цитирането на този факт с оправданието, че човек, който е бил начело на Разузнаването, няма как да отиде посланик в друга държава.
А какво би коментирал Младенов за американския президент Буш, който от ЦРУ стана президент на Щатите?

Резиденцията

Ще се ползва за срещи, обеди, вечери – бе обяснението на Младенов, което означава допълнителни разходи за персонал, камериерки, готвачи, сервитьори и прочие обслужващ персонал.

Трябва ли да задавам въпрос защо Младенов премълча факта, че един телевизионен канал като Fox News ни изтри от картата на Балканите като суверенна държава и при направи част от бивша Югославия?
Нима след бомбардировките на НАТО в тази държава Fox News не са все още наясно къде са изсипвали бомбите си самолетите на Алианса?

Като заключение ще добавя, че Николай Младенов е длъжен да се съобразява с Устава на ООН, с Хартата на ООН, както и с Договора на НАТО.
Ако материята му е непосилна, то той би могъл да намери специалисти по международно право, които да го просветляват по съответните юридически казуси, по които работи в международен план.

 

Бел.ред:   Заглавието и въвеждащото резюме са на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.