Home » Избрано

Местят балканския център на ЦРУ от София в Белград

2011.11.13 Няма коментари
Spread the love

Балканският център на ЦРУ следващата година ще бъде преместен от София в Белград. Разузнавателният комплекс ще се намира в новата сграда на американското посолство в елитния белградски квартал Дедине, съобщи в събота БГНЕС.

До преместването на центъра от България в Сърбия американското посолство ще се ръководи от Мери Уорлик, съпруга на посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик. Новият комплекс се изгражда върху площ от 40 000 кв.м. В него ще има 7 сгради, където ще работят над 400 души. Построяването му ще струва 117 млн. долара. Изграждането трябва да приключи до август 2012 година.

Американците избраха Белград, защото Сърбия има фантастична геостратегическа позиция спрямо Адриатика и Източна Европа…Поради тази причина тук ще се намира и най-съвременната разузнавателна техника”. Това каза генерал Радован Радинович, бивш професор в Училището по отбрана в Белград, цитира още БГНЕС.

Според него в комплекса ще бъде монтирана цялата система на ЦРУ за заснемане и проследяване на всички електрони и сателитни сигнали в Сърбия.

Бившият началник на сръбските спецслужби Момир Стоянович твърди, че американците на практика ще могат да проследяват и подслушват всеки един – от най-обикновения гражданин до президента на страната. “Аз съм абсолютно убеден, че те точно това ще правят и поради тази причина не ме учудва преместването на центъра в Белград“, каза още той.

Според местната преса Мери Уорлик лично ръководи разузнавателната мрежа в Сърбия. В сегашната сграда на посолството на САЩ в Белград има оборудване, което заглушава подслушването, включително и на интернет връзките. Сегашната дипломатическа мисия на Вашингтон в Белград е най-голямата не само в Сърбия, но и на Балканите. В посолството има и мини казарма, където се обучават военни пехотинци. В казармата има дори и баскетболна зала.

Тези дни в Сърбия бе публикувана информация, в която се твърдеше, че в страната действат над 5000 чужди агенти от Великобритания, Германия, Русия, Израел, Словения, Хърватия. Те действали основно в правителството, държавните агенции и в неправителствените организации.

Източник: Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.