2024-04-24

2 thoughts on “И парите за магистрали през банката на приятелския кръг

  1. Марианке, ти случайно да си чувала, че в тази отсечка се намират доста скъпи имоти и доста на брой и че отчуждаването им е сериозен разход?

  2. „Управляващите отново счупиха рекорда за най-скъп път

    Сериалът „златни пътища“ в България продължава. Западната дъга ще излезе близо 25 млн. лв. на километър

    Пътната агенция обяви, че търси строител на 3-километрова отсечка от Столичното околовръстно шосе в участък, познат като Западна тангента. Пределната цена е 74 милиона лева, което е 24.6 млн. лв. за километър. Това означава, че ако при събирането на офертите конкуренцията не свали цената драстично под определения таван, ще имаме пореден рекорд за най-скъпо пътно строителство.
    При това обходът на София дори не е магистрала, а се води 4-лентов скоростен път. За сравнение, равните участъци на магистрала „Тракия“ в момента се правят за по 4-5 млн. лева за километър. Южната дъга при Симеоново и „Младост“ бе изпълнена за 16 млн. лв. за километър. При друга отсечка на околовръстното – при пътния възел Яна, километърът излезе под 10 млн. лв.

    Пред в. „Сега“ изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров вчера оправда „златната“ поръчка със сложността на проекта. Участъкът между магистрала „Люлин“ и бул. „Сливница“ ще бъде разширен и удължен до река Какач. Като част от проекта ще се изградят естакада и пътен възел при пресичането с бул. „Царица Йоанна“, ще има кръгово движение, а основното трасе ще минава на друго ниво. Втора естакада ще се вдигне при пресичането на бул. „Сливница“, обясни Лазаров.

    Дори след тези разяснение цената от почти 25 млн. лв. на километър изглежда прекалено висока. При магистрала „Люлин“, спрягана като изключително сложна, километърът излезе по 22 млн. лева. А там 19-километровото трасе включва 26 моста и 3 тунела. Вярно е, че сегашната поръчка включва и допълнително проектиране. Неговата тежест обаче не е особено голяма. За сравнение, наскоро бе проведен търг за проектант на цялата Западна дъга на софийското околовръстно и офертите бяха под 300 000 лева.

    Парите за 4-лентовия участък до р. Какач, който трябва да е готов за 22 месеца, ще дойдат основно по програма „Транспорт“. Фирмите, които имат интерес към него, ще станат ясни в края на януари, когато в пътната агенция ще отворят офертите. Предимство ще има фирмата, предложила най-ниска цена, а ако няма обжалвания, строежът може да започне в края на февруари, допълниха от Агенция „Пътна Инфраструктура“. Директорът на агенцията изрази надежда, че конкуренцията между фирмите ще свали сериозно цената на проекта, както това се случвало на досегашни търгове.

    МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

    Точно преди три години Бойко Борисов, тогава столичен кмет, и премиерът Сергей Станишев откриха най-скъпата дотогава пътна отсечка в България. В квартал „Симеоново“ те тържествено прерязаха трикольорната лента на софийския околовръстен път – Южна дъга. „Това е един от най-трудните обекти и е най-скъпата пътна отсечка в България“, обяви Станишев, като поясни, че 1 км път излиза 16 млн. лева, и че вярва, че това са пари, похарчени с добър ефект.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=581214

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *