Home » Избрано

Евробарометър: За българите бедността е най-голямата заплаха за националната сигурност

2011.11.28 Няма коментари
Spread the love

Бедността е най-голямото предизвикателство пред националната сигурност според 60% от българите. Това показват данни от проучване за вътрешната сигурност на Евробарометър, публикувано от Европейската комисия.

Повечето граждани на Европейския съюз (33%) обаче поставят на първо място икономическата и финансова криза, а 24% смятат, че бедността е най-голямата заплаха за националната сигурност. Голям процент от българите (48 на сто) също са на мнение, че икономическата криза е най-сериозното предизвикателство пред вътрешната сигурност.

Общо 25% от гражданите на ЕС определят тероризма като най-голяма заплаха. Процентът сред българите за същата категория е значително по-малък – 4 на сто.

Мнението на гражданите на България и на тези от останалата част от ЕС почти напълно съвпада в определянето на организираната престъпност като най-голяма заплаха за националната сигурност – съответно 23% и 22%.  За корупцията делът е 24 на сто за българите и 18% за останалите европейски граждани.

Голямо разминаване има в мнението за нелегалната имиграция. Едва 1% от българите я определя като най-голяма заплаха за националната сигурност в сравнение с 13% при гражданите на другите страни от ЕС. Киберпрестъпността е заплаха за 10 на сто от европейците. Тук разминаването с мнението на българите е значително – нито един от запитаните не я е определил като такава.

В проучването е включено и мнението на анкетираните за предизвикателствата пред сигурността на европейско ниво. Тук както българите, така и останалите анкетирани смятат, че най-сериозните заплахи са икономическата и финансова криза (41% от българите и 34% от останалите граждани на ЕС) и тероризмът (41% сред българите и 33 на сто от останалите запитани).

Най-застрашени от кризата се чувстват страните със сериозни дългови проблеми – Ирландия (61%), Испания (57%), Гърция (56%), Италия (44%) и Португалия (41%). Процентът е по-нисък в най-големите икономики – Франция (15%) и Германия (28%).

Организираната престъпност е най-сериозната заплаха за сигурността в ЕС според 21% от европейските граждани. При българите процентът е по-нисък – 15 на сто. По отношение на бедността 14% от българите са я определили като предизвикателство на европейско равнище.

 

Източник:   в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.