Home » Избрано

През 2012 г. България ще е беднякът отличник на ЕС

2011.11.16 Няма коментари
Spread the love

От есенната прогноза на Европейската комисия лъха на икономическа зима, но страната ни е в групата, която ще избегне рецесията

 

Първите коментари за есенната икономическата прогноза на ЕК подминаха най-важните числа, изводи и очаквания за България. И за нашата страна прогнозата на Брюксел се понижава спрямо пролетния доклад, но все пак се оказва, че най-бедната страна в ЕС ще се нареди сред отличниците през идните две години. Според доклада през 2011 и 2012 г. България ще отбележи най-висок ръст на производителността в целия ЕС. Догодина ще сме в челната петорка по ръст на икономиката и на второ място по най-нисък държавен дълг след Естония, а бюджетният дефицит ще е сред най-ниските. Всъщност шампионите по очакван икономически ръст за 2012 г. са все страни от Източна Европа – първите шест са Естония, Литва, Латвия, Полша, България и Румъния.

От документа на ЕК се разбира, че България е финансово дисциплинирана държава и вероятно няма да изпадне отново в рецесия през следващите две години. Изводът, който липсва в евродоклада, но се налага логично, е, че България ще си остане най-бедната страна в ЕС и че при тези темпове на развитие десетилетия няма да й стигнат да догони средното за ЕС ниво.

Някак незабелязано мина едно стряскащо число в документа на ЕК – нашият НСИ и Агенцията по заетостта мълчат, но според еврокомисията безработицата у нас вече е над 12%. И ще остане такава и догодина, а това е тревожен симптом. Експертите казват, че истинският край на кризата настъпва едва когато безработните започнат трайно и неотклонно да намаляват.

Анализът на Брюксел обхваща отиващата си година и следващите две. Основният извод за България е, че “възстановяването досега бе бавно и изостава от повечето нови икономики в ЕС”, а реалният БВП е с около 5% под върховата си стойност от 2008 г. Нататък обаче нещата се подобряват. Според ЕК туризмът и добрата земеделска реколта се очаква да спасят ръста на икономиката през последните две тримесечия, така че тази година БВП ще се увеличи с 2.2%, а догодина – с 2.3 на сто.

В документа се подчертава, че България е на път да постигне желаното снижаване на бюджетния дефицит – до 2.5% т.г., 1.7% догодина и 1.3% през 2013 г. За разлика от страната ни много държави от ЕС ще продължат да се борят за вместване в маастрихтския критерий. Дори при планираното нарастване на държавния дълг от около 16% от БВП сега до 17.5% през 2012 и 18.5% през 2013 г. България ще остане сред страните с най-ниско дългово бреме в ЕС.

Есенната прогноза на ЕК отразява скупчването на буреносни облаци над Гърция и други държави от еврозоната от последните месеци. Влошаването на прогнозите засяга всички страни от ЕС. Данните показват, че финансово дисциплинираните държави ще се развиват сравнително добре, а прахосниците ще се борят с рецесията.

Гърция например ще продължи да пропада, икономиката й ще се срине с 5.5% т.г. и с нови 2.8% година догодина, а дългът й ще стане почти 2 пъти колкото БВП. Един от стълбовете на ЕС, Франция, ще има 5% свръхдефицит в бюджета си през 2013 г., според доклада на ЕК. Италия, чийто дълг е около 120% от БВП, ще отбележи символичен ръст от 0.1% догодина. Дори най-силната икономика на ЕС – Германия, ще има едва 0.8% ръст през 2012 г. За нас това не са добри новини – Германия, Гърция и Италия са важни пазари за нашите фирми.

 

ПРОВАЛЪТ на ПРАВИЛАТА

И в този анализ, както и в предишни ЕК изпуска най-важният “детайл”, който обяснява икономическия провал на ЕС – масовото погазване на маастрихтските критерии. Да припомним – те включваха под 3% бюджетен дефицит, недопускане на държавен дълг над 60% от БВП и т.н. Тези правила за разумна фискална политика и финансова дисциплина хронично бяха пренебрегвани от повечето членки на ЕС, за което отговорност носят и отделните държави нарушителки, и пасивното правителство на ЕС – Еврокомисията. В отминалата рецесия “стара Европа” си намери оправдания да маскира раздуването на дългове и дефицити като пакети за стимулиране и подпомагане. Това “антикризисно” харчене само влоши нещата, досъсипа Гърция и продължава да взима още жертви.

ЕК: Европа влиза в порочния кръг на застой и дългове

“Възстановяването на икономиката на ЕС спря. Силно влошеното доверие се отразява на инвестициите и потреблението, забавеният ръст на световната икономика пречи на износа, а спешно наложилата се бюджетна консолидация е тежест върху вътрешното търсене.” Това констатира есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, огласена в четвъртък.

Очаква се стагнация в ЕС за период, който може да обхване значителна част от 2012 г. Годишният ръст за 2012 г. се очаква да бъде 0.5 %. За 2013 г. се очаква растеж от порядъка на 1.5%. Безработицата ще остане висока – около 9.5 %.

“Отслабването на реалната икономика, нестабилните публични финанси и уязвимият финансов сектор изглеждат взаимообвързани в порочен кръг. Само обръщането на тази отрицателна спирала би могло да възвърне доверието и икономическото развитие”, се казва в анализа на ЕК.

Перспективите започнаха да се влошават от лятото – кризата с държавния дълг на страните от еврозоната се разпростря. Развитието на световната икономика също забави темп. Очаква се предприятията да отложат или отменят инвестициите си заради по-неблагоприятна икономическа перспектива и увеличена несигурност. Домакинствата ще потребяват в разумни граници на фона на продължаващите усилия на определени държави членки да намалят високата си задлъжнялост. Банките вероятно ще ограничат кредитирането, което допълнително ще спъва инвестициите и потреблението.

Цените на енергията бяха основният двигател на инфлацията през 2011 г. Сега се очаква да намалеят и инфлацията да слезе под 2% през 2012 г. Така няма да има значителен ценови натиск и нарастването на заплатите би следвало да е скромно.

Рискът от рецесия е реален. Основните рискове са свързани с безпокойство по отношение на държавния дълг, финансовия сектор и световната търговия. Възможна е негативна спирала: по-слабият растеж затруднява емитентите на държавен дълг, чиято нестабилност на свой ред е предизвикателство за устойчивостта на финансовия сектор.

 

Юлиана Бончева, Деница Райкова,

в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.