Home » Избрано

Православен календар: 14 ноември – Свети Филип. Започват Коледните пости

2011.11.13 Един коментар
Spread the love

Св. апостол Филип е един от дванадесетте апостоли на Христос Роден е във Итсаида. Филип от юношеските си години бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното Писание и пророчествата за въжделения Месия и в сърцето му пламнала гореща любов към Него и силно желание да види Господа лице в лице, макар още да не знаел, че Този, Когото очакват и желаят да видят толкова много хора, вече е дошъл на земята. След възкръсването на Христос, проповядвал в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия. Вършел чудеса – възкресил мъртвец от Иерапол, ослепил противника си, върнал зрението на невинно заслепени, спрял бурята в морето. Филип обиколил много области в Мала Азия, смело проповядвал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Вдиграл на крака жената на градоначалника и тя приела с благодарност и радост светото кръщение. Тогава началникът осъдил апостолите на кръстна смърт. Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни. Вартоломей бил разпнат при стената на същия храм. Но внезапно се явило страшно земетресение. Развълнуваният народ започнал да проси молитвите на св. апостоли и се спуснал да ги снема от кръстовете. Снели Вартоломей, който бил още жив. Пристъпили и към Филип, но той вече бил предал Богу дух. Последните негови думи били молитва за мъчителите му. Вартоломей с чест погребал тялото му. На мястото, където изтекла кръвта на светия апостол, след три дни израснала лоза като знамение за това, че заради пролятата в името на Христа кръв светият се наслаждава на вечно блаженство със своя Господ в Неговото Царство. Много жители от Йерапол приели Кръщение. Вартоломей и Мариамна ги укрепявали във вярата и учели на словото Божие.

Св. апостол Филип със св. Теодор Тирон и св. Димитрий Солунски. Икона от 11-12 в. Днес в Московския Ермитаж

На този ден ритуално се коли черно пиле или петле от жена. Целта е да де се умилостиви лошия дух, който мори кокошките. Спазват се всички забрани, отнасящите до Вълчите празници.

Честито на именници днес –  Филип, Филипина, Фильо, Филка и всички други.

Днес, 14 ноември, са Коледни заговезни, започват 40-дневните Коледни пости, които завършват на 24 декември – Бъдни вечер. Той се смята и за последният ден, в който може да се блажи – т.е яде месо, яйца, млечни продукти. По българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб.

One Comment »

  • Ема said:

    Гробът на свети Филип, един от 12-те апостоли на Исус Христос, е открит в Турция. Сензационното съобщение направи италианският археолог професор Франческо Д`Андрия, цитиран от в. “Хюриет”. Откритието е направено при разкопки в античния град Хиераполис, в днешния курорт Памуккале, който се намира в окръг Денизли. Гробът на светията е бил открит край останки на църква, която се намира на около 40 метра от църквата “Св. Филип” край хълма Шехитлик. “По време на разкопките, които бяха започнати преди месец, на 40 метра от църквата “Свети Филип” открихме развалини от една базилика. Там намерихме гроба на апостола”, каза италианският професор. Гробът все още не е отворен, но по вида и надписите върху него става ясно, че принадлежи на свети Филип. Професор Франческо Д’Андрия, който ръководи продължаващите вече над 30 години разкопки в Хиераполис, изтъкна, че находката е от изключителна важност както за християнския свят, така и за археологията. Гробът на свети Филип ще привлече много християнски поклонници в Памуккале, посочи още той. Свети апостол Филип е бил в Хиераполис, за да проповядва християнската вяра, и е бил убит от римляните преди две хиляди години. Той е проповядвал в Галилея, Гърция, Сирия. Легендата твърди, че свети Филип е бил разпнат с главата надолу, а според друга той е бил обезглавен.изключителна важност както за християнския свят, така и за археологията. Гробът на свети Филип ще привлече много християнски поклонници в Памуккале, посочи още той. Свети апостол Филип е бил в Йераполис, за да проповядва християнската вяра, и е бил убит от римляните преди две хиляди години. Той е проповядвал в Галилея, Гърция, Сирия.
    Публикация в Стандарт от 28 Юли 2011

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.