Home » Избрано

Д. Попов: БСП раздаде 2.2 млрд. долара на свои хора

2011.12.30 Един коментар
Spread the love

Затова и до днес се появяват неочаквани милионери, казва бившият премиер

 

Бившият премиер Димитър Попов, който по време на икономическата криза през 1990 година оглавява правителство “на националното съгласие”, подкрепено от повечето политически партии, заявява в интервю пред “168 часа”, че БКП /сега БСП/ е раздала 2,2 млрд. лева веднага след промените през 1989 година, със знанието и под контрола на Политбюро.

“Харченето на тези огромни средства е извършвано и се извършва не от тези, които носят отговорност, а от други хора”, категоричен е Попов.

Димитър Попов, известен с култовата фраза “За Бога, братя, не купувайте!”, оглавява кабинета след гладната Луканова зима – периодът, в който всичко, което прословутите милиони и куфарчета на БКП вече са раздадени където трябва и на когото трябва.

Помолен да направи паралел между политическата и икономическата ситуация в страната по време на своето управление и в днешния момент Попов казва, че общото в двата случая е кризата.

“Основната ни задача беше да поемем политическата отговорност за осъществяването на преход в управлението на държавата, което дотогава беше изцяло в ръцете на БКП. Не беше лесно. Особено на фона на отиващия си политически и икономически строй, осъществяван от личностите, които управляваха персонално и от името на БКП. За щастие тази политническа сила бързо и ясно разбра, че нейното време безвъвзвратно си е отишло”, смята бившият премиер.

“Темпът ни на развитие е толкова бавен, че прави много труден отговора на въпроса кога ще елиминираме беднотията”.

“Преди идването на нашето правителство България е имала 2,5 млрд. долара резерв. Подсказа ми се, че част от парите са използвани неясно за какви цели. Тогава положих усилия да изясня въпроса и в крайна сметка се разбра за какво става дума. БКП е раздала 2,2 млрд. Трябва да уточним, че използването на тези пари се е контролирало не от Министерството на финансите, а от висшия партиен Синедрион – Политбюро”, разказва Попов.

“Така че аз не съм могъл да контролирам този разход и не съм станал министър-председател, за да прикривам нечии действия, а за ада извършим помиряването. Знае се кои са получили тези пари, но изобщо не съм имал задача да ги издирвам и да търся отговорност”, твърди бившият премиер.

Има списъци и който ги е давал, той ги пази. Доколкото това е било контролирано от висшите ръководители на партията, не е могло да остане в абсолютна тайна, знаеше се, спомня си Попов.

 

Източник:  Kafene.net

One Comment »

 • Nik said:

  КОЙ Е ПО-ПО-НАЙ… И ЗАЩО СИ ТРАЕ

  (Извлечение от анализ на неизвестни, но очевидно компетентни, автори)

  ”Не можем да отминем въпроса с ДС – най-деликатния в политическия пъзел на България най-малко поради две причини.

  Първо, част от кукловодите са отговорни служители на ДС.

  Второ, те най–добре знаят, че основната маса от ДС е от една страна добре школувана, с богат организационен опит, голяма част от тях силно патриотично настроени, и е твърде опасно ако те се допуснат неконтролируеми до лостовете на властта.

  Допускат се само тези, които могат да бъдат пречупени, подкупени, заплашени с компромати и в крайна сметка – манипулирани.

  За останалите клеймото „ченгета“.

  В живкова България Държавна сигурност никога не е решавала самостоятелни задачи, тя винаги е била верният отряд на Партията.

  Това беше най-контролираната част от обществото. На отделни “наши” служители се позволяваха волности, но само в личен, битов план. Политически изяви и решения бяха изключени. Те се наказваха включително със смърт (справка Горуня). Никакъв аналог с преторианската гвардия в древния Рим, която неведнъж е сваляла и качвала императори.

  Е, хайде да отговорим тогава на въпроса: Кой е виновния за всички политически изстъпления, престъпления и убийства до 1989 година – ченгетата или Партията-феодал, на която те служеха.

