Home » Избрано

Председателят на българската общност в Атина Росен Христов е бил убит

2011.11.30 Няма коментари
Spread the love

Трупът му е бил открит от полицаи в понеделник в къща в атинското предградие Хайдари

Според съдебния лекар Христов е бил убит преди 4 дни. Тялото му е било намерено, увито в одеяла и скрито под възглавниците на канапе. При аутопсията по главата и крака на жертвата са открити рани от остър предмет, вероятно секира.

Разследващите полицаи издирват жена и мъж от България, с които Росен Христов се е видял последно в четвъртък. Жената е напуснала жилището преди няколко дни и се издирва от гръцката полиция.

В къщата, където е намерен трупът, живее под наем българката Ваня Иванова. Потресена и шокирана от случилото се, тя разказа пред “24 часа”:

“Къщата, в която живея, има пристройка и там бях приютила българката Стефка Мариянска, за да й помогна, тъй като нямаше работа и пари. Дадох й назаем 400 евро. Росен идваше често при нея, вероятно за да й помогне да си намери работа, защото той живееше в офиса на дружеството.

Преди седмица Стефка се върна от България и доведе и брат си. Тогава й казах да намери начин да ми върне заема и до петък да се изнесе от къщата. За последен път видях Стефка в четвъртък на обед.

В следващите дни на няколко пъти влизах в пристройката, за да я почистя, тъй като нещо миришеше, но миризмата така и не изчезна. Тогава се обадих на зетя на Росен, който извика полиция и след обстойно претърсване трупът бе намерен в дивана. Бяха извадени възглавниците от него и там той бе захвърлен и покрит с много одеяла. Емил Крумов, заместник на Христов начело на българската общност, сподели:  “За последно с Росен се видяхме в понеделник. Шокиран съм! Ние бяхме не само съратници, но и много добри приятели, което могат да потвърдят всички наши близки. Дадох показания в полицията и съм готов да съдействам с каквото е нужно.”

С Росен се видяхме на 19 ноември и обсъждахме новите му проекти. Искаше да създаде българска библиотека и докарахме книги от България. Искаше да направи и градина за децата на българите и трябваше да се видим през седмицата, за да уточним детайлите“, разказва Албена Иванчева, координатор на временния Обществен съвет за българите в Гърция. “Росен беше един истински човек, който мислеше за доброто на българите. В неделя организираме панихида в българския храм в Атина, за да почетем паметта му.”

Следите на 60-годишния Росен Христов се губят от четвъртък, когато сестра му Нели Христова, омъжена от 20 години в Атина, сигнализира полицията.

“В петък Росен трябваше да дойде, за да си вземе личната карта, която съхранявам, но не се появи. Звънях му, но всичките му мобилни телефони бяха изключени. Свързах се с негови познати, но никой нямаше информация къде може да е. Росен никога не изключва телефоните си и това ме притесни. Тогава уведомих властите за неговото изчезване”, разказа сестрата.

——————————————

Росен Христов е родом от Варна и по професия е цирков артист. В Гърция емигрира преди 10 години, а от 7 години е председател на българската общност. Дружеството е създадено през 2000 г., за да опазва българската култура, традиции и изкуство сред съотечествениците ни в Гърция. Покойният Христов създава преди години на доброволни начала първото българско училище в Атина.

 

Тони Маскръчка,

в. “24 часа”

 

————————————————————————

Бел.ред:   Изразяваме искрени съболезнования на близките и приятелите на Росен Христов.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.