Home » Избрано

И парите за магистрали през банката на приятелския кръг

2011.12.08 2 коментара
Spread the love

Корпоративна и търговска банка (КТБ) е “гара разпределителна” за по-голяма част от парите за обезщетения на собственици на отчуждени земи за строителство на магистралите в страната. През сметките на КТБ са минали и средствата за строежа на южната дъга на Околовръстното шосе в София. “Корпорацията” на банкера Цветан Василев е новият приятелски кръг след залеза на “Мулти”, “Орион” и “Олимп”.

 

Нов бизнес кръг около банкера Цветан Василев завзема нови територии във всички сфери на икономиката в България, установи проверка на “168 часа” при свързаните с него и фирмите му лица.Структурата, известна в бизнес средите като “Корпорацията”, се превръща в приятелски монопол благодарение на близо милиард от парите на държавните предприятия, депозирани при неясни условия в КТБ. Търговия, туризъм, строителство, медии, недвижими имоти, индустрия, европроекти са само част от секторите, в които новият приятелски кръг около Цветан Василев има сериозни интереси.Експанзията им започва след залеза на последния бизнес кръг, свързан тясно със законодателната, изпълнителната и съдебната власт – “Мултигруп”. След убийството на боса Илия Павлов през 2003 година мулташкият бизнес се разпада на части, акционерите и семейството на бореца поделят останките и вече не са фактор в икономиката.

Веднага след това изгрява звездата на Цветан Василев като новия бос и любим банкер на всички правителства до днес.Според анализатори на бизнес средата у нас е въпрос на време “Корпорацията” с лидер Цветан Василев да последва съдбата на “Мулти” с Илия Павлов, “Олимп” със Славчо Христов и “Орион” с Мирчо Спасов.Най-характерната обща черта между тези групировки, освен че се ползват с подкрепата на политици, е, че имат банка, през която минават паричните потоци не без помощта на държавата. По времето на “Орион” това е Българска земеделска и промишлена банка.При “Олимп” е БРИБанк, преименувана по-късно на СИБанк, с шеф на Надзорния съвет реторантьорът Славчо Христов. “Мулти” също контролираше подобна финансова институция – Кредитна банка.Днес фунцията на център изпълнява Корпоративна търговска банка с шеф Цветан Василев, където са депозирани парите на държавните предприятия и чрез тях се финансират редица сделки от най-апетитните сектори на икономиката.

Банкиране

Малката като мащаби и капитал Корпоративна и търговска банка успява да привлече парите на държавните предприятия към края на управлението на царя и целия мандат на тройната коалиция.
Средствата, депозити и разплащателни сметки бележат ръст и по време на управлението на ГЕРБ, като стигат внушителната цифра от 1 милиард лева.

Въпреки отказа на министерствата да предоставят информация при какви условия държавата държи парите точно там, едно е сигурно – лихвите по депозитите са в пъти по-ниски, отколкото кредитите със същите пари, които дава банката на бизнеса. Така за няколко години “Корпорацията” трупа печалби, които успешно насочва към други сектори в икономиката.Застраховането е един от най-успешните бизнеси на “Корпорацията”, отново благодарение на държавата. Застрахователното дружество “Виктория” е спечелило договори за застраховане на държавни предприятия и институции в размер на 43 милиона лева в последните години.

Цветан Василев е в Надзорния съвет на компанията, а фирмата му “Мел Финанс” е съсобственик на дружеството. Това подразделение на “Корпорацията” се ръководи от изпълнителния директор Данчо Данчев.

Охрана

Като всяка уважаваща себе си бизнес група “Корпорацията” си има и охранителна фирма с над 200 души персонал. Това е неизвестното дружество “Дар 02”, където КТБ държи 90 процента от акциите. То е за собствени нужди и охрана на обекти на банката. Охранителната фирма на Цветан Василев е една от малкото, за която няма данни да е сключвала приоритетно договори с държавни предприятия.