  Без съмнение тяхната вина е по-голяма от тази на всички останали в обществото, които дружно и до голяма степен безропотно строиха всякакви видове социализми. Не че в редиците на ДС нямаше изверги, които, изпълнявайки волята и указанията на Политбюро, удовлетворяваха низките си животински инстинкти да изтезават и убиват невинни хора.

  Някой от тях да беше наказан?

  Не би могло, защото щеше да се стигне до тези, които са издавали заповедите.

  Непрекъснато се говори за колективната вина на ДС, като че тя не се състоеше от отделни личности, командвани от Политбюро и ЦК на известната Партия.

  Контрабандни канали? Да, имало ги е тези канали в най-различни варианти, включително за наркотици и оръжие за всеки, който плаща.

  МВР, ДС разработваше и обслужваше каналите, но работеха по заповедите и указанията на БКП, където, разбира се, и отиваха и парите.

  Наивниците, които удачно са насочвани и четат остатъците от архивите на МВР, винаги ще бъдат далеч от истината – това е и целта. А по коя заповед бяха създадени и с чий пари финансирани частните задграничните дружества? Къде са те сега?”

  ”На шести Януари 1990 г. на малко известната национална среща на част от кукловодите с ръководството на ДС един от тях, след като е бил няколко пъти освиркван и принуждаван да си седне на мястото, нагло и самоуверено заявил:

  “Ние сме ви командвали и пак ще ви командваме, а вие сте длъжни да се подчинявате”;

  имал е основание за това, тъй като зад тази увереност са стояли над 80 милиарда долара, откраднати безочливо от бюджета на НРБ. В последствия тези пари се удвоиха и утроиха посредством изсмукване на ресурсите на обществото чрез финансови машинации, изкуствени дефицити, пирамиди и банкови фалити.

  Колко от техните автори и изпълнители са в затвора? И защо не са? Вероятно поради предварително планирания и старателно подържан през цялото време и до днес хаос в законодателството и съдебната система.

  Стенограмата на въпросната среща е безспорно интересна за хвърляне на светлина върху някои от събитията от съвременната ни история, но стиска ли му на някого от “свободната” българска преса да я публикува?

  Може би в тази стенограма се крие част от отговора на въпроса защо бяха ликвидирани службите за сигурност, вътрешни и външни, известна част от тях и физически, особено последните. Някои бяха самоубити, други самоумрели – просто ей така. Близките мълчат от страх за живота си.”

  ”Зад всеки, по-голям или по-малък чужд инвеститор, стои сянката на наш български юнак. Независимо от името на фирмата, банката и пр. Корумпираните в Европа и по света, макар и може би по-малко отколкото в България, но все пак са твърде много.

  Достатъчно е да споменем малко известния факт, че европейските чиновници, идващи тук да ни поучават, инспектират и пр. , като се върнат да напишат докладите си за нашия напредък си тръгваха с по няколко десятки хиляди долара в джоба, дадени им, за да отразят в докладите си огромните ни успехи.”

  ”България е генератор на безнаказана престъпност. Времето на мутрите като че ли отминава.

  Предстои ни да станем наблюдатели, свидетели и жертви на все по-рафирани и жестоки престъпления, извършвани от професионалисти от висок клас, далеч над европейското ниво. И това е обяснимо.

  Висококвалифицираните специалисти, като не могат да намерят поле за изява в мъртвата феодална икономика, се захващат с престъпен бизнес. Фалшификации на всичко – пари и документи, български и чужди, и пр. Наркотици, организиран трафик на хора, и пр., и пр. При това законодателство и съдебна система имат големи шансове да го правят дълго.“

  „Шайка бандити ограби нашия труд, ограби нашите надежди. Доведе до днешното безпътие и деградация на обществото и се надяват, че ще останат безнаказани.“

  „Жалко за нашите отиващи си в нищета пенсионери, жалко за нерадостното детство на нашите деца.”

  ”Българското общество не е преминало своя Рубикон. Вярваме, че то скоро ще вземе по-мъдро решение от това да се колебае за коя от куклите да гласува на поредните избори.

  Българинът ще осъзнае, че никой от избраните не се грижи за България и за българите.

  Властта от всякакъв вид е само инструмент за лично, цинично обогатяване.

  Или може би си на друго мнение, БЪЛГАРИНО?”

  ”Анализът е завършен юли 2003 г.”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.