Home » Авторски страници, Избрано

Импириъл Колидж Лондон обявява нова стипендия за български студенти по инженерни специалности

2011.12.30 Няма коментари
Spread the love

Стипендията за български студенти по инженерни специалности „Кольо Фичето” ще осигури пълно финансиране на един студент с изключителни способности  да следва инженерство в сърцето на Лондон

 

Импириъл Колидж Лондон, който е водещият университет  по наука и технологии в Европа, иска да привлече най-умните български студенти по инженерни специалности  и обявява първата си стипендия за български ученици. Стипендията е предназначена за ученици от семейства с ниски доходи, които посещават държавни училища.

Основан през 1907 г., Импириъл Колидж Лондон се нарежда сред десетте най-добри университети в света и сред възпитаниците му има 14 Нобелови лауреати. Факултетът по инженерство е един от най-големите в Обединеното кралство с около 1200 служители и над 5000 студенти. На девето място в света по инженерство и технологии, Импириъл  Колидж е международен  университет със студенти от 130 държави и място, където една трета от служителите и студентите са от страни извън Обединеното кралство и Европейския съюз. Импириъл Колидж има над 300 студентски общества и наскоро постави началото на първото си Българско общество.

Във Факултета са направени големи открития, включително пионерските изследвания на Професор Ерик Лийтуейт за разработване на влаковете „Маглев” (съкратено от магнитна левитация),  разработването на стерео звук и дизайна на Сидни Харбър Бридж. Сред възпитаниците на Факултета са старши инженери на всички водещи отбори на Формула 1, както и изпълнителният директор на Пфайзер и директорът на един от най-големите хедж фондове в Европа.

Ректорът на Импириъл Колидж Лондон, Професор Сър Кийт О’Ниънс, каза по повод обявената стипендия:

„С удоволствие предоставяме за първи път стипендия, специално предназначена за най-ярките български таланти по инженерство. Това е една прекрасна възможност за българските студенти да бъдат обучавани от някои от водещите университетски преподаватели по инженерство в света без никакво заплащане от страна на тях или техните семейства.  

Нашите български стипендианти ще следват стъпките на завършилите Импириъл Колидж инженери, които намират работа на върха на своята област, независимо дали тази област на инженерството е свързана с енергетиката, медицината, транспорта или комуникациите.”

Настоящият студент Деян Улевинов от Плевен, който следва Компютри в Импириъл Колидж, споделя: „Импириъл Колидж Лондон е фантастично място за учене, където  преподавателите са от световна класа, а съоражения –   модерни и високотехнологични. Кампусът е в сърцето на Лондон, учиш заедно със студенти от цял свят и възможностите за израстване в кариерата след завършването са чудесни. Участвах в създаването на първото Българско общество в Импириъл и с нетърпение очаквам да приветствам повече български студенти през следващата година.”

 

Информация за стипендията

Стипендията за български студенти по инженерни специалности „Кольо Фичето”, кръстена на името на прочутия български майстор-зидар от 19-ти век, ще осигури пълното финансиране на един студент с изключителен талант за следването му по инженерна специалност в Импириъл Колидж Лондон. Студентът ще получава 19 000 британски лири (около 42 000 български лева) всяка година от октомври 2012 г., които ще покрият разходите за такси за обучение и ще осигурят безвъзмездна помощ за квартира и издръжка. Тя се предлага на студенти в продължение на 3 или 4-годишен курс на обучение в рамките на катедрите по машиностроене, инженерна химия или компютри, както и на студенти от междукатедрения курс по математика и компютри.  

Стипендията се предлага само на български граждани от държавни училища в България, чийто доходи на домакинството са по-ниски от 55 000 лева. От кандидатите се изисква да имат средна оценка 5.9 в дипломата им за завършено средно образование. Импириъл Колидж ще търси най-добрите ученици от математическите гимназии в цяла България и ще спонсорира състезания по математика и физика с цел повишаване на информираността за новата стипендия. Новата стипендия ще продължи да се отпуска безсрочно, така че и последващите български студенти да могат да се възползват от образование от световна класа в  Импириъл Колидж.

Стипендията за български студенти по инженерни специалности „Кольо Фичето” е предназначена за студенти в продължение на три или четири годишен курс на обучение в рамките на катедрите по машиностроене, инженерна химия или компютри. Одобрените кандидати трябва да могат да говорят и четат английски език компетентно.

 

За допълнителна информация относно изискванията и начина на кандидатсване посетете:  http://www3.imperial.ac.uk/registry/studentfinancialsupport/ugscholarships/kolioficheto

 

За повече информация можете да се свържете и с:

Simon Watts, Media Relations and Communications Manager
Tel: +44 (0)20 7594 6701

Email:  [email protected]

 

J-P Jones, Press and Communications Officer
Tel: +44 (0)20 7594 6704

Email: [email protected]

 

 

По информация на Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.