Консултанти по програми на ЕС

През 2007 година Корпоративна банка влиза мощно в редица бизнеси, като купува основния пакет акции от “Велдер консулт”, която е част от друга група със същото име. След като Цветан Василев влиза в това дружество, то става собственик на зала “Универсиада”, след като Националната спортна база не успява да си върне кредит, отпуснат й от КТБ. Освен залата, където е офисът на фирмата, “Велдер консулт” има договор с българската агенция за инвестиции за анализиране на бизнес климата в България. Движи и редица проекти, финансирани по оперативни програми на Европейския съюз. Клиенти са й общини и фирми, които задължително искат проектите им да минат през държавната администрация…

Туризъм и недвижими имоти

ТМ Имоти” е собственост на “Бромак”, където шеф е Цветан Василев. Фирмата е основен акционер в КТБ. “ТМ Имоти” се върти съвместно от Цветан Василев и друг шеф в банката – Орлин Русев. “ТМ Имоти” ще гради ваканционно селище край един от бастионите на ДПС – село Гърмен, на площ от над 100 дка в планината. Местността в Западните Родопи, на която Корпорацията иска да строи, попада в защитена територия с уникални природни забележителности и Министерството на околната среда още умува дали да им разреши строеж.

“Булит 2007” е една от фирмите големи акционери в Корпоративна банка.
Освен сделки с Държавния резерв по времето на Делян Пеевски като ресорен зам.-министър на Емел Етем, “Булит” има и сериозни интереси в туризма.
Фирмата, акционер в банката на “Корпорацията”, участва в консорциум, който изкупува хотели и апартаменти в “Св. Константин и Елена” край Варна.

Въздушен транспорт

Чрез семейната фирма “Тръст Василеви” с капитал 15 милиона и управител съпругата му Антоанета, Цветан Василев навлиза и в авиобизнеса. За целта е създал компанията “Сънлайт Ер”, която има издаден оперативен лиценз от Министерството на транспорта да превозва пътници със собствен транспорт. Така Василев се намества в апетитен бизнес, където българските играчи са десетина. Запознати с делата на олигарха твърдят, че засега самолетът на компанията обслужва единствено собственика си за трансграничните му пътувания.

По този показател шефът на “Корпорацията” вече може да се мери с бизнесмени от ранга на Васил Божков и Цеко Минев.

Спорт

Цветан Василев не остава по-назад от покойния шеф на “Ваи холдинг” Георги Илиев и редица знакови бизнесмени, които през годините станаха собственици на футболни клубове. Чрез дъщерното си дружество “Институт по микроелектроника” той е шеф на пловдивския “Ботев”, който засега е в “Б” група на родното първенство, но има амбиции да влезе в елита, точно накъдето се стремят всички дружества в кръга на “Корпорацията”.

Медии

Близкият приятел на Цветан Василев – депутатът от ДПС Делян Пеевски, от години контролира мощна медийна група, която включва вестници, телевизии и сайтове. Освен това Институтът по микроелектроника, който държи “Ботев” – Пловдив, е собственик и на Национално управление “Радио- и телевизионни станции”, което единствено има лиценз за цифровизацията. Тези придобивки са закупени с кредити от Корпоративна търговска банка, а част от официално управляващите новата медийна група на “Корпорацията” имат още по-интересни връзки в инвестиционното строителство.

Там шампион е довереното лице на Цветан Василев Теодора Танева. Тя управлява мащабни проекти, които предвиждат строежи на цели нови квартали в София като този, който ще изникне зад Централна жп гара. Освен това оманските съдружници на Цветан Василев в Корпоративна банка също имат намерение да инвестират в мащабно строителство край София и в Рила.Друга любопитна фирма в кръга “Корпорацията” е “Вивес” ЕАД. Тя също държи акции в КТБ, а заедно с друга компания – “Афлик България”, от това лято са собственици на русенската корабостроителница. Шефове на “Афлик” са Янчо Ангелов, който е в надзора на Корпоративна банка, и Бисер Лазов, който управлява фирмата на Цветан Василев “Бромак”.

Освен това лица, свързани пряко с Цветан Василев, управляват мащабен бизнес с продажба на автомобили, инвестиции за милиони в земеделска земя и участия в предприятия от тежката индустрия.Засега “Копропацията” се очертава като много по-мащабна от другите бизнес кръгове, близки до властта в миналото – “Орион”, “Олимп” и “Мулти”.Корпоративна банка печели и от магистралиПарите на държавните предприятия не са единствените публични средства, които минават приоритетно през банката на Цветан Василев.

Корпоративна е избрана за “гара разпределителна” на по-голямата част от парите за обезщетенията на собствениците на отчуждени земи за строителството на магистрали в страната и южната дъга на Околовръстното шосе в София. Това показва справка в решенията на Министерския съвет през 2006 година и разпоредби на Пътния фонд година по-късно. Фонд “Републиканска пътна мрежа” към Министерството на регионалното развитие открива сметка в банката още през 2006 година и оттам минават парите на държавата за строеж на най-важните пътни обекти. 

