Home » Избрано

Писатели протестират пред Министерски съвет

2011.11.08 Няма коментари
Spread the love

“От картата на България изчезнаха 5 хил. библиотеки”, заяви Димитър Димчев от СУ “Св. Климент Охридски”, който заедно с писателите Георги Господинов и Калин Терзийски, литературоведът Михаил Неделчев и представители на различни столични библиотеки дадоха брифинг в София, съобщи нюз.бг.

В писмо до премиера Борисов и министрите Дянков, Игнатов и Рашидов те настояват спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищни библиотеки, съизмерими с международния стандарт. Освен това организациите настояват за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове.

В писмото си до държавните мъже организаторите посочват, че кризата се е отразила на всички клонове на обществения и стопанския живот, както и че разходите в някои браншове са намалени с 10 до 30%, но в областта на книгите и библиотеките това намаление е стигнало до 100%.

Ситуацията с книгите и библиотеките обрича на гибел голяма част от българското население, тъй като то ще остане неграмотно. Според последните проучвания около 50% от младите хора в България са неграмотни, като голяма част от тях са ромско и турско етническо население. “От години липсва държавата”, коментира още Димчев.

Според библиотекарите е желателно държавата да отпусне поне 20 млн. лв. субсидия. Особено тревожно е положението в малките населени места, алармираха те и нарекоха състоянието “геноцид в рамките на 21-ви век по отношение на българската култура и правото на хората да бъдат образовани”.

Александър Кьосев от СУ “Св. Климент Охридски” посочи, че културната политика в България е пред провал. “Мизерен е процентът от БВП, който е отделен за култура. Политиката на министър Рашидов можем да кажем, че има 2 приоритета – визуални изкуства и археология”, коментира Кьосев.

“Докато се опитва да направи руините туристическа атракция, превръща останалите елементи от културата в руини – литературата, библиотеките, музиката и т.н.”, убеден е Кьосев.

Той допълни, че решенията в министерството на културата се вземат без сериозни дебати. По думите му, особено болезнен проблем е този с библиотеките, книгите и четенето, защото според него това е проблем, касаещ грамотността на нацията.

“Българските библиотеки трябва да бъдат превърнати в модерни информационни институти, а не само да бъдат складове за книги. Необходимо е преустройство на библиотеките, за да станат те привлекателно място за повече хора”, убедени са още хуманитаристите.

Според специалистите е необходимо държавническо стратегическо мислене. Тревожно според тях е и това, че има регионално и етническо разслоение на неграмотността. “От всички български роми и цялото турско малцинство има 2% роми и 3% турци, които могат да бъдат смятани за активни читатели. Това превръща цели области в неграмотни феодални региони. Най-застрашените групи са младите и етническите малцинства”, сочат данните от проучвания, цитирани от библиотекарите.

Михаил Неделчев от Сдружението на българските писатели подчерта, че книгите на съвременните писатели не присъстват в библиотеките, защото те не могат да си позволят да ги закупят. “Народната библиотека почти пустее. Пропаднали сме в много варварство”, коментира още Неделчев.

Писателят Георги Господинов посочи, че особен проблем е и липсата на книги за университетите в чужбина, където се преподава българистика и славистика. Културните центрове в чужбина нямат библиотеки. “Говорим за социалните домове и порционите там, но последното нещо, за което говорим, е постъпват ли там книги”, обяви още авторът на “Естествен роман” и посочи, че в тази връзка е започнал собствена кампания “Подари книга за Коледа”.

По думите на Господинов, страната ни трябва да черпи опит и добри практики от Норвегия, където книги на национални писатели с доказани качества се закупуват от всички библиотеките.”Основната част от държавната субсидия за библиотеките отива за заплати, друга част е за режийни разходи. На трето място е закупуване на литература, осигуряването на електронни ресурси, което е основна задача на библиотеките”, коментираха представители на бранша.

Според тях е много е трудно на библиотеките да осигурят нужните екземпляри от български автори. Библиотеките се нуждаят от системно финансиране, за да могат да следят книжния пазар и да обновяват фонда си адекватно и редовно. Най-тежко е положението на читалищните библиотеки, тъй като някои от тях не могат да си позволят и по едно ново постъпление на година.

Писателят Калин Терзийски заяви, че библиотеките са превърнати в маргинално място и те не са интересни за никого. Според него библиотеките трябва да работят за имиджа си.

Той обяви, че утре от 11 ч. на площада между Министерски съвет и президентството писатели ще направят писателско четене. “Утре в 11 ч. ще има грандиозно писателско четене на открито за първи път”, обяви още Терзийски и покани всички съпричастни към проблемите на българските библиотеки.

 

Източник:   в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.