Home » Авторски страници

ОПТИМАЛНИТЕ ДЪРЖАВНИ БЮДЖЕТИ

2011.11.14 Един коментар
Spread the love

Автор: Венелин Чалъков*

Темата `Бюджетиране` става актуална през всяко четвърто тримесечие. Дебатира се предимно структурата (рамката) на разходната част на държавния бюджет – процентите на дотациите. Недоволните съсловия правят   основателни или неоснователни протести, против орязването на субсидии. В тристранката правителство – профсъюзи – бизнес се водят схоластични дискусии,   при които всяка от страните  се опитва да наложи своето мнение за решаване на проблемите. В същото време, пред “завързаните очи” на Конституционния съд, изпълнителната власт на  премиерската ни република си присвоява законодателна власт. Премиерът и финансовият министър определят по свое виждане дотациите на подотраслите, а с мотива “няма пари” орязват правомерното увеличение на заплати и пенсии с процента на натрупаната инфлация, което възстановява покупателната им способнаст, правят бюджет със структура водеща икономиката към опасна стагфлация.

Учен  от БАН прави безуспешни опити, да  обясни на финансовия министър, че  за България не е опасен бюджетен дефицит даже  23 % от БВП,  но не му предлага ефективната процедура за изработване на оптимален държавен бюджет в условия на икономическа криза.

В бъдещата нормална държава, непозната на политиците, оптимален държавен бюджет ще се изработва по итеративна процедура, известна сега на науката държаворъководене (state management), под  наименованието  “Задача от тип оптимален разкрой на ресурси”. С използване на  тази процедура, структурата и на разходната и на приходната част на държавния бюджет се изработва  от парламентарната бюджетна комисия,  въз основа на данни предоставени от ведомствата на сто четиридесет и четирите подотрасъла в нормалната държава, при процедурно консултиране от финансовия министър.

Процедурата е   съставена от фазите  :

· Стартиране. Ведомствата на подотраслите събират информация, извлечена от проекто – бюджетите на всички подведомствени институции, нуждаещи се от дотации, и я предоставят на бюджетната комисия в парламента, с копия за финансовото ведомство.

· Сумиране на  конкретните искания и изчисляване на  процентите им, автоматично определя, схоластично дискутираната оптимална структура на приходната част на бюджета, при условие, че проекто – бюджетите на  институциите искащи дотации са изработени по критерия  “оптимално развитие на подотрасъл”. Това предполага предварителна  защита на проекто-бюджетиге на институции, пред съответните  ръководни ведомства на подотраслите.

· Изработване на прогноза за  величината на бюджетните  приходи и тяхната структура, при съществуващите възможности – данъци, акцизи, такси, концесии, приватизации, дивиденти, лихви,  … и състоянието на икономиката. В условията на икономическа криза  прогназата има ниска надеждност. Публикуване на прогнозните структури и прогнозните величини на бюджетните разходи и приходи.

· Ако се получи дефицитен баланс между  приходите и разходите в хазната, при спазване на приети от парламента изисквания за минимален финансов държавен резерв и допустим бюджетен дефицит, прилага се сложната  компонента на процедурата – генериране или заимствуване на идеи (предложения) за повишаване на бюджетните приходи до постигане на допустимия дефицит. Ефективните идеи са интелектуални собствености, които могат да бъдат дарени на държавата или закупени от нея. Работа на финансовия министър е да събере и обобщи всички сериозни идеи, без да отхвърля неприемливите за някое съсловие или институция. Сериозните идеи се публикуват и предоставят на  депутатите за   приемане или отхвърляне.

Ако гражданското общество осъзнае, че поради лобистки натиск, депутати отхвърлят ефективни идеи за балансиране на бюджета, то придобива  основание, за сезиране на Конституционния съд и  организиране на ефективни протести, с искане за  изработване на алтернативен бюджет, въз основа на отхвърлените идеи, и приемането на  бюджета да стане  с референдум.

· Ако държавния бюджет, изработен по тази процедура и приет от гражданското общество, не осигурява получаване в пълен размер на   дотации искани от някого, проблемът става проблем на искащите, решим, от тях, с промени в приоритетите на инвестране, реформи и оптимизиране, без  орязване на заплати и  пенсии.

· Ако при изпълнение на бюджета системно се получават недостатъчни приходи, всички дотации се орязват с процента на недостига, а финансовия министър подава оставка.

Написването на тази кратка статия е провокирано от пасивността на БАН, във връзка с решаване на проблемите за ефективно  ръководене на държавата. Информацията включена в статията, е дарено консултиране  на организаторите на ефектини граждански протести  и на всички  властващи.

Ноември 2011 г.
[email protected]

———————————

* Още от същия автор – линк.

One Comment »

  • Цитат said:

    \ Съществуват съдебна власт, изпълнителна власт, представителна власт, икономическа власт, законодателна власт и други. Предпоставки и източници на властта могат да са пари, богатство, прочутост или знание.Особено място заема политическата власт, най-силният елемент на която се явява държавното управление с всичките принадлежащи органи. Осъществяването на властта става по различни начини – някои са демократични, а други авторитарни.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.