През 2008 г. е изготвен списък със собственици на земи, които ще бъдат отчуждени заради строеж на инфраструктура. Той е изпратен в Корпоративна търговска банка, която е избрана за обслужваща потока от десетки милиони за обезщетения. Това е във връзка с решение на правителството на Станишев за отчуждаване на имоти за строежа на южната дъга на Околовръстното шосе в София.

Любопитна подробност е, че парите са изплатени 2 години след като са внесени. Това става през 2010 година със заповед на областния управител. По това време обслужващата банка на Пътния фонд вече е друга.

Същото се случва и със строежа на автомагистрала “Люлин”, с решение на Министерския съвет от 2006 година за отчуждаване на частни имоти за магистралата. Средствата за отчуждаване на имотите са внесени от инвеститора Фонд “Национална пътна инфраструктура” точно в Корпоративна банка. Така там се откриват сметки поименно на всички, които попадат в списъка за обезщетение. Десетки милиони отново тръгват към трезора на “Граф Игнатиев” 10 в София. Част от тях са европейски пари, защото магистралата е съфинансирана от Брюксел.
Междувременно обаче собствениците на земи под асфалта завеждат дела и искат по-високи обезщетения за имотите си. Така докато приключат съдебните спорове, парите им остават по сметки на Корпоративна, избрана да обслужва тази дейност от Пътния фонд, оглавяван тогава от Веселин Георгиев-Батко.

Много от тях завеждат дела, като твърдят, че не са обезщетени, въпреки уверенията на държавната администрация, че ги има в списъците, които са изпратени в Корпоративна банка. Други наследници на имоти, отчуждени за пътища, претендират, че са им изплатени само част от сумите. Така по съдебните дела лъсва поредният държавен паричен поток, който е насочен към КТБ.

Парите за обезщетенията на собствениците на имоти, отчуждени за автомагистрала “Люлин”, са внесени в КТБ през 2007 година, а изплащането им продължава и до днес. Забавянето отчасти е заради спирането на парите от Европа заради скандалите с източването на Пътния фонд. През това време средствата са съхранявани на сигурно място – в трезора на КТБ.

 

Арестуваха адвокат, разкрил корупционни схеми на кръга около Цветан Василев

 

В сряда следобед ГДБОП арестува адвокат Николай Велков, който е един от арестуваните по акция “Октопод” и сочен от МВР за мозък на организацията.

Белезниците щракват около китките на Велков веднага след скандална пресконференция, на която адвокатът и бивш шеф на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка, разкрива корупционни схеми, свързани със специалните служби и финансовата институция.

Поводът за ареста е жалба на подземния бос Кирил Киров-Японеца, че е изнудван от Николай Велков за 20 хиляди лева. Парите трябвало да му бъдат предадени, за да не завежда дело за побой. Преди седмица Киро Японеца преби в столичен бар Николай Велков, после му се извини, но адвокатът бе категоричен, че ще съди бизнесмена за побой.
Според шефа на ГДБОП комисар Станимир Флоров Велков е арестуван в момент на предаване на парите.

Далеч по-скандална от поредния арест на Велков бе пресконференцията, на която той и друг бивш шеф в КТБ Любомир Весов изнесоха факти около финансирането на Корпоративна търговска банка.
“Цветан Василев е поръчал да бъда обвинен и осъден, като за целта вече били осигурени конкретен прокурор и съдия, а медийният магнат Делян Пеевски, който е приближен на Василев, е платил шестцифрена сума за това” – заяви по време на пресконференцията Николай Велков. Според него в близката до правителството Корпоративна банка са събрани държавни пари в размер на над 1 милиард лева, а службите за сигурност работят, за да могат да попълнят средствата в нея.

Николай Велков и Цветан Василев работят заедно в КТБ години наред, като според твърденията на първия той е поканил “Мистър Икономика 2011” в КТБ, а по-късно е изгонен от него.

Заедно с Велков на пресконференцията се изказа и Любомир Весов, който работи в Корпоративна търговска банка от 2004 до 2008 година. Той твърди, че е освободен от банката от Цветан Василев с мотива, че познава Николай Велков и Алексей Петров.

По думите му не може, когато в пенсионните и социалните фондове липсват “някакви си 35 милиона лева”, той да преразпределя държавни средства към частна институция. “За нея Борисов каза, че ще фалира, ако се извадят тези пари, къде тогава е контролният орган БНБ, който трябва да предотвратява свръхконцентрацията”, попита Весов. Той разкри схемата, по която Корпоративна банка печели от държавните средства.
“Акумулираните средства по разплащателни сметки и депозити имат около 1,5-2% лихва, около 2% са разходите на банката, а кредитите на физически лица, частни и държавни фирми се дават при лихва между 9,5-12 %. Разликата от 7-8% е чистата печалба на банката. Така частната банка сериозно се облагодетелства от държавните средства, съхранявани в нея. Част от тези пари вероятно се дават като комисиони, а с друга част банката участва в приватизация на държавни фирми” – разказва Любомир Весов, без да конкретизира, че става въпрос за банката на Цветан Василев.

Арестуваният заедно с Алексей Петров Николай Велков е сред учредителите на КТБ и бивш акционер във финансовата институция.
Според МВР срещу Велков има достатъчно доказателства, че е притискал и изнудвал Киро Японеца за 20 хиляди, за да не завежда наказателно дело срещу него.

По думите на Флоров парите били искани, “за да оправят взаимоотношенията си и да не минават през съда”.
Откакто Киро Японеца преби бившия съдружник на Цветан Василев и настоящ негов враг – Николай Велков, последният изказва съмнения, че точно Василев е поръчал да бъде набит.

 

Източник:  в. “24 часа”

2 коментара »

 • Mariana said:

  “Управляващите отново счупиха рекорда за най-скъп път

  Сериалът “златни пътища” в България продължава. Западната дъга ще излезе близо 25 млн. лв. на километър

  Пътната агенция обяви, че търси строител на 3-километрова отсечка от Столичното околовръстно шосе в участък, познат като Западна тангента. Пределната цена е 74 милиона лева, което е 24.6 млн. лв. за километър. Това означава, че ако при събирането на офертите конкуренцията не свали цената драстично под определения таван, ще имаме пореден рекорд за най-скъпо пътно строителство.
  При това обходът на София дори не е магистрала, а се води 4-лентов скоростен път. За сравнение, равните участъци на магистрала “Тракия” в момента се правят за по 4-5 млн. лева за километър. Южната дъга при Симеоново и “Младост” бе изпълнена за 16 млн. лв. за километър. При друга отсечка на околовръстното – при пътния възел Яна, километърът излезе под 10 млн. лв.

  Пред в. “Сега” изпълнителният директор на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров вчера оправда “златната” поръчка със сложността на проекта. Участъкът между магистрала “Люлин” и бул. “Сливница” ще бъде разширен и удължен до река Какач. Като част от проекта ще се изградят естакада и пътен възел при пресичането с бул. “Царица Йоанна”, ще има кръгово движение, а основното трасе ще минава на друго ниво. Втора естакада ще се вдигне при пресичането на бул. “Сливница”, обясни Лазаров.

  Дори след тези разяснение цената от почти 25 млн. лв. на километър изглежда прекалено висока. При магистрала “Люлин”, спрягана като изключително сложна, километърът излезе по 22 млн. лева. А там 19-километровото трасе включва 26 моста и 3 тунела. Вярно е, че сегашната поръчка включва и допълнително проектиране. Неговата тежест обаче не е особено голяма. За сравнение, наскоро бе проведен търг за проектант на цялата Западна дъга на софийското околовръстно и офертите бяха под 300 000 лева.

  Парите за 4-лентовия участък до р. Какач, който трябва да е готов за 22 месеца, ще дойдат основно по програма “Транспорт”. Фирмите, които имат интерес към него, ще станат ясни в края на януари, когато в пътната агенция ще отворят офертите. Предимство ще има фирмата, предложила най-ниска цена, а ако няма обжалвания, строежът може да започне в края на февруари, допълниха от Агенция “Пътна Инфраструктура”. Директорът на агенцията изрази надежда, че конкуренцията между фирмите ще свали сериозно цената на проекта, както това се случвало на досегашни търгове.

  МИНАЛО НЕЗАБРАВИМО

  Точно преди три години Бойко Борисов, тогава столичен кмет, и премиерът Сергей Станишев откриха най-скъпата дотогава пътна отсечка в България. В квартал “Симеоново” те тържествено прерязаха трикольорната лента на софийския околовръстен път – Южна дъга. “Това е един от най-трудните обекти и е най-скъпата пътна отсечка в България”, обяви Станишев, като поясни, че 1 км път излиза 16 млн. лева, и че вярва, че това са пари, похарчени с добър ефект.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=581214

 • Георги said:

  Марианке, ти случайно да си чувала, че в тази отсечка се намират доста скъпи имоти и доста на брой и че отчуждаването им е сериозен разход?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.